Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.08.2020 07:30 | Správy | Zahraničné správy

Novým koronavírusom sa nakazil aj 91-ročný juhoafrický politik, nemá žiadne symptómy

Koronavírusom nového typu sa nakazil aj 91-ročný juhoafrický politik Mangosuthu Buthelezi, ktorý bol zakladateľom Strany slobody Inkatha (IFP). Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA.

Buthelezi je v samoizolácii vo svojom dome a nemá žiadne symptómy ochorenia COVID-19, uviedla vo vyhlásení z víkendu jeho rodina.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

If there's one name I heard a lot growing up was "Mangosuthu Buthelezi" alongside the mention of his political party, the "Inkatha Freedom Party - IFP" and it definetly has to do with the fact that I grew up in KZN. But what intrigued me about him was how he was of (Zulu) royal descent (a Prince) but also became a politician and dedicated his life to fighting for freedom & injustices - and also how he was able to carry out his royal duties to his kingdom as well as serve those outside of his kingdom as a leader (in general)... that's when you know that fighting for social justice really requires no class-classifications! And that everyone must play their role in their own rights. Maybe one day we'll get a chance to sit down and have conversations with the elders as to how they overcame such dark times and learn multitudes from them. "Mangosuthu Gatsha Buthelezi is the great-grandson of King Dinizulu and direct descendent of warrior-King Shaka Throughout most of the apartheid era, Buthelezi was considered one of the foremost black leaders. He played a key role in creating a framework for a negotiated solution to South Africa's racial conflict, signing the landmark Mahlabatini Declaration of Faith in 1974 with Harry Schwarz. During the CODESA negotiations of the early 1990s, he represented the IFP. Buthelezi led the IFP to join the government of national unity, led by Nelson Mandela and served as Minister of Home Affairs until 2004" . . . #mangosuthubuthelezi #southafrica #nmal2019 #nelsonmandelaannuallecture #apartheid #codesa #history #southafrica #africa #kingdom #unity #africa

Príspevok, ktorý zdieľa Anisa Mazimpaka (@anisa_mazimpaka),

Juhoafrická republika je koronavírusom najviac postihnutou krajinou afrického kontinentu a eviduje súčasne aj piaty najvyšší počet nakazených na svete - ide o viac ako 559 800 potvrdených prípadov. Chorobe spôsobenej novým koronavírusom v JAR od vypuknutia epidémie podľahlo viac ako 10 400 ľudí.

Buthelezi, ktorý koncom augusta oslávi 92. narodeniny, bol jedným z najdlhšie pôsobiacich politikov v Južnej Afrike, pričom vo vláde zastával funkciu ministra vnútra.

 

IFP založil v roku 1975. Táto strana, ktorá sa hlási najmä k etniku Zulu, bojovala o moc v JAR s Africkým národným kongresom (ANC) vedeným Nelsonom Mandelom, pričom často aj násilnými metódami.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj