Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.08.2020 09:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Henriete ministerstvo neschválilo sľúbenú liečbu rakoviny: Liek na prežitie ma stojí 1800 € mesačne!

Prázdne sľuby? V júni minister zdravotníctva Marek Krajčí (46) avizoval pomoc onkologickým pacientom.

Vyhlásil, že to je jedna z jeho priorít a plánuje zjednodušiť podmienky zavedenia preukázateľne inovatívnych liečebných postupov na náš trh. Takým je aj liečba modernými molekulami ciklibmi, ktorá zaberá na zákerný druh rakoviny prsníka. Tou trpí aj právnička Henrieta Kollárová (47) z Bratislavy. Účinnú liečbu si však momentálne musí hradiť sama a nejde o malú sumu. Mesačne dať dokopy 1 800 eur jej pomáhajú rodina a priatelia. Prečo ministerstvo neodklepne liečbu ciklibmi tak, ako sľubovalo?

Henrieta Kollárová je matkou deväťročného syna Alberta. Minulý rok jej diagnostikovali karcinóm prsníka, ktorý rýchlo postupoval. Musela ísť na chemoterapiu. „Keby mi ju nepodali, už by som tu nebola,“ povedala Henrieta. Ošetrujúca lekárka vtedy prvýkrát žiadala o inovatívnu liečbu tzv. ciklibmi. Ide o cielenú molekulárnu liečbu zameranú na zastavenie rozmnožovania karcinogénnych buniek a poskytuje sa onkologickým pacientom od roku 2016 napríklad v Maďarsku, Poľsku, Rakúsku či dokonca v Rumunsku a Kazachstane.

U nás nie je stále kategorizovaná. Ak ju pacienti chcú, musia si mesačne pripraviť 1 800 eur. Henrieta ju však potrebuje, no keďže už podstúpila chemoterapiu, žiadosť o výnimku na liečbu ciklibmi jej trikrát zamietli. „Lekárka nemala na výber a musela mi predpísať ďalšiu chemoterapiu. Tá ma podržala iba na pol roka,“ spomína Henrieta, ktorá sa napokon rozhodla, že si inovatívnu liečbu uhradí dočasne sama s tým, že skúsia požiadať o liek opäť.

 

Odvolali sa a poslali list do poisťovne. „V ňom som vysvetlila situáciu a požiadala o výnimku. Napísala som, že pracujem, prispievam do systému a poistenie si platím,“ povedala zúfalá Henrieta. Zbytočne. Jej žiadosť trikrát zamietli a podali ju opäť. Teraz čaká na vyjadrenie poisťovne.

Nový liek zatiaľ pomáha

Ciklibmi sa lieči druhý mesiac, cíti sa lepšie a pracuje. Stále však nevie, čo bude ďalej, pretože liečba sa musí podávať minimálne 50 mesiacov, teda viac ako 4 roky. „Rozmýšľame, že predáme auto, aby som mala na ďalšiu dávku. Bez pomoci poisťovne to nie je udržateľné,“ prezradila s tým, že dúfa v kategorizáciu lieku. Veľa si sľubovala od výroku ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý v júni na pacientskej onkologickej konferencii avizoval lepšie zajtrajšky.

„Za prioritné v súčasnosti považujeme schvaľovanie imunoterapie u pacientov pri nádoroch s vysokým stupňom mikrosatelitovej instability bez ohľadu na histológiu, ciklibov v prvej línii karcinómu prsníka a imunoterapie. Žiadame, aby tieto typy liečby, pre ktoré vypracujeme protokoly, boli do siedmich dní uhrádzané na výnimky,“ vyhlásil. Lenže v júli podpísal rozhodnutie proti vstupu ciklibov do kategorizačného zoznamu, čo mnohých prekvapilo.

„Po konferencii sme boli nadšení z ministrovho prísľubu. Boli špecifikované tri skupiny liekov, medzi nimi aj cikliby. Sme naozaj už poslednou krajinou EÚ, ktorá ich schválené nemá,“ uviedla prezidentka OZ Nie rakovine Jana Špánková. Ministerstvo zdravotníctva sa do uzávierky tohto vydania nestihlo vyjadriť ohľadom toho, či liečbu schvália, no sľúbilo odpoveď.

 

Situácia je alarmujúca

Za posledné desaťročie chýbajú na Slovensku onkologické lieky na 130 onkologických indikácií (diagnóz) zo 170. K dispozícii je teda len 22 % liekov. „Naše zraky sa neupierajú len na tieto nové imunoterapie a cikliby. Upierajú sa na personalizované, génové liečby. Bavíme sa o niečom, čo je štandard! Ako potom máme ľuďom dopriať kvalitnú liečbu? Naši onkológovia nemôžu liečiť a uplatňovať liečbu tých najbežnejších a najúčinnejších liekov!“ povedala Jana Špánková z OZ Nie rakovine s tým, že Slovensko chcú dostať na úroveň európskeho štandardu.

 

Čo sú cikliby

Cielená liečba môže pacientom predĺžiť život o 5 až 10 rokov. Ide o efektívnejšiu a menej invazívnu metódu ako chemoterapia, keďže vytvára menšiu záťaž na organizmus a pacienti majú lepší život.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martina Beveláguová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa