Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.08.2020 14:55 | Správy | Domáce správy

Expresne rýchlo prijaté zákony rozdelili poslancov: Pellegrini má vážne obavy

Koaliční predstavitelia sa zhodujú v tom, že využitie tzv. skráteného legislatívneho konania pri schvaľovaní zákonov bolo oprávnené vzhľadom na koronakrízu.

Opozícia upozorňuje na nastupujúci trend skrátených konaní, obáva sa zneužívania tohto inštitútu pod rúškom koronakrízy. Niektorí členovia koalície priznávajú, že pre kvalitnú tvorbu zákonov sa má uchyľovať k zrýchlenému režimu len nevyhnutne.

SaS verí, že všetky návrhy na skrátené legislatívne konania boli opodstatnené, i keď nie u všetkých to bolo rovnako zjavné. "Sme presvedčení, že extrémne negatívne dôsledky pandémie sa ešte len prejavia, a tak sa snaha vlády a parlamentu urobiť čo najviac na ich minimalizáciu, mohla javiť ako nie vždy primeraná," vysvetlil pre TASR poslanec parlamentu Alojz Baránik (SaS). V bezprecedentnej situácii je podľa neho lepšie konať s razanciou.

"Činnosť parlamentu odzrkadľovala situácia, ktorá tu v minulosti nebola, a vláda na to musela reagovať. Ak by Národná rada SR počas pandémie využívala bežný systém, vznikla by z toho veľká katastrofa," reagovalo pre TASR tlačové oddelenie Sme rodina.

 

Predseda ústavnoprávneho výboru NR SR Milan Vetrák (OĽANO) nie je podľa svojich slov zástancom skrátených konaní. "Navyše si myslím, že viaceré vládne návrhy zákonov alebo ich častí, ani podmienky na skrátené legislatívne konanie nespĺňali. Treba však rozlišovať medzi zákonmi, ktoré boli schvaľované v skrátenom konaní počas núdzového stavu, s cieľom ochrániť zdravie a život ľudí," podotkol. Vetrák nespochybňuje úmysel vlády pomáhať ľuďom, upozorňuje ale na formálne požiadavky na tvorbu zákonov, ktoré musia byť dobre pripravené.

Poslanec parlamentu Miroslav Kollár (Za ľudí) si myslí, že drvivá väčšina zákonov išla v zrýchlenom režime oprávnene. Skrátené konanie pri tzv. podnikateľskom kilečku podporil "s prižmúrenými očami". Z dlhodobého hľadiska nepodporuje masívne využívanie skráteného konania. Poukázal na nedokonalosti, ktoré pri takomto procese vznikajú. "Ak chceme mať kvalitné zákony, k skrátenému legislatívnemu konaniu sa musíme uchyľovať naozaj len v nevyhnutnej miere," skonštatoval pre TASR.

Vláda si podľa podpredsedu parlamentu Petra Pellegriniho (nezaradený) zvykla na skrátené konania. Niekde účel schvaľoval, no má vážne obavy, či nedochádza k zneužívaniu tohto inštitútu. Požaduje návrat k štandardnému legislatívnemu procesu. "Aby sa mohli zákony pripomienkovať, aby prešli verejnou, odbornou diskusiou. Aby sa mohli vyjadriť odborári, zamestnávatelia, ľudia z tretieho sektora. Pretože v opačnom prípade sa urobí množstvo chýb," uviedol.

Aj opozičná ĽSNS si myslí, že koalícia si obľúbila zrýchlený režim. "Je pravda, že mnohé jej návrhy často nijako nesúviseli a nesúvisia s pandémiou. Sami takýto postup v minulosti kritizovali," pripomenul hovorca strany Ondrej Ďurica.

Parlament zatiaľ v tomto volebnom období, teda od marca 2020 prijal 43 zákonov, z toho 41 v skrátenom legislatívnom konaní. Viaceré vláda odôvodňovala koronakrízou. V zrýchlenom režime poslanci schválili aj vznik nového ministerstva, či legislatívu upravujúcu dôvody na odvolanie komisára pre deti a komisára pre osoby so zdravotným postihnutím. Pre nenaplnenie dôvodov na skrátené konanie túto úpravu nepodpísala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český hokejový tréner Vladimír Růžička.
Foto
Bývalý tréner Slovana Bratislava má nové angažmán: Neuveríte, koho povedie Růžička!
Novi Sad, Serbia - May 5, 2015: McDonalds and McCafe Signs on Post to mark fast food restaurant. Illustartive editorial for McDonalds expansion in Eastern Europe.
Zaujíma vás, prečo kola z McDonaldu chutí inak? Nie je to náhoda! Tajomstvo odhalené
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!