Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.08.2020 13:25 | Správy | Zahraničné správy

Čo dokáže zmierniť príznaky koronavírusu? Zaujímavé zistenia vedcov

Koronavírus sa rozšíril po celom svete a nakazených je už viac než 20 miliónov ľudí. Podľa najnovších štúdií môže byť závažnosť priebehu ochorenia ovplyvnená bežnými chorobami, ktorými pacient v ostatnej dobe trpel.

Koronavírus sa stal prioritou väčšiny vedeckých štúdií už od jeho počiatočného výskytu. Vedci skúmajú jeho pôvod, priebeh, následky a popritom sa snažia vytvoriť efektívnu vakcínu. Posledné týždne sa rieši najmä imunitná reakcia, kedže sa podľa worldmetersinfo nakazilo už viac než 20 000 000 ľudí a každého zaujíma, či sa im toto vírusové ochorenie môže vrátiť. Imunitný systém nám pomáha prekonať rôzne ochorenia a taktiež si dokáže vytvoriť určitú pamäťovú stopu vdaka pamäťovým T-lymfocytom, ktoré sú schopné zareagovať na návrat patogénov.

Koronavírus sa u ľudí prejavuje rôzne. Podľa NY Times až 30 percent ľudí nemá žiadne symptómy a tí ktorí ich majú, ich zažívajú v rôznej miere a v nepredvídateľných formách. Zo začiatku sme vírus chápali iba ako kombináciu vysokých teplôt, kašľa a problémov s dýchaním. Teraz už vieme, že ľudia môžu pociťovať iba bolesti hlavy, hrdla, stratu chuti alebo čuchu. Podľa CNN sa imunita začne znižovať už 20-30 dní po prejavení prvých symptómov a po pár mesiacoch môže zmiznúť úplne. Preto existuje aj riziko, že človek sa v budúcnosti môže nakaziť znovu. Vedci už teraz vedia, že telo využíva až dve formy imunity, protilátky a T-lymfocyty, ale ich funkcia je zatiaľ v mnohých oblastiach stále predmetom skúmania.

New York Times informuje o tom, že najnovšie zistenia naznačujú, že určitú imunitu voči COVID-19 vieme získať aj z iných patogénov. Bežné nachladnútia z minulosti môžu v našom tele zanechať konkrétne pamäťové T-lymfocyty, ktoré vedia zmierniť priebeh koronavírusu. Patogény, ktoré spôsobujú nachladnutie, môžu telu pripomínať COVID-19 a pokiaľ si ich telo pamätá, dokáže zareagovať a bojovať s vírusom lepšie. Podľa vedcov táto teória môže vysvetľovať práve nepredvídateľnosť závažnosti ochorenia a aj to, že veľa ľudí nemá vôbec žiadne symptómy. Pokiaľ ide o imunitu získanú po koronavíruse, vedci majú stále viac otázok ako odpovedí, ale väčšina zdôrazňuje, že opätovná nákaza so závažným priebehom je nepravdepodobná, informuje bbc.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!