Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Prvé ohnisko nákazy v okrese Košice-okolie: V domácom chove potvrdili africký mor ošípaných

Africký mor ošípaných (AMO) vo štvrtok potvrdili v chove domácich ošípaných v obci Janík v okrese Košice-okolie. Ide o druhé takéto ohnisko nákazy v tomto roku na Slovensku a prvé v okrese Košice-okolie. Informovala o tom Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR.

Prvé ohnisko v tomto roku zaznamenali v júli v obci Čierna v okrese Trebišov. Obec Janík sa nachádza zhruba dva kilometre od hranice s Maďarskom, kde je už dlhodobejšie potvrdzovaný masívny výskyt nákazy a pozitívnych potvrdení vírusu AMO v populácii diviakov. Samotná oblasť na Slovensku je zaradená do infikovanej oblasti pre výskyt AMO u diviakov.

V danom chove bolo nekomerčne chovaných 20 ošípaných pre vlastnú spotrebu chovateľa. Počas víkendu v dňoch 1. až 2. augusta u dvoch ošípaných pozorovali prvé zdravotné problémy, keď neprijímali krmivo a jedna odmietala vstať. "Následne tieto ošípané uhynuli. Privolaní súkromní a úradní veterinárni lekári zhodnotili situáciu a zdravotný stav zvierat na mieste, vykonali odber vzoriek a pitvu uhynutých ošípaných," uviedla ŠVPS na svojej webstránke. Pitva poukázala na nákazu AMO a Regionálna veterinárna a potravinová správa (RVPS) Košice-okolie prijala predbežné opatrenia. Nákazu vo štvrtok potvrdilo národné referenčné laboratórium vo Zvolene.

"Predbežné epizootologické šetrenie naznačuje zavlečenie nákazy do chovu s nie príliš vysokým štandardom biologických opatrení na ochranu chovov a dôsledným dodržiavaním nariadených opatrení samotným chovateľom, ktoré platia v danej oblasti pre chovateľov vzhľadom na vývoj situácie v Maďarsku už dlhodobejšie," konštatovala ŠVPS. V chove uhynuli už aj ďalšie tri ošípané, väčšina ďalších je apatická a neprijíma krmivo. Všetky uhynuté kusy prevzal kafilerický podnik na neškodné odstránenie.

 

Zvieratá v ohnisku nákazy, ako aj kontaktné identifikované chovy ošípaných v najbližšom období zlikvidujú, aby sa zabránilo ďalšiemu šíreniu nákazy. Vytvorené je ochranné trojkilometrové pásmo okolo ohniska, do ktorého spadá obec Janík, a desaťkilometrové pásmo dohľadu, v ktorom sú Hosťovce, Chorváty, Turnianska Nová Ves, Turňa nad Bodvou, Žarnov, Peder, Drienovec, Moldava nad Bodovu, Mokrance, Rešica, Buzica, Čečejovce a Budulov.

ŠVPS informovala bezprostredne po potvrdení nákazy Európsku komisiu, členské štáty Európskej únie a podala hlásenie na Medzinárodný úrad pre nákazy (OIE) so sídlom v Paríži. Verejnosť vrátane chovateľov a poľovníkov dôrazne upozorňuje na nebezpečenstvo tejto nákazy. Mimoriadne dôležité je dodržovanie zásady biologickej ochrany chovov ošípaných, čo platí pre komerčné aj nekomerčné chovy. V prípade akejkoľvek zmeny správania, respektíve narušení zdravotného stavu alebo v prípade úhynu domácej ošípanej je majiteľ povinný tento úhyn ihneď nahlásiť príslušnej RVPS a príslušnému súkromnému veterinárnemu lekárovi. AMO, ktorý zabíja domáce a divé ošípané, na Slovensku prvýkrát potvrdili 24. júla 2019 v domácom chove v obci Strážne v okrese Trebišov pri maďarských hraniciach.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude
Ilustračné foto
Muž trpel neznesiteľnými bolesťami penisu: Okamžitá OPERÁCIA! Neuveríte, čo sa mu stalo
Fero zosmiešnil vo videu Evu Mázikovú.
Váš Tip
Fero Joke si vzal vo videu na paškál Evu Mázikovú: Verejný odkaz komikovi!
Zmeny odchodov do dôchodku sa týkajú ľudí narodených od roku 1967.
Foto
Veľký prehľad: Ako sa bude meniť vek odchodu do penzie? Týka sa to aj týchto ročníkov
V Bratislave sa zrazili električky.
Bratislavčania, toto vás nepoteší! Dopravné obmedzenia sa predĺžia: Pripravte sa
Ilustračné foto
Kolaps celého ekosystému? Odborníci sú v pozore! Koralové útesy môže postihnúť najhoršia katastrofa v histórii
Len 16-ročný mladík šoféroval cudzie vozidlo bez vodičského oprávnenia a pod vplyvom alkoholu.
Foto
16-ročný tínedžer s dvomi promile spôsobil nehodu: Tam to neskončilo! Pokúsil sa o...