Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.08.2020 06:37 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Minsk sa zmenil na bojovú zónu: Prezidenti Litvy a Poľska posielajú naliehavý odkaz

Prezidenti Litvy a Poľska, Gitanas Nauséda a Andrzej Duda, vyzvali v noci na pondelok bieloruské úrady, aby sa zdržali násilia voči občanom, ktorí namietajú proti výsledkom nedeľných prezidentských volieb a žiadajú demisiu úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

V spoločnom vyhlásení prezidentov Litvy a Poľska - štátov, ktoré susedia s Bieloruskom, sa zdôrazňuje dôležitosť rešpektovania základných ľudských práv a slobôd. Obaja prezidenti okrem toho Lukašenkovi a jeho tímu pripomenuli, že "dialóg je vždy najlepšou metódou pre zabezpečenie sociálneho rozvoja, ako aj pre diskusie o reformách a politických krokoch". Duda a Nauséda zároveň zdôraznili svoj rešpekt k suverenite a nezávislosti Bieloruska.

 

Podľa správ bieloruských médií po ukončení hlasovania v prezidentských voľbách vyšli do ulíc Minska, ale aj ďalších miest, tisíce ľudí nespokojných s výsledkom hlasovania. Polícia sa ich snažila rozohnať, pričom použila aj vodné delá, slzotvorný plyn a zábleskové granáty. Zranenia pri tom utrpeli demonštranti a zasahujúci policajti - ich počet a závažnosť zranení nateraz nie sú známe.

Bieloruské centrum pre ľudské práva Viasna uviedlo, že v deň volieb a počas večerných protestov bolo zadržaných viac ako 120 ľudí. Oficiálne sa k tejto bilancii zatiaľ nikto nevyjadril, i keď polícia v noci na pondelok priznala, že k zadržaniam došlo. Podľa agentúry RIA Novosti sa okrem Minska zatýkalo aj v mestách Brest a Vitebsk.

Celá bieloruská polícia v súvislosti s nepokojmi prešla na posilnený režim služieb. RIA Novosti informovala, že v noci na pondelok do centra Minska presunuli aj veľa vojakov, ktorí potom zasahovali na kritických miestach stretov medzi demonštrantmi a políciou. Po rozohnaní protestov väčšina policajtov a vojakov, ako aj ich techniky zostala v uliciach Minska, informoval portál Sputnik Belarus.

Na sociálnych sieťach sa medzičasom objavili avíza, že protesty proti výsledkom volieb a Lukašenkovi budú pokračovať aj v pondelok.

Agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na svojho spravodajcu v Minsku informovala, že okolo 03.00 h miestneho času väčšina protestujúcich, medzi nimi boli najmä mladí ľudia, opustila centrum mesta a situácia tam sa vracia do normálu.

Premávka áut je obnovená, aj keď vzhľadom na pokročilú hodinu ich jazdí málo. Podľa RIA Novosti je v meste veľký problém zohnať si taxík a pre výpadky internetu sa nedá privolať ani zdieľaný "neoficiálny" taxík.

Podľa tzv. exit polls, ktoré na objednávku televízie Mir uskutočnilo Mládežnícke laboratórium pre sociologické prieskumy, prezidentské voľby v Bielorusku opäť vyhral Alexandr Lukašenko so 79,7 percentami hlasov. Podľa tohto zdroja jeho najväčšia rivalka Svitlana Cichanovská dostala vo voľbách podporu od 6,8 percenta voličov.

Ústredná volebná komisia avizovala, že počas noci zverejní prvé predbežné výsledky sčítania hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách. Doteraz to však neurobila. Predsedníčka ÚVK Lidija Jermošinová medzičasom uviedla, že konečné výsledky by ÚVK mohla zverejniť v piatok.

Projekt Golos (Hlas), ktorý bol vytvorený na alternatívne sčítanie hlasov, informoval, že viac ako 80 percent jeho zaregistrovaných užívateľov hlasovalo za Cichanovskú.

ÚVK v noci na pondelok zverejnila aspoň informáciu, že svoje právo voliť využilo 84,05 percenta bieloruských voličov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti
Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia