Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.08.2020 12:28 | Správy | Domáce správy

Obyvateľom Nitry znepríjemňujú život premnožené bzdochy: Mesto chystá rázny krok, varovanie obyvateľom

Samosprávy v Nitrianskom kraji bojujú s premnoženými bzdochami.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Premnožené chrobáky znepríjemňujú život obyvateľom Nitry, Vrábeľ i Topoľčian. "Mesto Nitra chystá už tretí postrek proti bzdochám, ktoré sa invázne premnožili po celom meste. Aplikácia postreku sa uskutoční v sobotu alebo v pondelok medzi piatou hodinou ráno a desiatou hodinou dopoludnia," informoval hovorca mesta Nitra Tomáš Holúbek.

Mesto aplikuje postrek v lokalitách, ktoré už raz boli postriekané. Aplikovať sa bude na uliciach Štiavnická 4-8, Biringerova 10, Štiavnická 15, Bajkalská 2-4, Lúčna 1, Javorová 8, Výstavná 25, 15, Ďumbierska 53, detské ihrisko Fatranská, Karpatská, Dlhá, Tribečská 5-7-9, Ďurčanského 26, okolie polikliniky Chrenová, Jarmočná, Rázusova, Schurmannova 7, Krompašská 1, Ulička č. 1 PH. "Žiadame obyvateľov, aby si v uvedených časoch zavreli okná," povedala Ľudmila Šterdasová z Odboru životného prostredia na Mestskom úrade v Nitre.

Mesto Vráble žiada občanov o spoluprácu. "Ak občania majú problém s premnoženými bzdochami, treba nahlásiť miesto a adresu výskytu na radnici," upozornilo vedenie mesta. Postrek sa uskutoční na verejných priestranstvách vo vlastníctve mesta Vráble, v prípade potreby bude opakovaný.

 

Na bzdochy sa sťažujú aj obyvatelia Topoľčian. "Preverili sme situáciu i možnosti. Podľa vyjadrenia Jozefa Brestovského, odborníka na dezinfekciu, dezinsekciu a deratizáciu, ide o bzdošky, ktoré sú neškodné a pre ľudí nie sú nebezpečné. V súčasnom období ukončujú svoj vývin, preto sa zdá, že ich je veľa. Sú súčasťou ekosystému, ktorý si chce každý z nás chrániť. Postreky sú neúčinné, pretože bzdochy lietajú a vedia sa premiestniť inde. Pri postreku by sa mohli zasiahnuť aj iné chránené druhy, čo je nežiaduce," vysvetlilo vedenie mesta.

Bánovce nad Bebravou: Na Dubničke sa premnožili bzdochy

Na sídlisku Dubnička v Bánovciach nad Bebravou sa premnožili bzdochy. Bánovská samospráva pripomenula, že ide o užitočný druh hmyzu a zatiaľ jeho elimináciu neplánuje. Informovala o tom v tlačovej správe.

Radnicu na premnožené chrobáky upozornili obyvatelia Dubničky. Zvýšený výskyt začiatkom augusta pozorovali najmä na lavičkách, kde sa nachádzali rôzne vývojové štádiá, od nýmf až po dospelé jedince. "Ide o druh lesklička, žijúci na stromoch. Leskličky patria medzi užitočný hmyz, ktorý požiera vošky, roztoče a iný drobný hmyz. Ich premnožený výskyt môže súvisieť s premnožením vošiek, alebo je podmienený priaznivými klimatickými podmienkami," uviedla radnica.

Mesto zatiaľ neplánuje vykonávať opatrenia na elimináciu leskličiek. "Predpokladáme, že v dohľadnom čase sa situácia dostane do normálu. Pri opätovnej kontrole tento týždeň bol už na Ulici A. Dubčeka pozorovaný oveľa nižší výskyt tohto hmyzu. Na uliciach Novomeského a Husitská (nová) boli bzdochy pozorované najmä na fasádach bytových domov. Išlo už o dospelé lietajúce jedince," doplnila radnica.

V tejto súvislosti chce mesto požiadať obyvateľov spomínaných ulíc o strpenie. "Tento druh nie je pre človeka nebezpečný, neštípe a ani nehryzie, len pri podráždení alebo zabití vylučuje nepríjemný zápach," upozornila samospráva. Pripomenula, že podobnú situáciu s premnožením bzdôch už zaznamenali aj v iných mestách Slovenska. "O tom, že ide o veľmi užitočný hmyz, svedčí aj fakt, že ho v ovocných sadoch využívajú ako biologickú ochranu proti voškám," dodala.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!