Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.08.2020 11:12 | Správy | Domáce správy

Právnik vysvetlil, prečo mohli odložiť súd o vražde Kuciaka: Ak by sa stalo toto, sudcov by čakalo peklo

Dôvodov, pre ktoré mohlo dôjsť k odročeniu vyhlásenia rozsudku v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, môže byť viac.

Myslí si to docent trestného práva na Právnickej fakulte Trnavskej univerzity Peter Kováč, ktorý dodal, že súd počas porady mohol zistiť alebo ešte len zistí, že treba doplniť dokazovanie. "Takisto sa v rámci senátu môže líšiť názor jednotlivých sudcov na otázky viny a trestu," uviedol pre TASR Kováč. Rozdielne názory členov senátu na výšku trestu však považuje za najmenej pravdepodobnú možnosť. "Skôr môžeme špekulovať o tom, že sa v senáte líšia názory na to, či sa vinu niektorému z obžalovaných podarilo dokazovaním preukázať tak, aby o tom neboli dôvodné pochybnosti," doplnil.

"Hypoteticky si predstavme situáciu, že dvaja sudcovia takéto pochybnosti môžu mať. Oslobodzujúci rozsudok by zrejme vyvolal mediálne peklo a členom senátu by nebolo čo závidieť. Každý sudca však musí počítať s tým, že jeho rozhodnutie môže byť kritizované," myslí si právnik. Podľa Kováča tiež existuje možnosť, že faktov, ktoré musí senát zvážiť, je tak veľa, že to jednoducho nestihol a odročením si vytvoril časový vankúš. "Existuje aj možnosť ľubovoľnej kombinácie uvedených možností," dodal.

 

Na otázku, či sa Kováč s podobným odročením doteraz stretol, uviedol, že nie. "To však nevylučuje, že môže existovať prípad, keď sa niečo podobné už stalo," ozrejmil. Za problematické nepovažuje Kováč ani nedodržanie lehoty troch pracovných dní, ktorú ustanovuje Trestný poriadok pri odročení vyhlásenia rozsudku po záverečných rečiach.

"Existuje rozumná argumentácia, že spomínaná trojdňová lehota má poriadkový charakter," myslí si. V tom sa zhoduje aj s profesorom trestného práva na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave Tomášom Strémym, ktorý pre TASR taktiež uviedol, že môžu byť dôvody na odročenie rôzne, či už je to potreba podrobnejšieho vyhodnocovania a hodnotenia jednotlivých dôkazov alebo stále prebiehajúca diskusia v rámci senátu.

Predsedníčka senátu ŠTS Ružena Sabová zrušila stredajší (5. 8.) termín pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka z dôvodu nutnosti pokračovania porady senátu o pripravovanom rozsudku. Novým termínom hlavného pojednávania je 3. september. Z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sú obžalovaní Tomáš Szabó, Alena Zsuzsová a Marian Kočner. Ten si mal podľa prokuratúry objednať Kuciakovu vraždu z pomsty za články o jeho ekonomickej trestnej činnosti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle