Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.08.2020 06:00 | Správy | Domáce správy

Mirka a Silvia už roky pomáhajú ženám s dojčením: Zarážajúce dôvody, prečo sa na to dali

Začiatok augusta je na celom svete venovaný oslavám dojčenia. Aj na Slovensku si pripomíname túto mimoriadne dôležitú tému. Tohtoročné heslo Svetového týždňa znie „Dojčenie nás baví“, preto sme oslovili dve profesionálne laktačné poradkyne, Silviu Galatovú a fyzioterapeutku Miroslavu Haškovú, aby nám porozprávali, ako vyzerá práca laktačnej poradkyne, prečo je téma dojčenia dôležitá i to, ako matkám pomôcť v náročných chvíľach.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Prečo ste si zvolili profesionálne laktačné poradenstvo ako svoju prácu? Ako sa človek k niečomu takému dostane?

MH: Moja cesta sa začala pred dvanástimi rokmi, keď sa mi narodilo prvé dieťa a v nemocnici som zažila veľkú nepodporu a separáciu. Šokovalo ma to, nebola som pripravená na situáciu, že mi personál nevedel pomôcť. Nakoniec som dostala telefonickú pomoc od laktačnej poradkyne, ktorá ma pri predčasne narodenom a separovanom dieťatku podporovala a poskytla mi informáciu, že treba odsávať mlieko, pretože začiatok dojčenia je dôležitý aj z hľadiska tvorby mlieka. Neskôr som zažívala situácie, v ktorých sa na mňa obracali kamarátky a chceli odo mňa, aby som im ako dojčiaca matka, ktorá už celé dva, tri mesiace dojčí, kvalifikovane odpovedala na ich otázky ohľadom dojčenia. Chceli vedieť prečo sa ich bábätko nechce prisávať, prečo odmieta dojčenie, a ja som sa cítila taká bezradná. Toto ma priviedlo na prvý poradenský kurz. Laktačná poradkyňa MAMILY je povinná sa vzdelávať každý rok a musí si svoje vzdelanie neustále aktualizovať. Prvotný impulz bol ten, že som potrebovala svojmu okoliu poskytnúť funkčnú pomoc a dobrú podporu a nevedela som ako na to bez spoľahlivých informácií. Odvtedy sa už desiaty rok venujem poradenstvu, čo obnáša nielen osobné poradenstvá a konzultácie, ale aj vedenie podporných skupín dojčenia a ďalšie podporné aktivity ako je nosenie detí v šatkách a nosičoch. Nosenie je súčasťou kontaktnej starostlivosti a tejto téme som mala potrebu rozumieť tak, že som ešte vyštudovala fyzioterapiu. Aktuálne sa okrem poradenstva venujem aj pohybovému aparátu dospelých a detí. Obe oblasti sa vynikajúco dopĺňajú.

SG: Ja som tiež mala pri prvej dcérke obrovské problémy s dojčením, ktoré začali už v pôrodnici. Nad vodou ma celý čas držala moja úspešne dojčiaca kamarátka. Verila mi a podporovala ma, že všetko bude dobre. Hoci mi nevedela pomôcť praktickými riešeniami, jej podpora pre mňa veľa znamenala. Nakoniec som prvú dcéru dojčila 18 mesiacov. Keď som porodila druhú dcéru, mala som takú naivnú predstavu, že za tie štyri roky už v podpore dojčenia v nemocniciach určite muselo dôjsť k veľkému posunu. Že niečo tak dôležité bude mať v systéme zdravotnej starostlivosti prioritu, že sa to všetci budú snažiť podporovať. Skončilo to tak, že ja som síce vďaka predošlým skúsenostiam nemala problémy, ale ženy okolo mňa áno a opäť im zdravotníci nevedeli pomôcť. Tak som pomáhala ja laicky, ako som vedela. Vtedy som si uvedomila, ako veľmi podpora dojčenia v spoločnosti chýba a aký zásadný dopad to na ženy a deti má. Potom som raz na festivale absolvovala prednášku o dojčení a natoľko ma to oslovilo, že som si urobila kurz laktačnej poradkyne. To bolo ešte počas materskej dovolenky a keď sa mi skončila, rozhodla som sa, že sa už nevrátim ku korporátnej kariére, ale budem robiť niečo, čo je fakt potrebné a má zmysel. Poradenstvo robím už deviaty rok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Andrea Kvintová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!