Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.07.2020 09:00 | Správy | Politika

Minister Krajčí chce sťažiť vykonanie interrupcií: Tieto ženy si potrat majú zaplatiť samy

Ženy po štyridsiatke by už nemali mať interrupcie zadarmo. Túto zmenu navrhuje minister zdravotníctva Marek Krajčí (46) a argumentuje tým, že chce odstrániť diskrimináciu z hľadiska veku.

Zámer ministerstva narazil na nevôľu u mimovládnej organizácie aj u koaličných partnerov OĽaNO. Súčasná právna úprava funguje od roku 1986 a ženám dáva možnosť ísť na bezplatný potrat, pokiaľ majú na to zdravotné dôvody. Poisťovne v takom prípade zaplatia plnú sumu zákroku. Vyhláška určuje zoznam chorôb, syndrómov a stavov, ktoré sú zdravotnými dôvodmi pre umelé prerušenie tehotenstva.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Takými sú napríklad rôzne poblémy so srdcom, pľúcami či trávacim ústrojenstvom. Ide o desiatky dôvodov, medzi ktorými je ale aj počatie po 40. roku veku ženy. V praxi to znamená, že ak žena otehotnie po štyridsiatke a dieťa si nechce nechať, môže ísť na plne hradený potrat a nemusí mať pritom žiadny zdravotný problém. Krajčí to chce zmeniť navrhovanou vyhláškou, v ktorej vypustil tento dôvod.

„Dlhodobo v spoločnosti sledujeme, že vek mamičiek, rodičiek je vyšší a ich tehotenstvo býva bezproblémové. Vyhláška vznikla v 80. rokoch, odvtedy prenatálna medicína pokročila. Zmenou vyhlášky odstraňujeme diskrimináciu na základe veku,“ vysvetlil minister zdravotníctva Krajčí.

 

Radšej podpora interrupcie

Ženy po 40-ke by si tak mali po novom platiť potraty zo svojho. Cena v súkromných klinikách sa aktuálne pohybuje zhruba v rozmedzí 300 až 400 eur. Poslankyňa Jana Cigániková z SaS nepovažuje takúto zmenu za šťastnú. „Odporúčania WHO aj EÚ idú opačným smerom ako minister a teda, že by mala byť interrupcia dostupná pre všetky ženy, aj tie bez príjmu. Preto ja by som na ministrovom mieste vyrovnala podmienky starších a mladších žien tak, aby bola interrupcia hradená aj neskôr narodeným ženám,“ myslí si Cigániková. Vladimíra Marcinková zo strany Za ľudí považuje za nepochopiteľné, prečo rezort venuje zvýšenú pozornosť práve potratom na úkor iných problémov v zdravotníctve. „Takúto zmenu legislatívy by som podľa doposiaľ prezentovaného znenia a zdôvodnenia, nepodporila,“ doplnila.

Nerozumiem tejto logike

Otvoriť galériu
Monika Bosá
Zdroj: anc

- Zdá sa mi to absurdné, pretože vzhľadom na zvyšujúci sa vek narastajú aj riziká spojené s tehotenstvom. A tiež narastá pravdepodobnosť, že prípadné otehotnenie nie je dôsledkom nejaké rozšafného, nezodpovedného mladíckeho života, ale, naopak, vedú k nemu iné závažné dôvody. Nerozumiem celkom tejto logike, podľa mňa by sa to dalo posudzovať ako riziko diskriminácie na základe veku, ale aj s veľkou pravdepodobnosťou zdravotného stavu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: fsz, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!