Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.08.2020 19:33 | Správy | Zahraničné správy

Z mučiarní v Sýrii vám bude zle: Zabili nás dvakrát, tvrdia rodiny utýraných obetí

Osudy stoviek obetí mučiarní režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada vychádzajú na povrch až teraz, a to v dôsledku nových snáh identifikovať ďalšie telá z desiatok tisíc fotografií, ktoré boli zo Sýrie tajne vyvezené pred siedmimi rokmi, píše agentúra Reuters.

Jediné, čo rodiny týchto obetí na konci pátrania čaká, je snímka umučeného tela s číslom.

"Zomreli vyhladovaní a nahí," hovorí Munzir Jasínová, ktorá po prebratí nespočetného množstva fotografií vyziabnutých tiel konečne pred mesiacom našla snímku svojho syna Džamila.

Sýrska tajná polícia jedného letného večera v júni 2011 programátora Džamila odviezla z ich bytu v Damasku. Od tej doby sa po ňom zľahla zem. Na fotke, ktorú našla jeho matka, má vydlabnuté oči a zlomené nohy.

 

"Bolo by lepšie dostať guľku, než prežiť také peklo," uviedla Jasínová v jordánskom Ammáne, kde s manželom našla útočisko po tom, čo v roku 2013 utiekli zo Sýrie. "Zabili nás dvakrát: keď ho zatkli a druhýkrát, keď sme videli fotky," uviedol jej manžel, ktorý je lekár. "Vari nie sme ľudia?" doplnil.

Džamílovo telo je zachytené na jednej z 53.275 fotografií, ktoré sa podarilo vyviezť z krajiny na digitálnych úložiskách bývalému fotografovi sýrskej vojenskej polície, ktorý mal po prepuknutí bojov v roku 2011 za úlohu fotografovať mŕtvych v sýrskych väzniciach. Fotograf známy iba pod prezývkou Caesar zo Sýrie sám utiekol v auguste 2013. Podľa jeho priateľov sa obáva, že by sa režim jemu aj jeho rodine pomstil, a tak drží v tajnosti, kde žije. Reuters sa s ním nepodarilo spojiť.

Jeho snímkam sa teraz po niekoľkých rokoch dostáva zvýšenej pozornosti. V júni vošli do platnosti na základe zákona pomenovaného po Caesarovi doteraz najtvrdšie americké sankcie voči sýrskemu režimu za údajné vojnové zločiny páchané na civilnom obyvateľstve.

Prezident Bašár Asad Caesarove fotografie nekomentoval od rozhovoru v roku 2015, kedy ich označil za "obvinenia bez dôkazov", píše Reuters. Sýrske ministerstvo informácií aj sýrska misia pri OSN na žiadosť Reuters o komentár k snímkam nereagovali.

Caesarove fotografie podľa organizácií na ochranu ľudských práv zahŕňajú snímky 6785 zadržiavaných, z ktorých väčšinu sýrske úrady umučili na smrť v prvých mesiacoch povstania, ktoré sa premenilo v teraz už deväť rokov trvajúcu občiansku vojnu.

Mnoho z tiel bolo vychudnutých, mučených a znetvorených, čo sťažuje ich identifikáciu, uvádza predseda organizácie Syrian Network for Human Rights, ktorá sídli v Katare, Fadil Abdal Ghana. Doteraz sa organizáciu podľa neho podarilo identifikovať 900 obetí.

Snímky boli prvýkrát zverejnené v roku 2014 po Cézarovom úteku. Po zavedení nových sankcií ich ale aktivisti opäť zverejnili na sociálnych sieťach, čo dalo rodinám novú šancu nájsť svoje zmiznutej blízkych.

Pre sýrsku umelkyňu a učiteľku Fidu Váirovou, ktorej 19-ročný brat Muhammad Muchtar bol zadržaný na hranici v Homse v roku 2012, nájdenie fotografie ukončilo nádej rodiny, že ho ešte niekedy uvidí živého. "V snoch som ho videla živého, ako sa vracia," uviedla Váirová, ktorá teraz žije v libanonskom hlavnom meste Bejrúte. "Smútili sme stále dookola, keď sme fotku našli," dodala. Rodina mladého muža ho podľa nej prosila, aby nechodil do časti mesta, kde sa demonštrovalo proti Asadovi. Bezpečnostné zložky tam náhodne pri kontrolných stanovíštiach zatýkali mladých Sýrčanov. "Pre nich bol len číslo. Číslo na čele. Len číslo," povedala Váirová.

Po deviatich rokoch vojny, v ktorej zomrelo viac ako pol milióna ľudí a viac ako milión sa ocitol bez domova, dobyla Asadova armáda s podporou Ruska a Iránu späť absolútnu väčšinu územia z rúk povstalcov.

Sýrsky prezident a jeho spojenci tvrdia, že vojna je skoro vyhraná a je čas na obnovu krajiny. Nové americké sankcie, ktoré sa vzťahujú na ktorýkoľvek štát, ktorý obchoduje s Damaskom, to však významne komplikujú, ak nie znemožňujú.

Podľa právničky z organizácie na ochranu práv Human Rights Watch Sáry Kajálíovej, ktorá sa zaoberala uniknutými snímkami, nemožno spochybniť systematické mučenie v sýrskych väzniciach. "Ukázali nám nespochybniteľné dôkazy, že sýrska vláda naozaj zatýkala a mučila tisíce ľudí, ktorí zmizli. Popierala, že ich umučila na smrť, a spochybňovala ich existenciu," uviedla Kajálíová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!