Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.09.2020 06:00 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Autor Malého princa Antoine de Saint-Exupéry († 44): Príbeh muža, ktorého srdce dotĺklo predčasne

Písal sa 31. júl 1944. Z Korziky vzlietlo lietadlo, ktoré malo namierené do Francúzska. Pilot Antoine de Saint-Exupéry, ktorý sníval o oblohe už od detstva, sa z tohto letu nevrátil. Okolnosti tragickej havárie lietadla nie sú dodnes úplne objasnené.

Spisovateľ

V roku 1931 sa oženil s krásnou Consuelo Suncin de Sandovou, vdovou po guatemalskom novinárovi a politikovi. V tom istom roku mu vyšla kniha Nočný let, ktorá je oslavou ľudského ducha. V tom istom roku bol menovaný rytierom Čestnej légie.

Otvoriť galériu

Po návrate do Francúzska spolu s Consuelo tvorili bohémsky a márnotratný pár, dve silné osobnosti, ktoré sa často rozchádzali a schádzali. Consuelo o ich súžití napísala pôvabný román Spomienky ruže. Ich časté finančné problémy riešil Antoine prispievaním do novín a časopisov reportážami z ciest. V roku 1936 bol vyslaný do Španielska, kde zúrila občianska vojna. S priateľom Prévotom sa pokúsili o diaľkový let New York - Ohňová zem. V Guatemale mali haváriu, kde Antoine utrpel viaceré zlomeniny.

V roku 1943 začal písať List rukojemníkovi, kde odsudzuje predsudky. V tom istom roku vychádza určite najznámejšie Exupéryho dielo, filozofická rozprávka Malý princ.

Malý princ

Príbeh najslávnejšieho Exupéryho diela sa začína haváriou pilota v nehostinnej púšti, kde neskôr stretáva Malého princa. Ten mu vyrozpráva svoj životný príbeh. Ruža, ktorú si Malý princ v príbehu tak váži, ochraňuje ju, stará sa o ňu, je údajne inšpirovaná Consuelo. Svoju ženu Exupéry nadovšetko miloval, hoci pre kariéru pilota spolu netrávili veľa času. Kniha obsahuje aj kresby autora, ktoré sú reprodukované vo väčšine vydaní.

Otvoriť galériu

Bola preložená do viac ako 200 jazykov a dialektov, predalo sa celosvetovo viac ako 80 miliónov kópií. Exupéry ale nikdy nezažil vydanie svojho veľkého diela v rodnom Francúzsku. Hoci v prvom vydaní vyšiel Malý princ v angličtine i vo francúzštine, kniha bola dostupná len v USA. Do Francúzska sa dostala až po oslobodení krajiny od nacistov, a teda až po Exupéryho smrti. Žiaľ, ďalšiu knihu s názvom Citadela, ktorá je súhrnom jeho filozofických a morálnych zásad, už píšuci pilot nedokončil.

Jeho srdce dotĺklo nad milovaným morom, nad Francúzskom, kde ho zasiahla nepriateľská strela. Exupéry počas prieskumného letu na americkom lietadle F-5 Lighting (pod francúzskou vlajkou) spadol do mora. Niektoré zdroje tvrdia, že lietadlo, ktoré pilotoval, bolo zostrelené nemeckými stíhačmi, iné hovoria, že Exupéry spáchal samovraždu. To však už zostane navždy nezodpovedanou záhadou. 

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas Nedeľa, Sylvia Klein

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón a zúfalí paraglajdisti si nevedia s nimi rady.
FotoVáš Tip
Štvorkolkári vyrážajú do zakázaných zón na Straníku, paraglajdisti aj turisti sú zúfalí: Bojíme sa o svoj život!
Predseda vlády SR Robert Fico si pripomenul 79. výročie oslobodenia Bratislavy kladením venca na Slavíne
Premiér má obavy: Budúcnosť nevyzerá ružovo! Budeme platiť?
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
(ilustračné foto)
Ukradli, čo mohli! Polícia vo Svidníku obvinila piatich mužov: Vypáčili zámok a potom to prišlo
Jana Frajkorová sa krásnemu remeslu venuje celý život.
Foto
Jana vyrába z čipky majstrovské kúsky: Jej diela vám vyrazia dych! Používa nevšedný spôsob
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
(ilustračné foto).
Nehoda troch vozidiel! D1 je v tomto úseku neprejazdná
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?