Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.08.2020 11:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Silvia s rakovinou prsníka si liečbu musí platiť sama, peniaze sa míňajú: Na čo čaká ministerstvo?!

Inovatívna liečba jej dáva šancu na to, aby mohla vidieť vyrastať svoju dcérku Terezku (7). Učiteľka Silvia (42) je ďalšou pacientkou s rakovinou prsníka, ktorá potrebuje liečbu modernými molekulami - ciklibmi. U nás však nie je kategorizovaná a hoci minister zdravotníctva len pred viac ako mesiacom sľuboval a dával nádej, že jej schvaľovanie podporí, opak je pravdou.

Ministerstvo tvrdí, že prevratné lieky nespĺňajú ekonomické podmienky na schválenie. Ako dopadne tento boj? Budú si musieť pacientky ako Silvia platiť samy za záchranu života tisícky eur mesačne? Alebo zasiahne minister zdravotníctva Marek Krajčí?

Silvia je ďalšou obeťou zákernej rakoviny prsníka. Po tom, ako si nahmatala hrčku, nasledovala séria vyšetrení, ktorá potvrdila, že ide o karcinóm, ktorý metastázoval do kosti. „O prognózy som sa radšej nezaujímala, nechcela som ich vedieť, chcela som bojovať!“ povedala chorá Silvia. Onkologička jej odporučila liečbu inovatívnou liečbou ciklibmi. V žiadosti o schválenie liečby súkromnou poisťovňou jej lekárka uviedla, že choroba je v pokročilom štádiu.

Otvoriť galériu
„Myslím, že si zaslúžim ja ako aj iné, rovnako postihnuté pacientky, aby moderná onkologická liečba – cikliby, bola dostupná na Slovensku v rámci štandardnej úhrady, ako je to v okolitých štátoch,“ uviedla Silvia. Poisťovňa jej žiadosť zamietla už dvakrát a ako dôvod uviedla, že liek nie je schválený kategorizačnou komisiou. Tá liečbu opätovne neschválila 25. 6. 2020 napriek tomu, že Ministerstvo zdravotníctva SR na pacientskej onkologickej konferencii dalo pacientkam nádej na túto inovatívnu liečbu tak, ako je to aj v iných krajinách EÚ.

 

„Za prioritné v súčasnosti považujeme schvaľovanie imunoterapie u pacientov pri nádoroch s vysokým stupňom mikrosatelitovej instability bez ohľadu na histológiu, ciklibov v prvej línii karcinóma prsníka a imunoterapie. Žiadame, aby tieto typy liečby, pre ktoré vypracujeme protokoly, boli rýchlo do siedmich dní uhrádzané na výnimky,“ vyhlásil minister Krajčí.

Platiť si musí sama

Silvia sa rozhodla bojovať. Jej manžel sa ale musel vzdať svojich koníčkov a na liečbu dali peniaze, ktoré mali pôvodne ušetrené na rodinný dom. „Lieky ma stoja 1 800 eur mesačne. K tomu beriem komplementárny protokol liečby, ktorý ma stojí stovky eur mesačne,“ popísala Silvia. Pomáha jej aj rodina, no nevedia, čo sa stane, keď minú úspory.

„Budeme to vedieť zvládať niekoľko mesiacov, až sa finančne vyčerpáme, potom neviem, čo bude,“ povedala zúfalá Silvia. Prevratný liek užíva od začiatku mája a jej stav sa výrazne zlepšil. „Na cikliboch som po prvom cykle. Prestala som brať lieky na bolesť, metastázy v chrbtici ma prestali bolieť. Celkovo sa cítim ako zdravý človek,“ dodala s tým, že s chemoterapiou sa táto liečba nedá porovnať.

„Netrpím vedľajšími účinkami chemoterapie. V podstate lieky pri tejto liečbe užívate ako antibiotiká. Ani neviete, že sa liečite na onkologické ochorenie a môžete žiť plnohodnotný život,“ pochvaľuje si Silvia.

Inde štandard, u nás nevyhovuje kritériám

Moderná onkologická liečba je štandardom vo všetkých krajinách Európskej únie. U nás však ženy musia predávať autá, domy a žiť z ruky do úst, aby si mohli zaplatiť drahý liek. Ministerstvo zdravotníctva SR tvrdí, že liečba nespĺňa ekonomické podmienky potrebné na kateogorizáciu lieku. „Je pravdou, že medicínska odborná pracovná skupina, vzhľadom na existujúcu medicínsku potrebu a terapeutický prínos liečby ciklibmi, odporučila ministerstvu do kategorizačného zoznamu cikliby zaradiť,“ povedala hovorkyňa Zuzana Eliášová.

„Naopak, odborná pracovná skupina pre farmakoekonomiku dospela k záveru, že navrhované výšky úhrad zdravotnej poisťovne za cikliby nespĺňajú zákonom stanovené kritéria nákladovej efektívnosti a cikliby odporučila do kategorizačného zoznamu nezaradiť,“ uzavrela.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Denisa Fedoráková, Martina Beveláguová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!