Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Už dva týždne nevedia, čo je teplá voda: Vranovčania si ešte budú musieť počkať

Približne 5 000 domácností vo Vranove nad Topľou, ktoré sú od konca júla bez teplej vody, si na jej dodávky bude musieť ešte niekoľko dní počkať.

Aj keď mestské zastupiteľstvo v stredu jednohlasne schválilo prenájom tepelného hospodárstva pre spoločnosť Cemed, opätovné spustenie teplej vody závisí od realizácie niekoľkých právnych úkonov. Ako sa po rokovaní mestských poslancov pre médiá vyjadril konateľ Cemedu Jozef Mihalčin, problémom je najmä dohoda s dodávateľom plynu.

"Najviac práce budeme mať teraz s tým, aby sme dokázali dodávateľov energií primäť k tomu, aby podmienky, ktoré nám majú dať, zodpovedali cenám a podmienkam, ktoré sú obvyklé na trhu v blízkom okolí," povedal s tým, že okrem ceny za plyn sa bude spoločnosť v spolupráci so samosprávou snažiť s distribučnou spoločnosťou dojednať aj urýchlený prechod na iného dodávateľa. Ako doplnil, povolením od Úradu pre reguláciu sieťových odvetví už spoločnosť disponuje, právoplatnosť nadobudne po podpise zmluvy o prenájme mestského tepelného hospodárstva. Zdržaním v procese spustenia teplej vody je aj registrácia spoločnosti ako partnera verejného sektora na registrovom súde v Žiline. Podľa Mihalčina by však Vranovčania mohli mať teplú vodu do týždňa.

Ako vyplynulo z rozpravy na rokovaní a tiež zo slov primátora mesta Jána Ragana, vzhľadom na zlý technický stav systému tepelného hospodárstva doň bude musieť samospráva v najbližších týždňoch, pred začatím vykurovacej sezóny, investovať. "Mesto poskytne tieto prostriedky z rezervného fondu. Budeme to považovať za havarijný stav. Budeme vyvodzovať dôsledok voči terajšiemu dodávateľovi, objednáme znalecký posudok. Ak bude treba, aj súdne sa budeme domáhať sumy, ktorú vynaložíme za tieto opravy. Napriek tomu tieto opravy v najbližšom období zaplatí mesto," povedal. Ako doplnil, doterajší prevádzkovateľ tepelného hospodárstva v meste, spoločnosť Team Energo SK, s jednostranným vypovedaním zmluvy formou odstúpenia nesúhlasí. "My tvrdíme, že pre nás zmluva skončila. Ak si spoločnosť Team Energo SK chce nejaké vzťahy k tomuto majetku uplatňovať, nech to uplatňuje súdne, súdy budú rozhodovať o ich požiadavkách," uzavrel.

 

Prenájom tepelného hospodárstva pre vranovskú spoločnosť Cemed mestskí poslanci schválili ako prípad hodný osobitného zreteľa z dôvodu bezodkladného zabezpečenia dodávky tepla a teplej úžitkovej vody. Ročné nájomné predstavuje sumu 200 880 eur, trvanie nájomnej zmluvy je do 30. júna 2022, aby mal nájomca systém tepelného hospodárstva v nájme počas celej vykurovacej sezóny a v júni mohol vykonať vyúčtovanie. Súčasný stav systému tepelného hospodárstva, rovnako ako aj rozsah potrebných investícií bude posudzovať komisia menovaná primátorom mesta za účasti mestských poslancov a tiež súdneho znalca.

Dôvodom, prečo sú obyvatelia Vranova bez teplej vody, je odpojenie 26 kotolní od dodávok plynu z dôvodu problému platieb zo strany spoločnosti Team Energo SK, ktorá s mestom v minulosti uzavrela zmluvu na dodávku tepla a teplej vody.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Poľský premiér Donald Tusk
Tusk: Poľsko musí zlepšiť protivzdušnú obranu, aby bolo bezpečné ako Izrael
Ilustračné foto
Dvaja manželia kruto zabili svoje ženy: Ľudia povstali, toto nebudeme tolerovať!
Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!