Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Nové ohnisko v Trenčianskom kraji: Toto môže za šírenie nákazy, hygienici požiadali o pomoc políciu

Čísla neklesajú, práve naopak. Nákaza koronavírusom sa objavila už vo štvrtej firme v Trenčianskom kraji.

Po fabrikách v Starej Turej, Bánovciach nad Bebravou a Potvoriciach sa vyše dve desiatky nakazených objavili aj v závode na výrobu komponentov pre automobilový priemysel priamo v Trenčíne. Ten zamestnáva tisícku ľudí, všetkých čakajú testy. Na ne postupne chodia aj vodiči tamojšej SAD-ky.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Na okraji Trenčína vo firme zaoberajúcej sa výrobou súčiastok pre automobilový priemysel sa objavilo ochorenie COVID-19. „Priamo v meste Trenčín máme nové ohnisko nákazy,“ potvrdila hlavná hygienička Ľudmila Bučková z RÚVZ v Trenčíne. Tá hovorí o dvoch zdrojoch. „Jedným môžu byť zamestnanci, ktorí boli v kontakte s pozitívnymi osobami, ale môžu to byť aj iné osoby. Je tam vysoký nárast v krátkej dobe a je možné, že to bolo aj importované od zamestnancov, ktorí sú tam trvale a ide o zahraničných zamestnancov,“ vysvetlila Bučková.

V domácej karanténe skončilo 200 z 1 000 zamestnancov pracujúcich v tomto závode. Z takmer 60 zatiaľ otestovaných zamestnancov sa podarilo odhaliť 21 pozitívnych. „Zatiaľ po zvážení všetkých okolností sme uzatvorili jeden blok a nariadili sme karanténne opatrenia pre časť závodu,“ upresnila Bučková s tým, že aj u zamestnancov, ktorí sú v izolácii, bude vykonané vyšetrenie na zistenie ochorenia. Na testy pôjde ale všetkých 1 000 zamestnancov. Trenčianska hygienička zároveň potvrdila, že za šírením nákazy na Považí je najmä nezodpovednosť ľudí.„Už sme požiadali o pomoc políciu v Bánovciach nad Bebravou. Vydali sme im nielen pozitívne osoby, ale všetky osoby, ktoré sú v karanténe, a to isté urobíme v Novom Meste nad Váhom aj v Trenčíne, aby ich polícia kontrolovala, či dodržiavajú karanténu,“ zdvihla varovný prst. Ako potvrdil vedúci závodu Leoni Miroslav Šulek, vzhľadom na situáciu sprísnili platné opatrenia a od začiatku pandémie je zamestnancom umožnená aj práca z domu. „Pri vstupe do areálu je každému zmeraná telesná teplota a každému zamestnancovi sú poskytované ochranné rúška a sú neustále informovaní o vývoji situácie,“ dodal.

 

 

Testujú šoférov

Zamestnancov do okrajovej časti Trenčína zvážali autobusy SAD v Trenčíne. Situáciu preto prepravná spoločnosť nepodceňuje. „Môžem potvrdiť, že vodiči SAD Trenčín preventívne prechádzajú testami na COVID-19,“ prezradila hovorkyňa Ivana Strelcová s tým, že v rámci celej firmy sa zároveň dodržiavajú najprísnejšie bezpečnostné opatrenia - čo sa týka vodičov i autobusov, ktoré pravidelne dezinfikujú najvyššou možnou ochranou.

Otvoriť galériu
Ako prezradila hovorkyňa trenčianskeho primátora Erika Ságová, situáciu ešte v stredu večer komunikovali s regionálnou hygieničkou. „Situáciu v Trenčíne sledujeme a sme v komunikácii s RÚVZ,“ vysvetlila Ságová s tým, že ďalšie kroky sú podmienené vývojom situácie.

Vysoký prírastok nakazených

V stredu pribudlo 63 infikovaných. Vyšší počet laboratóriá zaznamenali naposledy 22. apríla, keď počet infikovaných stúpol o 81. Ako informovala RTVS, na koronavírus pozitívne testovali kuchára z reštaurácie vo Vysokých Tatrách. ďalších 14 jeho kolegov by mali otestovať v piatok a ostávajú v karanténe.

Turisti sa nemusia obávať, pretože kuchár s nimi neprišiel do styku. PR manažér TMR Marián Galajda v stanovisku pre RTVS uviedol, že ich prevádzku na Hrebienku okamžite zatvorili a zabezpečili jej dezinfekciu. „Prvé výsledky z rýchlotestov boli negatívne,“ vyhlásil. Podľa ÚVZ SR sme v júli čo sa týka nákazy zo zahraničia najväčší import zaznamenali z Ukrajiny, potom zo Srbska a Česka.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mim, SITA, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu