Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.08.2020 10:25 | Správy | Domáce správy

Majú toho dosť: Rada prokurátorov reaguje na vystúpenie Matoviča, nekompromisné slová!

Rada prokurátorov SR vyzýva politických predstaviteľov na Slovensku, aby dodržiavali pravidlá etického správania a vo svojich vyjadreniach rešpektovali právo na odborný názor, čo by malo byť prejavom štandardnej politickej kultúry.

Uvádza sa to vo vyhlásení rady v reakcii na výroky predsedu vlády Igora Matoviča (OĽaNO) na adresu prvej námestníčky generálneho prokurátora Viery Kováčikovej. Predseda vlády v stredu reagoval na Kováčikovej kritiku koaličnej novely zákona o prokuratúre konštatovaním. „To je tá pani, ktorá hovorila, že Monika Jankovská nespáchala trestný čin? Ak áno, nemá zmysel reagovať".

Rada prokurátorov v tejto súvislosti dôrazne odmieta, aby politici znevažovali odborné stanoviská vedúcej prokurátorky svojvoľnou interpretáciou ich výkladu, keď nerozumejú ich obsahu. „V rámci očakávaných budúcich legislatívnych zmien v rezorte prokuratúry veríme v konštruktívny i odborný dialóg rešpektujúc názory všetkých zúčastnených strán,” uvádza sa vo vyhlásení.

Dočasná šéfka generálnej prokuratúry Viera Kováčiková v stredu uviedla, že novým generálnym prokurátorom by mal byť niekto, kto vykonával funkciu prokurátora. Na novele zákona o prokuratúre, ktorú prezidentka Zuzana Čaputová vrátila do parlamentu, sa jej nepáči ani fakt, že sa od potenciálnych kandidátov na generálneho prokurátora nevyžaduje justičná skúška. Takisto vidí problém v avizovaných dôvodoch na odvolanie generálneho prokurátora. Z tohto dôvodu Kováčiková uviedla, že v prípade opätovného schválenia novely parlamentom zvažuje podnet na ústavný súd.

 

Matovič v tejto súvislosti v stredu uviedol, že predpokladá, že poslanci Národnej rady SR nezmenia názor na novú voľbu generálneho prokurátora. Verí, že prezidentka „nebude chcieť napomáhať tomu, aby generálna prokuratúra ďalej fungovala ako funguje. Cieľom nás ako koalície a nášho politického hnutia je zabezpečiť, aby zákon platil pre každého. Bohužiaľ, videli sme pri Trnkovi a Čižnárovi, že spravodlivosť bola selektívna,“ uviedol Matovič.

Pokiaľ ide o Moniku Jankovskú, Kováčiková trvá na tom, že pri rozhodovaní o sťažnosti obvinenej bývalej štátnej tajomníčky rezortu spravodlivosti Moniky Jankovskej postupovala správne. Ako uviedla na stredajšej tlačovej besede, pri rozhodnutiach o sťažnostiach sudcov obvinených v rámci policajnej akcie Búrka mal rozhodovať generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ten sa však cítil zaujatý. Rozhodovanie preto prešlo na Kováčikovú. Tá sa stotožnila so stanoviskom, že Monika Jankovská nemusela spáchať trestnú činnosť ako verejný činiteľ, ale mohlo by ísť o nepriamu korupciu.

„Tieto rozhodnutia pripravuje prieskumné oddelenie generálnej prokuratúry,” povedala Kováčiková s tým, že ona sa s rozhodnutím v rozsahu 73 strán stotožnila. Podľa dočasnej šéfky generálnej prokuratúry neexistuje žiadna polemika o tom, či bola Monika Jankovská v čase skutkov, za ktoré je obvinená, verejným činiteľom, keďže zastávala funkciu štátnej tajomníčky. Skutkov sa však nedopustila v súvislosti s výkonom svojej funkcie a právomocí. „K takémuto konaniu nedošlo, pretože ako štátna tajomníčka nemala žiadnu právomoc ani dosah na konkrétneho sudcu, aby rozhodol nejakým spôsobom. A neniesla za jeho rozhodnutie žiadnu zodpovednosť,” zdôraznila Kováčiková.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!
Ilustračné foto
Preskočilo jej? Žena prišla do banky s mŕtvolou! Odpadnete, keď zistíte, čo tam robila
(ilustračné foto)
Desivé varovanie z USA: Maskuje Čína tajné vojenské operácie?! Neuveríte, čo tvrdí šéf NASA
Ruský prezident Vladimir Putin.
Problémy v živote Putinovej exmanželky? Úrady zasiahli proti jej partnerovi! S týmto sa môžu rozlúčiť
Poľský prezident Andrzej Duda sa stretol s Donaldom Trumpom.
Foto
Súkromné stretnutie Trumpa a Dudu: Spoločná večera! O čom išlo?
Volodymyr Zelenskyj.
Slová, ktoré chcel Zelenskyj počuť: Ukrajina má dôvod na radosť! EÚ by im mala poskytnúť urgentnú pomoc
Ilustračné foto
Foto
Úrady vydali najvyššie varovanie: Tisíce ľudí evakuujú! Krajine hrozí NIČIVÝ jav
(ilustračné foto).
Izrael sa chystal zaútočiť na Irán: V tom sa stalo niečo nečakané! Krajina náhle otočila
Hoci Victoria slávi už päťdesiat rokov, takmer nikto by si netrúfol jej to povedať.
Foto
TOTO ste Victorii Beckham nevedeli: Dcéra o nej prezradila TRÁPNE tajomstvo! Uf, radšej mala ostať ticho
Počty prípadov u našich susedov od začiatku roka prudko stúpajú.
EPIDÉMIA v Česku?! Odborníci dvíhajú varovný prst: Ochorenie naberá na intenzite