Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.08.2020 20:38 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Pompeo vystúpil v českom Senáte: Drsná kritika Číny, priniesol pozdrav od Trumpa

Český prezident Miloš Zeman prijal v stredu popoludní na Pražskom hrade amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea.

Stretnutie, na ktorom sa zúčastnil aj český premiér Andrej Babiš, prebiehalo v priateľskej atmosfére, informoval v oficiálnej tlačovej správe zverejnenej na webstránke Hrad.cz prezidentov hovorca Jiří Ovčáček.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Pompeo tlmočil Zemanovi pozdrav od amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zeman podotkol, že Trumpa podporoval pred voľbami v roku 2016 a v súvislosti s tými nadchádzajúcimi poznamenal, že vo všeobecnosti neverí predvolebným prieskumom.

Pompeo na stretnutí ocenil vynikajúce česko-americké vzťahy a konštatoval, že majú ďalší potenciál. So Zemanom sa zhodli na podpore voľného obchodu. Český prezident zároveň vyzdvihol priateľstvo s USA a poznamenal, že k tejto krajine prechováva sympatie už od svojej mladosti. Vyjadril tiež podporu politiky USA voči Izraelu ako aj presunu americkej ambasády z Tel Avivu do Jeruzalema.

 

Témou rozhovoru bol aj boj s terorizmom, pričom Zeman v tejto súvislosti varoval pred neuváženým stiahnutím vojakov z Afganistanu. Pompeo zdôraznil záujem Trumpa na ďalšom prehlbovaní transatlantických väzieb. V prípade Ruska a Číny Zeman zdôraznil, že jeho politika je vedená pragmaticky, a to v smere ekonomickej diplomacie, nie záujmami iných.

Stretnutie na Pražskom hrade za "veľmi príjemné, otvorené a priateľské" na následnom brífingu označil aj premiér Babiš. "Pán prezident vyslovil tiež svoj trvalý názor na to, že veľmoci by sa mali spojiť proti medzinárodnému terorizmu," povedal a dodal, že pomerne krátky rozhovor sa týkal aj vzájomných vzťahov a obchodu.

Na Pompea pred Pražským hradom čakala skupina demonštrantov, ktorí sa ho snažili upozorniť na proruskú a pročínsku politiku českých predstaviteľov. Niesli pritom transparenty v češtine i angličtine s nápismi ako "Pán Pompeo, Zeman s Babišom demokraciu potajme opúšťajú, s Ruskom a Čínou sa na nej zrady dopúšťajú".

Pompeo ešte pred stretnutím so Zemanom vystúpil s prejavom v Senáte, hornej komore českého parlamentu. Uviedol ho predseda Senátu Miloš Vystrčil, ktorý jeho návštevu označil za impulz pre to, aby európske krajiny začali klásť väčší dôraz na obranu svojich hodnôt a demokratických princípov, informoval portál iDNES.cz.

Pompeo vo svojom približne desaťminútovom prejave kritizoval Čínu a označil ju za hrozbu aj pre Česko. Čína podľa neho vykonáva operácie zamerané na získanie vplyvu a snaží sa kradnúť duševné vlastníctvo. Pompeo ocenil Vystrčila za to, že sa chystá, aj napriek kritike zo strany Číny, navštíviť Taiwan. Pripomenul, že to isté chcel urobiť už Jaroslav Kubera, zosnulý Vystrčilov predchodca vo funkcii.

Pompeo pricestoval spoločne so svojou manželkou do Česka v utorok ráno v rámci svojej päťdňovej cesty po niektorých krajinách strednej Európy. Vo štvrtok sa presúva do Slovinska, následne navštívi Rakúsko a Poľsko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ovplyvnia parlamentné voľby náš dosah na eurofondy? Toto môže urobiť Európska únia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom
Robert Fico, Milan Majerský.
Foto
Pristane Majerský na Ficovu hru? Jeden zo zakladateľov KDH aj politológovia reagujú! TOTO mu radia
V košickej zoo sa v januári narodilo medvieďa matke Xene a otcovi Filipovi, kolektív ošetrovateľov ho pomenoval Ares.
Váš Tip
Medvedica v košickej zoo sa začala správať zvláštne: O chvíľu zistili, čo je vo veci!
(ilustračné foto).
Zvládnete diktát pre šiestakov? Otestujte sa, ako ste na tom s pravopisom
Ako by Huliaka a Kuffu potrestali exšéfovia NR SR?!
Foto
“Experti" Huliak a Kuffa: Jeden fúka dym na rastlinu, druhý chráni muchy! Exšéfovia NR SR reagujú
K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!
2021 Ľadové jazero. V priebehu troch rokov zmizlo niekoľko desiatok centimetrov ľadu, ostali len kvaple.
Foto
Z Demänovskej ľadovej jaskyne ZMIZOL ľad! Z obľúbenej atrakcie nezostalo nič: Aký je dôvod?
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili