Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.07.2020 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

Ako správne a zdravo grilovať: 12 dôležitých zásad, varovanie hygienikov, ktoré by ste si mali vziať k srdcu

Obdobie letných grilovačiek je tu. Či už z toho robíte spoločenskú udalosť a posedenie s priateľmi, alebo si iba pripravujete jedlo pre rodinu, mali by ste dodržiavať určité zásady.

Hygienici varujú, ako mäso pripraviť, aby ste sa vyhli zdravotným rizikám. Odborníčka odporúča, po čom siahnuť pri nákupe, a ako vybrať ten najlepší produkt zo širokej ponuky v obchode.  Víkendové grilovačky sú aj na Slovensku veľmi obľúbené. Hygienici upozorňujú na riziká pri nesprávnom spôsobe takéhoto spôsobu prípravy pokrmov.

„Má určité riziká. Môže dôjsť k vzniku alimentárneho ochorenia z nedostatočne tepelne upraveného mäsa. Nebezpečné je grilovanie aj preto, že pri vysokých teplotách vznikajú škodlivé látky, napr. polyaromatické uhľovodíky, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny,“ upozorňuje Ivana Sedliačiková, vedúca oddelenia hygieny výživy Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica.

Ako doplnila, je veľmi dôležité, aby sme grilovali len kvalitné potraviny ako netučné mäso či zeleninu. Ak však mäso spálite, nemali by ste ho konzumovať. Nezabudnite na dostatok kvalitnej a čerstvej zeleniny.

 

Deťom doprajte zeleninu

Podľa odborníkov z českého magazínu Vím co jím, grilované jedlo neškodí ani deťom. Mäso však nesmie byť spálené. Odporúčajú skôr elektrické či plynové grily. „Keď negrilujeme na otvorenom ohni, znižuje sa riziko vzniku zdraviu škodlivých látok, ktoré vznikajú pri horení,“ uviedla pre magazín dietologička Karolína Hlavaná. Pre deti naviac odporúča alobal či špeciálne tácky na grilovanie. Zdôrazňuje, že ku každému grilovaniu patrí dostatočné množstvo čerstvej zeleniny.

 

Na čo myslieť pri kúpe a príprave

Eva Forrai, výkonná riaditeľka Zväu spracovateľov mäsa

- Hlavne letné obdobie je charakteristické tým, že ručička teplomera sa vyšplhá aj na teploty nad 30 °C. Nech sa rozhodnete pre ktorýkoľvek druh mäsových výrobkov na gril - dbajte na dodržanie ich skladovacích podmienok, ktoré sa pohybujú do +4 °C a to aj počas ich prevozu v aute. Dobrým pomocníkom je preto napr. chladiaca taška, ktorá zabezpečí dodržanie chladiarenského reťazca.

 

Pozor na označenie:

Mäkký mäsový výrobok

- jedná sa o výrobok, ktorý je už tepelne opracovaný (uvarený) priamo u výrobcu a takýto výrobok stačí na panvici či grile iba zohriať, či podľa vlastného vkusu ugrilovať či opiecť.

Mäsový prípravok

- jedná sa o výrobky ako napr. marinované mäsá, či hamburgery, ktoré je potrebné ešte tepelne upraviť, t. j. dôkladnejšie prepiecť či ugrilovať, aby sa dosiahli požadované kulinárske vlastnosti výrobku, zároveň sa však treba vyhnúť jeho vysušeniu. Upozornenie pre spotrebiteľa, že výrobok je potrebné ešte tepelne upraviť, by malo byť uvedené aj na etikete.

 

Deťom doprajte zeleninu

Podľa odborníkov z českého magazínu Vím co jím, grilované jedlo neškodí ani deťom. Mäso však nesmie byť spálené. Odporúčajú skôr elektrické či plynové grily. „Keď negrilujeme na otvorenom ohni, znižuje sa riziko vzniku zdraviu škodlivých látok, ktoré vznikajú pri horení,“ uviedla pre magazín dietologička Karolína Hlavaná. Pre deti naviac odporúča alobal či špeciálne tácky na grilovanie. Zdôrazňuje, že ku každému grilovaniu patrí dostatočné množstvo čerstvej zeleniny.

 

12 zásad zdravého grilovania

1. Pokrm pripravujte dlhšie pri miernej teplote, aby sa dostatočne tepelne opracoval aj vo vnútri.

2. Ak teplota nedosiahne všade minimálne 70 °C hrozí, že nebudú zničené baktérie alebo parazity.

3. Mrazené mäso pred grilovaním dôkladne rozmrazte, inak hrozí, že vo vnútri zostane surové.

4. Dbajte, aby tuk z pripravovaného mäsa nekvapkal na žeravé uhlie, pretože práve pri jeho spaľovaní vznikajú škodlivé látky, ktoré sa usádzajú na pripravovanom pokrme.

5. Odkvapkávaniu tuku sa dá zabrániť použitím fólie alebo tácky na pečenie.

6. Plameň by sa nemal dotýkať pripravovaného pokrmu.

7. Je vhodné z mäsa odstrániť tuk a kožu. Samozrejme, že sa neodporúča jesť spálené, čierne kúsky pokrmov.

8. Marinádu pripravujte vždy čerstvú, dbajte na dostatok zeleniny.

9. Na grilovanie používajte kvalitný rošt a vhodný gril. Plynové a elektrické grily sú podľa odborníkov bezpečnejšie, ľahšie sa udržiavajú, no najväčšej obľube sa teší grilovanie na uhlí.

10. Neprilievajte rôzne podpaľače, dokážu znehodnotiť potraviny.

11. Používajte len kvalitné drevené uhlie alebo brikety určené na grilovanie.

12. Spálené, čierne kúsky pokrmov nekonzumujte.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Ivan Šuplata, Jozef Čavojec, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!