Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.07.2020 15:00 | Správy | Servis
Foto

Dosiahnuté vzdelanie ovplyvňuje výšku budúcej možnej mzdy: Prečo sa oplatí vysokoškolský titul

Bakalárska či diplomová práca - na Slovensku sa rozpútala debata o tom, ako niektorí politici absolvovali vysokoškolské štúdium a či si svoj titul zaslúžili.

Univerzitné vzdelanie sa napriek tomu stále teší veľkej obľube. Jedným z dôvodov je určite vyšší zárobok a najnovšia analýza portálu Platy.sk to len potvrdzuje. Ako zarábajú ľudia s maturitou a ako inžinieri a magistri?

Záleží ešte na tom, či človek má vysokoškolský titul alebo nie? Pred pandémiou firmy nedokázali obsadiť ani pracovné miesta, ktoré si nevyžadovali žiadnu kvalifikáciu, takže sa mohlo zdať, že vzdelanie stráca na význame. Najnovšia štatistika pracovného portálu Platy.sk však potvrdzuje starú známu pravdu.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

„Zamestnanci s univerzitným vzdelaním druhého stupňa majú výrazne lepšie platy ako pracovníci s maturitou,“ tvrdí hovorkyňa spoločnosti Profesia Nikola Richterová. Z údajov Platy.sk vyplýva, že inžinier či magister zarába v priemere asi o 30 percent viac ako človek, ktorý má „iba“ maturitu. Najväčší rozdiel je medzi zamestnancami v Bratislavskom kraji (37,5 %), najmenší v Prešovskom kraji (26,4 %).

Nie je vzdelanie ako vzdelanie

 

Že na vzdelaní záleží, je zrejmé už na začiatku kariéry človeka s vysokoškolským vzdelaním. Zatiaľ čo priemerný základný nástupný plat 24-ročného absolventa univerzity predstavuje 1 085 eur v hrubom, jeho rovesník s maturitou potrebuje aspoň päť rokov praxe, aby zarábal zhruba rovnako. Podobné ohodnotenie však majú iba v tomto momente. Ako čas plynie, rozdiel v prospech prvého z nich sa zväčšuje.

„Z hľadiska vzdelania je potrebné rozlíšiť, o aký typ vysokoškolského vzdelania ide,” pripomína manažérka personálno-poradenskej spoločnosti Manuvia Jana Mesárová. Mnoho ľudí s vysokou školou vykonáva prácu, na ktorú stačí aj stredná škola, a vtedy podľa nej vzdelanie nehrá rolu. Napriek tomu ho pokladá za dôležité. „Dobre zvolené vzdelanie má pre uplatnenie na trhu práce, budovanie kariéry a dobré ohodnotenie veľký vplyv,“ dodáva Mesárová.

Mladí nevedia, čo trh chce

Jana Mesárová, district manager Manuvia

Pred pandémiou mali zamestnávatelia problém s obsadením pracovných miest pre nedostatok pracovnej sily. Najviac voľných pracovných miest bolo v tom čase vo výrobe, kde sa nevyžadovalo vysokoškolské vzdelanie. Aktuálna situácia na trhu práce je trochu iná, záujemcov o prácu je viac, čo súvisí s miernym rastom nezamestnanosti a s návratom ľudí zo zahraničia. Mladí ľudia si často vyberajú vysokú školu podľa svojich záľub, nie podľa potrieb trhu práce. Veľa absolventov tak nerobí vo vyštudovaných odboroch a množstvo z nich pracuje na pozíciách, kde by stačilo aj stredoškolské vzdelanie. Ale ak ide o absolventov napr. z oblasti IT technológií, technického zamerania či manažmentu, na trhu je o nich obrovský záujem a to ťahá aj mzdové ohodnotenie nahor.

Otvoriť galériu
Zdroj: Infografika Nového Času

Lepšie vyhliadky s titulom

Vysoká škola umožňuje aj dlhší a väčší platový pokrok. Kým zamestnanec s maturitou najlepšie zarába do 34 rokov veku, inžinier či magister má nádej, že bude finančne rásť ešte nasledujúcich desať rokov. Z údajov Platy.sk vyplýva, že maximálny plat dosahuje vo veku 45 - 54 rokov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jozef Čavojec, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá