Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.08.2020 13:59 | Prominenti | Domáci Prominenti

Smrť úspešnej slovenskej baletky († 50) v Prahe: Srdce jej zlyhalo pred očami synčeka!

Vo veku 50 rokov zomrela v pondelok dlhoročná sólistka baletu a vedúca baletu Opery Českého národného divadla Eva Horáková.

Ako zistil Blesk.cz, baletke malo zlyhať srdce. Jej boj o život pritom sledoval len 10-ročný synček. ,,Zlyhalo srdce. Nečakane. Doma. Jurko bol pri tom,“ cituje portál zdroj z okolia Horákovej. O 10-ročného chlapčeka sa teraz pravdepodobne postarajú babičky, ani jedna však nebýva v Prahe, kde baletka žila a pôsobila. ,,Je mi z toho veľmi smutno, Eva bola anjel,“ vyjadrila sa česká herečka a umelkyňa Tereza Georgievová.

Smrť Horákovej potvrdila záchranka. ,,Môžem potvrdiť, že sme v pondelok 3. augusta mali výjazd na ošetrenie 50-ročnej ženy, ktorú sme sa pokúsili resuscitovať. Bohužiaľ neúspešne,“ povedal pre Blesk.cz Petr Mach zo stredočeskej záchrannej služby.

Horáková sa narodila v Bratislave, kde tiež v roku 1988 absolvovala Tanečné konzervatórium Evy Jaczovej. Štyri roky bola členkou Slovenského národného divadla a od roku 1992 prešla do pražskej Laterny magiky. Ako sólistka potom tancovala Paminu v Hre o Čarovné flaute, Ariadnu v Mínotaurovi, Penelopé a Nausikaé v Odysseovi či Angeliku v Casanovovi režiséra Juraja Jakubiska, uviedla hovorkyňa.

V rokoch 2005 až 2009 viedla Horáková súbor Laterny magiky. Po pripojení Laterny magiky k Národnému divadlu tancovala ďalej, a to napríklad v Legendách magickej Prahy Jiřího Srnca. Hosťovala v Pražskom komornom balete a Divadle F. X. Šalda v Liberci. Spolupracovala tiež so súborom La Compagnie Commun Instant francúzskeho choreografa Jean-Pierra Aviotta. Za jeho niekoľkoročného pôsobenia v Laterne magike bola jeho repetítorkou a asistentkou.

Za rok 2002 získala Horáková so svojím tanečným partnerom Pavlom Knollom nomináciu na Cenu Thálie za výkon v komponovanom programe Graffiti za choreografiu Petra Zuska Les Bras de Mer. Zuska pre ňu a Knolleho vytvoril tiež úspešný duet Lyrická z roku 2008. ,,Pre mňa osobne bola vždy inšpiratívnou osobnosťou, nenahraditeľným javiskovým partnerom a úplne spoľahlivým profesným bodom. Zanechala hlbokú stopu, ktorú si budeme uchovávať," uviedol Knolle.

V roku 2012 sa Horáková stala vedúcou baletného súboru Opery Národného divadla v Prahe. Ďalej tancovala menšie úlohy v choreografiách v operách. Tanečného sveta sa nevzdala ani v štyridsiatich rokoch po narodení syna. Tento rok v júli oslávila päťdesiatku. Pri tej príležitosti v rozhovore Tanečným aktualitám povedala: ,,Ak vôbec bilancuje, tak si jednoducho hovorím, že som si to užila a ničoho neľutujem. Mala som šťastie na choreografov i tanečných partnerov a som vďačná, že pri tanci, ktorý milujem odmalička, stále som."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lum, ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii