Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.08.2020 12:05 | Správy | Krimi | Domáce krimi
Foto

Kočner a spol. vytiahli posledné žolíky: Zarážajúce slová na súde a tvrdý odkaz rodičom zavraždených

Megaproces sa chýli ku koncu. V prípade brutálnej vraždy novinára Jána Kuciaka († 27) a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej († 27) mali obžalovaní poslednú možnosť presvedčiť súd o svojej nevine. Ohnivé záverečné reči Mariána Kočnera, Aleny Zsuzsovej a Tomáša Szabóa sa snažili rozbiť obžalobu na drobné kúsky. Aké tromfy vytiahli obžalovaní a ich právnici?

Fotogaléria
14
fotiek v galérii

„Navrhujem oslobodiť môjho klienta spod obžaloby, iný záver ani nepripadá do úvahy.“ Tak zakončil plamennú záverečnú reč obhajca Mariána Kočnera Marek Para. Niekoľkokrát sa snažil upozorniť, že obžaloba je postavená len na nepriamych dôkazoch. Tvrdil, že jeho klient bol cieľ a tomuto cieľu prispôsobil Andruskó svoje výpovede, aby si znížil svoj trest.

„O mojom klientovi od 90. rokov píšu novinári a písať budú. Články poškodeného boli len odvodené od iných novinárov z iných článkov. Aj toto znižuje samotnú povahu motívu. Suma 20-tisíc eur nebola odovzdaná ako záloha na vykonanie vrážd, ale ako obyčajná pôžička,“ povedal na margo možného motívu s tým, že procesu neprospelo, že boli vynášané informácie zo spisu. Podľa neho v Kočnerov prospech hrá aj psychologický posudok, v ktorom znalkyňa dospela k záveru, že Kočner nerieši konflikty násilne.

 

Tvrdý odkaz rodičom zavraždených

Za nedôveryhodné považuje výpovede Andruskóa a Marčeka aj advokátka Aleny Zsuzsovej. „Skutok, tak ako ho Marček opísal, je veľmi málo pravdepodobné, že sa tak stal,“ povedala na súde Júlia Vestenická. Podľa nej by si každý, kto by nebol pod vplyvom drog, pamätal, ako došlo k vražde. Aj znalci podľa nej vylúčili, že skutok sa stal tak, ako ho opisuje Marček.

Tlak médií podľa nej spôsobil, že sa z prípadu stal politický proces. „Treba sa zamyslieť, či na lavici obžalovaných sedia tí, ktorí sú za to zodpovední,“ snažila sa hájiť svoju klientku advokátka. Tvrdo sa pustila aj do rodičov zavraždených Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktorí podľa nej nevedia reálne posúdiť dôkazy. „Pod vplyvom veľkého smútku stratili zdravý úsudok,“dodala.

Mali ho len postrašiť

Za neprimeraný považuje 25-ročný trest aj právna zástupkyňa Tomáša Szabóa. Tá tvrdí, že cieľom jeho cesty do Veľkej Mače malo byť len zastrašenie Jána Kuciaka bitkou. Do domu mal vojsť vraj len Marček, ktorý o chvíľu vyšiel s tým, že snúbencov už našiel mŕtvych. Na súde sa snažili spochybniť aj objednávku od Mariána Kočnera. „Marián Kočner bol úspešný podnikateľ, zaiste si mohol najať na sprostredkovanie vraždy niekoho iného než Alenu Zsuzsovú,“ uviedla Kochanská, ktorá namietala balistické a antropologické posudky.

Tvrdila, že nedostatky treba brať vážne, lebo páchateľom hrozí doživotie. Za zvláštny označila aj fakt, že doteraz sa nepodarilo nájsť vražednú zbraň. Podľa druhého advokáta Marčeka je nemysliteľné, aby Szabó dostal vyšší trest ako ten, ktorý stisol spúšť, teda Marček.

Marián Kočner: Nie som svätec ani vrah

- Podnikateľ pred súdom tvrdil, že je nevinný. „V tomto prípade sa spojili záujmy politikov, agentov, oligarchov stojacich v pozadí.“

- Súd prirovnával k monsterprocesu Milady Horákovej: „Prokuratúra za dva roky neurobila nič, aby zabránila únikom zo spisu. Niekedy som mal z výstupov médií pocit, že som bol na inom pojednávaní ako oni.“

- Tlačovku, kde mu dával Ján Kuciak nepríjemné otázky, komentoval takto: „Nevidno, že by som bol z jeho otázok nervózny.“

- Obsah známeho telefonátu, kde sa vyhrážal novinárovi, zľahčoval. „Ten telefonát dokonca nebol ani priestupok.“ 

- Investigatívny novinár mu neprekážal. „Bol iba jedným z mnohých novinárov, ktorí o mne písali. Všetkým témam, o ktorých písal, sa venovali aj iné médiá. Ján Kuciak mi vôbec žiadnym spôsobom nevadil.“

- Kočner poprel, že by Zsuzsová od neho dostala za vraždu mercedes. Ten mala dostať preto, že pracovala pre portál Na pranieri.

- Deň po vražde si v banke nevyberal peniaze za vraždu, ale znalecký posudok, ktorý ukázal.

- Spochybňuje spôsob, akým sa polícia zmocnila jeho telefónov, najmä telefónu s Threemou. Ten sa našiel v Kia Rio, ktorý mal odovzdať policajtom Peter Tóth.

- K aplikácii Threema, z ktorej sa čerpali dôkazy, povedal, že v nej niečo chýba, ale aj prevyšuje.

Alena Zsuzsová: Mohla som byť chranený svedok

- Svoju vinu popierala počas celého procesu. „Skutok, ktorý mi je kladený za vinu, som nespáchala a som nevinná. Nikdy som si žiadnu vraždu neobjednala.“

- Vysvetlila, prečo podľa nej Andruskóa, začal spoluspracovať s políciou. „Vedel, že skutočného objednávateľa uviesť nemôže, lebo buď je ním on sám, alebo je ním niekto, koho sa skutočne bojí a v koho pomoc a odmenu verí, ak usvedčí Mariana Kočnera.“

- Tvrdila, že žiadne objednávky z jej strany na hlavu prokurátorov neboli a do prípravného konania nevedela, kto je Maroš Žilinka.

- Ako dôkaz predložila list, ktorý mal údajne rozposlať politikom Zoltán Andruskó. Sťažuje sa v ňom, že orgány činné v trestnom konaní nedodržali dohody za to, koho každého usvedčil a že ho nakoniec obvinili a namiesto 9 rokov, dostal 15.

- Jej nevinu má dokazovať aj fakt, že v deň zadržania Andruskóa riešila plagáty módnej značky, pre ktorú pracovala jej dcéra, a zašla si k veštkyni.

- Polícia na ňu údajne robila tlaky. Ponúkať jej mali štatút chráneného svedka v Amerike. „A že ak nepoviem, že si tú vraždu objednal Kočner, tak dostanem doživotie a už nikdy neuvidím svoju dcéru,“ tvrdila.

Ako opísal Marček vraždu

O pracovnom rituáli Jána Kuciaka mal Miroslav Marček dokonalý prehľad. Vedel, že z domu odchádza o 6.00 hod. a vracia sa o 18.00 hod. Tak to bolo aj v osudný deň, keď vstúpil do dvora novinára. „Nikoho som v dome nevidel, nebolo tam ani auto. Išiel som vyskúšať dvere, boli zamknuté. O 15 minút prišli Ján Kuciak a Martina Kušnírová. Čakal som ďalej asi hodinu, hodinu a pol. Potom som zaklopal, lebo dvere boli zavreté,“ odpovedal na otázky advokátov. Keď mu Ján Kuciak otvoril, nezaváhal ani chvíľu.

„Strelil som zo vzdialenosti 30 centimetrov, možno menej,“ opísal osudnú chvíľu Marček. „Počuli ste niečo, keď ste strelili Kuciaka do hrude? Povedal niekto niečo?“ pýtala sa sudkyňa Sabová. „Nikto tam nič nepovedal,“ dodal Marček, ktorý odpovedal aj na otázku, ako vedel, že Martina Kušnírová je na mieste mŕtva. „Videl som zásah,“ uzavrel stručne s tým, že Zoltán Andruskó na nich tlačil so slovami, že zadávateľ je netrpezlivý.

Míľniky v prípade

21. februára 2018
Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú zavraždili v ich dome vo Veľkej Mači

2. marec a2018

Začali sa smútočné pochody a prvé demonštrácie, ktoré viedli až k rekonštrukcii vlády a koncu Fica s Kaliňákom

22. marca 2018

Kmoci sa dostal Peter Pellegrini, jeho šéfom však zostal Robert Fico

jún 2018

Kočner ide do väzby v súvislosti so zmenkami, už sa z nej však doteraz nedostal na slobodu

27. septembra 2018

Policajti vo veľkej razii zadržali štyri osoby, ktoré obvinili v prípade vraždy

14. marca 2019

Kočnera obvinili aj v prípade vraždy novinára ako objednávateľa

11. apríla 2019

Jeden z obvinených Marček povedal, že strieľal on. Pôvodne predpokladali, že vraždil jeho bratranec Tomáš Szabó

19. augusta 2019

Prokurátori na tlačovke oznamujú, že chcú ukončiť vyšetrovanie do konca októbra

23. septembra 2019

Vyšetrovateľ ukončil vyšetrovanie a obe strany sporu sa obo­znamujú s výsledkami

30. decembra

Andruskóovi súd odklepol 15 rokov za mrežami

6. apríla 2020

Vypočul si rozsudok aj strelec Miroslav Marček, ktorý dostal 23 rokov

23. júla 2020

Súd ukončil dokazovanie a prokurátor žiada pre Kočnera, Zsuzsovú a Szabóa 25 rokov

31. júla 2020

Zazneli záverečné reči obžalovaných

5. augusta 2020

Sudkyňa oznámi rozsudok

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: kuk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ