Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.08.2020 14:18 | Správy | Politika

Záhadný Matovič o Kyselicovi: Ak by sa to potvrdilo, bolo by to dramatické zneužitie tajných služieb

Ak by sa potvrdilo, že bývalý štátny tajomník ministerstva vnútra Lukáš Kyselica počas pôsobenia vo Vojenskom spravodajstve (VS) mal donášať na hnutie OĽANO, bolo by to "dramatické" zneužitie tajných služieb na politickú činnosť.

Počas stredajšieho rokovania vlády to povedal premiér Igor Matovič (OĽANO). Ak by sa informácie o Kyselicovi preukázali ako pravdivé, vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) by na jeho mieste prehodnotila nástup do parlamentu.

"Čakám na vyšetrovanie, som zvedavý na výsledok. Ak by sa to potvrdilo, bolo by to dramatické zneužitie tajných služieb na politickú činnosť, čo je v rozpore so zákonom a účelom činnosti tajných služieb," povedal premiér novinárom. Premiér má informácie, o ktorých podľa svojich slov nemôže hovoriť. "Chcem poznať pravdu, či bola snaha zneužiť tajné služby tak, ako sa hovorí," dodal.

 

Matovič v tejto veci neavizuje trestné oznámenie, kompetentné orgány podľa neho už dávno konajú "samé od seba". "V takýchto veciach sa spolieham na orgány činné v trestnom konaní, že 'ex offo' automaticky konajú, takže na to netreba podávať trestné oznámenie. Myslím si, že keď predseda vlády oznámi, že takéto podozrenie môže byť, tak orgány činné v trestnom konaní by automaticky nasledujúcou minútou mali začať konať," skonštatoval.

Podľa Matoviča je v poriadku, že Kyselica nastupuje parlamentu ako poslanec. Stojí si za tým, že Kyselica bol hrdina. "Ak bol úkolovaný niekým, aby rozvrátil politickú stranu, a neurobil podľa mojich informácií nič v tejto veci, lebo asi by som o tom vedel, že nás rozvracal, tak v tom prípade bol v podstate hrdina," dodal s tým, že sa spolieha na nezávislé vyšetrovanie.

V prípade rozhodnutia Kyselicu využiť mandát poslanca NR SR Remišová uviedla, že záleží na tom, či sa potvrdia medializované informácie, súvisiace s aktivitami smerujúcimi k vnútropolitickej činnosti. "Ak sa preukážu ako pravdivé, na jeho mieste by som zvážila návrat do parlamentu," povedala

Remišová tiež priblížila, že prípad pôsobenia bývalého štátneho tajomníka vo Vojenskom spravodajstve je z pohľadu jeho osoby doriešený, neplatí to však v prípade samotnej rozviedky.

"Ak sú medializované informácie pravdivé, VS disponovalo informáciou, že Kyselica bude kandidovať, a napriek tomu mu umožnilo pôsobiť vo svojich službách," poznamenala Remišová. "Pýtam sa preto, koľko je takýchto agentov VS v ostatných politických stranách, na čo sú určení, komu donášajú," zdôraznila. Záležitosťou sa podľa nej musí zaoberať aj osobitný parlamentný výbor pre kontrolu vojenského spravodajstva. Remišová priznala, že na poslaneckom klube by mohli diskutovať o možnosti žiadať o zbavenie Kyselicu mlčanlivosti o utajovaných skutočnostiach.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Biely dom (ilustračná fotografia).
Chystá sa hlasovanie, na ktoré čaká celý svet: Dočká sa Ukrajina a Izrael pomoci od Spojených štátov?
Otec Milan je obvinený z týrania blízkej a zverenej osoby. Príbuzná tvrdí, že deti netýral.
Foto
Hrôza detí v Dolných Orešanoch: Neľudské týranie a chladnička na zámok! Otvorená spoveď príbuznej obetí
Presov, Slovakia - August 13, 2014: People walking on main street in the center of Presov in Slovakia during cloudy day in summer 2014
Prešov sa tento rok poponáhľal: Počasie ho donútilo začať s rozsiahlou činnosťou skôr! Koľko to bude stáť?
Ilustračné foto
Obetiam domáceho násilia svitá na lepšie časy: Hlava štátu podpísala zákon, ktorý násilníkom nič nedaruje
Na nedatovanej snímke amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) objekt, ktorý v marci 2024 poškodil dom na Floride.
Mužovi na Floride zničil dom čudný predmet z vesmíru: NASA musela vyjsť s pravdou von!
V meste Poprad rozkvitli tulipány.
FotoVáš Tip
Poprad zažil, čo už dávno nie: Táto nádhera prišla o 3 týždne skôr, pozrite si FOTKY!
Joe Biden so ženou Jill.
Bidenovci prezradili, koľko zarábajú: Jill, oplatí sa ti vôbec pracovať?!
A stock photo of a Police Line 'Do Not Cross' caution tape with a defocused police car with sirens flashing red and blue.
Hororové vyčíňanie v Austrálii: Z desivého incidentu je podozrivý aj 15-ročný chlapec
Najvyššie prístupné miesto ponúka neuveriteľný výhľad.
Pozrite sa s nami na zrekonštruovaný skvost v Bratislave: Čo Michalská veža (ne)ponúka?
Hana má v obľube prechádzky.
Hana Rapantová prezradila trik na bezchybnú kondíciu: TOTO o nej vedia aj kolegovia v rozhlase!
Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
Ľudia v Teheráne útok na Izrael oslavovali.
Foto
Svet sa obáva vyostrenia konfliktu na Blízkom východe: Ako to vidí slovenský generál? Znepokojivé slová