Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.08.2020 10:00 | Správy | Politika

Bude na Slovensku očkovanie na koronavírus povinné? Krajčí má jasnú odpoveď, takto to bude fungovať!

Boj o protilátku na koronavírus vrcholí. Rusi v utorok oznámili, že zaregistrovali prvú vakcínu na COVID-19 a začnú s očkovaním strategického personálu.

Vakcína s názvom Sputnik V má byť bežne prístupná až o niekoľko mesiacov. Odborníci z Európy aj z USA pripomínajú, že Rusi nedokončili tretiu fázu klinického testovania, čo je výrazným problémom pre bezpečnosť samotnej vakcíny. Slovenský infektológ vysvetľuje, prečo Slovensko musí na očkovanie ešte počkať.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Ruský prezident Vladimir Putin potvrdil, že zaregistrovali vakcínu Sputnik V, ktorú začnú podávať lekárom či učiteľom už nasledujúce dni. Do obehu však vakcína vstúpi až od januára. Odborníci v Európe pripomínajú, že ruskí experti nezverejnili dáta o testoch na ľuďoch a očkovacia látka neprešla treťou fázou klinických testov na dostatočnom množstve ľudí. Problémom pre zdravotnícke orgány je hlavne nedostatok overiteľných údajov o ruskej vakcíne, najmä pokiaľ ide o jej výrobu, bezpečnosť, či reakciu ľudského imunitného systému.

„Je nemožné zistiť, či je ruská vakcína naozaj účinná, bez zverejnenia vedeckých dokumentov, ktoré môžeme analyzovať,“ opísal situáciu Keith Neal, špecialista v odbore epidemiológie a infekčných chorôb na univerzite v Nottinghame. Sám riaditeľ ruského centra pre kontrolu liečiv povedal, že sú potrebné dodatočné testy, aby sa potvrdili možnosti použitia vakcíny aj pre ľudí starších ako 60 rokov. Ruský minister zdravotníctva Michail Muraško reagoval, že „zahraniční kolegovia sa snažia vyjadriť akúsi mienku, ktorá je pre nás absolutne nepodložená.“

 

V USA majú podľa tamojšieho ministra asi šesť vakcín, ktoré sú v podobnom štádiu testov ako ruská látka, ale ich nasadenie na verejnosti nepovolia do konca tretej fázy testovania, keď sa vakcína skúša na desaťtisícoch ľudí. Väčšina odborníkov sa zhoduje, že v najlepšom prípade bude vakcína k dispozícii najskôr koncom tohto roka. Americký epidemiológ Anthony Fauci dúfa, že Rusi definitívne dokázali, že vakcína je bezpečná a účinná. „My máme asi šesť vakcín. Takže keby sme chceli riskovať, že ublížime veľa ľuďom, alebo im dáme niečo, čo nefunguje, tak by sme to mohli pokojne začať robiť budúci týždeň. Tak to ale nefunguje,“ povedal.

Dobrovoľné očkovanie

Slovenský minister zdravotníctva Marek Krajčí hovorí, že neplánujú zaviesť povinnú vakcináciu. „Budeme robiť kvalitnú osvetovú kampaň, kde vysvetlíme výhody očkovania. Budeme apelovať na to, že keď ľudia nebudú očkovaní, tak sa budú musieť nechať testovať. Napríklad situácia, keď by niekto chcel byť operovaný na plánovaný zákrok, tak by musel dokázať, že nie je šíriteľom ochorenia. Buď negatívnym testom alebo zaočkovaním. Keď bude niekto chcieť cestovať do zahraničia, tak opäť pri návrate bude musieť uhradiť test, alebo bude zaočkovaný,“ vyratúva Krajčí.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK, mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo