Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.07.2020 09:30 | Šport | Hokej
Foto

Slováci Valach a Skokan odkazujú zosnulému Buchtelovi († 20) do neba: Už máš svätý pokoj, kamarát

Česká športová scéna sa od piatka spamätúva z tragédie, keď mladý hokejista Ondřej Buchtela († 20) podľahol vzácnej rakovine srdca.

V hrdinskom boji s nevyliečiteľnou chorobou ho podporili aj Slováci Juraj Valach (31) a Dávid Skokan (31), ktorí si so šikovným obrancom v minulosti zahrali v drese Chomutova. Dvojica po strate kamaráta pre Nový Čas len ťažko hľadala slová...

Sarkóm na srdcovom svale, ktorý už zasiahol pľúca. Takýmto zdrvujúcim ortieľom lekárov sa začala v polovici mája Buchtelova hra o čas. Oveľa ťažšie ako samotná diagnóza sa však mladíkovi prijímala krutá informácia o tom, že na tento unikátny typ rakoviny v súčasnosti žiadna účinná liečba neexistuje. Keďže medicína mu v jeho trápení už nedokázala pomôcť, posledné týždne strávil Ondřej v domácej starostlivosti, kde pri ňom deň-noc stála jeho milujúca priateľka Anička.

Žena, ktorá na jeho tvári dokázala napriek bolesti vždy vykúzliť úsmev a v najhorších chvíľach života mu bola oporou. Kedysi silný chlap a český mládežnícky reprezentant bol totiž odrazu odkázaný na kyslík, invalidný vozík a pomoc svojich blízkych. Hoci obaja cítili, že tento zápas sa len láskou vyhrať nedá, nevzdávali to. Po júnovom medializovaní jeho stavu sa začali húfne hlásiť mnohé známe tváre z rôznych kútov sveta, aby Ondřejovi dodali nielen potrebnú guráž, ale aj finačne prispeli na zbierku.

Na konečnej cifre 133-tisíc eur sa podieľali aj jeho bývalí spoluhráči z Chomutova Valach a Skokan. Prvý mu poslal 1 000 eur, druhý mu venoval vlastnú hokejku. „Vždy je veľmi smutné, ak človek takto predčasne odíde. Ak je to však niekto, koho ste poznali, o to viac to mrzí,“ smutne povedal pre Nový Čas Valach, ktorý si v sezóne 2018/2019 s Buchtelom odkrútil aj pár extraligových súbojov v jednej obrane.

„Bol to normálny a slušný chalan. Fajn do šatne aj do partie. Talentovaný a šikovný zadák s dobrou rozohrávkou a so skvelým myslením,“ dodal Juraj, ktorý s Ondřejom nebol v kontakte, no jeho bitku s nemilosrdným osudom na diaľku sledoval. Podobne ako Skokan, ktorý si svojho času nadanie „zelenáča“ Buchtelu hneď všimol.

„Bol ohromne šikovný na puku. Super čítal hru a mal toho ešte veľa pred sebou. Išiel tou správnou cestou. Škoda, že ho okolnosti zastavili. Je mi to ľúto,“ skonštatoval zlomený Dávid. Oboch Podtatrancov skorý odchod ich odhodlaného exparťáka zasiahol a zarmútil. S boľavými srdcami sa však obaja zhodujú v odkaze, ktorý Buchtelovi posielajú na večnosť: „Už máš svätý pokoj, kamarát, odpočívaj...“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: me, mko, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera.
Hrozná rana pre známeho rappera: Čaká ho smrť! Čo sa mu stalo osudným?
Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých