Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.08.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Noc hrôzy v Zemianskych Kostoľanoch: Uhoreli dve starenky! Svedkyňa s plačom opísala drámu

Tragédia, ktorá tisne slzy do očí! Obec Zemianske Kostoľany pri Novákoch zažila tú najbolestivejšiu noc, na ktorú budú ľudia ešte dlho spomínať.

Fotogaléria
12
fotiek v galérii

V noci z piatka na sobotu sa priamo v domove dôchodcov rozhorel požiar a všetkých 50 starkých zobudil zvuk alarmu. Obovské plamene už šľahali v jednej z izieb, kde ležali nevládne dôchodkyne. Oheň sa šíril rýchlosťou blesku a zadymil kompletne celý objekt. Starkí nemohli dýchať a hasiči, záchranári, ale aj ľudia z blízkych bytoviek pomáhali, ako sa len dalo. Dôchodcov, ktorí sú prevažne ležiaci, vyťahovali cez okná a snažili sa ich upokojovať. Napriek veľkej snahe hasičov však v izbe, kde začalo horieť, zomreli dve babičky. Obe mali už viac ako 90 rokov.

 

S výkrikmi „Horí!“ sa zobudili do sobotňajšej noci obyvatelia malej obce Zemianske Kostoľany (okr. Prievidza), v ktorej sa nachádza Stredisko sociálnych služieb Kanianka a jeseň života v ňom dožíva 50 dôchodcov. V letnú augustovú noc však zažili peklo. „To bolo hrozné. Niečo po druhej sa valil veľký dym. Už sme len počuli, ako chodia neustále hasiči, záchranári. Išli sme dolu aj my, bývame oproti v bytovke, a tak sme pomáhali, ako sa len dalo. Keby ste videli tie nevládne telá tých starčekov. Hasiči ich cez okno dávali von a my sme sa ich snažili upokojovať. Bol to hrozný pohľad,“ zadúša sa plačom Anna (68).

„Išli sem dožiť svoj život v pokoji a toto sa im stalo,“ dodáva. Požiar vypukol podľa hasičov v jednej z izieb, kde spali dve ženy. Obe boli nevládne a ležali. Podľa informácií Nového Času mal požiar vzniknúť po tom, ako začal horieť kábel, ktorý vyhrieval matrac, kde ležala jedna babička. Tá uhorela a jej spolubývajúca zomrela tiež. Ani jedna z dôchodkýň nemala šancu ujsť, pretože obe boli ležiace.

Pomáhali aj psychológovia

Spolu 48 dôchodcov museli zo zariadenia okamžite evakuovať do bezpečia. „Na mieste zasahovali psychológovia, ktorí zabezpečili okamžitú krízovú intervenciu, prišiel aj prezident hasičov Pavol Mikulášek,“ informovala hovorkyňa hasičov Katarína Križanová. Ako ďalej dodala, priestory boli husto a silno zadymené a u 11 ľudí došlo k poškodeniu zdravia. „Tí, ktorých bolo potrebné ošetriť, boli ošetrovaní a postupne prevážaní do nemocnice v Bojniciach,“ uviedla pre televíziu Markíza Jana Školíková, starostka Zemianskych Kostolian.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: roj, ver, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Fedor Flašík * 14. 1. 1958 † 22. 4. 2024.
Foto
Podnikateľ Fedor Flašík († 66): Kde a kedy mu dajú posledné zbohom?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto