Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.08.2020 05:00 | Správy | Domáce správy

Posledné kroky prezidentky hovoria za všetko: Ako Čaputová komplikuje Matovičovi život

Už nechce zostať ticho! Prezidentka Zuzana Čaputová (47) vrátila do parlamentu kľúčový zákon, ktorým chcel premiér Igor Matovič (47) zmeniť fungovanie generálnej prokuratúry. Hlava štátu sa začína čoraz častejšie vymedzovať voči koalícii a ukazuje, že obdobie, keď novej vláde dopriala čas na „rozkukanie sa“, už pominulo.

Spolu vrátila Čaputová do parlamentu tri zákony, ktoré podporili koaliční poslanci. Okrem zákona o generálnej prokuratúre aj zákon o elektronických komunikáciách a zákon o komisárovi pre deti. Novelu, ktorou sa malo meniť postavenie prokuratúry, kritizuje už dlhodobo. Prezidentka poukázala na kontroverzný spôsob odvolávania generálneho a špeciálneho prokurátora. Rozhodoval by o ňom parlament a na ich odvolanie by stačilo, že by funkciu nevykonávali „čestne a nestranne“. „Toto považujem za neústavné, ale aj za veľmi nevhodné v konkrétnom kontexte vývoja na Slovensku,“ vysvetlila prezidentka.

Zmierlivý Matovič

Koaličným poslancom pohrozila, že ak prelomia jej veto a vrátia novelu v nezmenenej podobe, bude ďalej konať. „Požiadam Ústavný súd o preverenie súladu týchto ustanovení s ústavou,“ razantne upozornila hlava štátu. Premiér Igor Matovič reagoval na kritiku tradične statusom na facebooku, ale netradične zmierlivo. „Prepotrebná očista generálnej prokuratúry sa, bohužiaľ, o minimálne mesiac odkladá... ale verím, že sa napriek tomuto timeoutu hydre ďalšiu hlavu odseknúť podarí,“ okomentoval premiér prezidentkino veto. Parlament by mal o zákone rokovať znova na septembrovej schôdzi. Terajší generálny prokurátor Jaromír Čižnár končí po 7 rokoch vo funkcii 10. augusta a až do zvolenia nového šéfa ho nahradí prvá námestníčka Viera Kováčiková.

 

Čo prekáža prezidentke

1. Zákon o prokuratúre

Generálneho a špeciálneho prokuratúra by po novom odvolával parlament iba na základe vágnej formulácie, že prestal svoju funkciu vykonávať riadne, čestne a nezávisle.

2. Zákon o elektronických komunikáciách

Na základe neho by mohli štátne orgány získavať od operátorov bez súhlasu účastníkov telefónne čísla a lokalizačné údaje od ľudí, ktorí sa nachádzali v „červených krajinách“, kde je zvýšený výskyt koronavírusu.

3. Zákon o komisárovi pre deti

Podľa hlavy štátu sa pri tomto zákone nenaplnili dôvody na skrátené legislatívne konanie

Nezobral to osobne

Tomáš Koziak, politológ

Prezidentka bola zo začiatku tolerantnejšia vzhľadom na špecifickú situáciu, v ktorej nastupovala terajšia vláda. Ukázala však, že pokiaľ bude treba, pomenuje problém, ktorý vznikne, a toto sa od nej aj očakáva. V Matovičovej reakcii nebolo naznačené, že to vníma osobne, tak, ako napríklad vnímal aktivity novinárov. Prezidentku nekritizoval v zmysle, že by to vnímal ako útok na seba. Akceptoval to veľmi vecným spôsobom, zatiaľ. Uvidíme, ako bude premiér kritiku od Čaputovej znášať v budúcnosti. Ale nemyslím si, že na ňu bude útočiť tak ako na novinárov. Ak by to urobil, tak by prekročil pomyselnú červenú čiaru, a to by mu už asi veľká časť jeho voličov nechcela odpustiť.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin
Putin plánuje dôležitú návštevu: To, kam sa chystá, veľa napovie o budúcnosti Ruska
Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú