Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Onkologickí pacienti už nemusia cestovať do zahraničia: Veľký pokrok v boji proti rakovine na Slovensku

Už nebudú musieť cestovať! Inovatívnu rádionuklidovú liečbu podajú onkologickým pacientom už aj na špecializovanom pracovisku v Nitre.

Dobrou správou je, že prevratnú metódu, ktorá je šetrnejšia ako chemoterapia, budú uhrádzať poisťovne. Kto a za akých podmienok môže liečbu absolvovať a ako bude celý proces prebiehať?! Ťažko chorým pacientom svitá na lepšie časy. Kým doteraz za rádionuklidovou liečbou cestovali pacienti napríklad do Nemecka, dnes sa už budú môcť liečiť na Slovensku. Odteraz to bude možné v špecializovanom pracovisku v Nitre.

„Pre potreby tejto liečby bolo nevyhnutné investovať do nových technológií, ktoré nám umožnili tieto rádiofarmaká pripravovať a zároveň bolo nutné prispôsobiť aj infraštruktúru oddelenia,“ vysvetľuje primár oddelenia nukleárnej medicíny Izotopcentra Andrej Vondrák. Ide o inovatívnu metódu, ktorá je aj vo svete pomerne nová, teda aspoň čo sa týka rakoviny prostaty. „Keď hovoríme ,pomerne‘, znamená to, že takáto liečba prostaty sa vo svete využíva na bežnej úrovni asi 5 rokov. Pri neuroendokrinných nádoroch sa využíva už dlhšie,“ uviedol Vondrák.

 

Šetrnejšia liečba

Neuroendokrinné nádory môžu vzniknúť v rôznych častiach ľudského tela, napríklad v tráviacom trakte, v pľúcach alebo v pankrease. Rádionuklidová liečba je cielená, ničí nádory a metastázy a v porovnaní s chemoterapiou pri nej dochádza k pomerne malým nežiaducim účinkom na iných tkanivách. „Ďalšou výhodou je, že terapiu pacient dostáva len tak dlho, ako je to potrebné. Pomocou cielených PET/CT vyšetrení s peptidmi lekári vidia, či liečba zabrala, alebo v nej treba ešte pokračovať. Preto je čas ožarovania pacienta spravidla kratší a celá liečba omnoho šetrnejšia,“ hovorí lekárka Iveta Schererová.

Úhrada poisťovňami

Dobrou správou je, že uhrádzanie tejto liečby už potvrdili Všeobecná zdravotná poisťovňa aj Zdravotná poisťovňa Union. „VšZP sa už dohodla na odliečení prvého poistenca,“ povedala zástupkyňa poisťovne Zuzana Šťukovská. Prvý pacient by mal rádionuklidovú liečbu absolvovať už o 2 týždne. „Pacienta objednáva v medicínsky odôvodnených prípadoch lekár – špecialista, prostredníctvom online protokolu dostupného na stránke PET zariadenia“, uviedla hovorkyňa Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Poisťovňa Dôvera so zariadením stále rokuje.

Nie je to lacný špás

Na začiatku celého procesu bude musieť pacient absolvovať vstupné vyšetrenie na základe ktorého sa určí, či je na liečbu vhodným adeptom. Ak prejde potrebnými vyšetreniami, bude mu podaná liečba a následne ho čaká séria dozimetrických vyšetrení, ktoré určia, koľko cyklov je jeho organizmus schopný zniesť. „Pacient zvyčajne absolvuje 2 cykly až 6 cyklov terapie v 6 - 8 týždňových intervaloch. Pacient môže takúto terapiu absolvovať aj viac rokov po sebe,“ vysvetľuje primár Vondrák. Táto metóda ale nie je vôbec lacný špás. Cena jedného cyklu sa pohybuje okolo 10-tisíc eur.

 

Úspešnosť liečby závisí od rozsahu ochorenia

Otvoriť galériu

Aká je podstata rádionuklidovej liečby rakoviny?

- Rádionuklidová liečba rakoviny spočíva vo vnútornom cielenom ožiarení nádorových buniek pomocou látok, ktoré v nukleárnej medicíne nazývame rádiofarmaká. Vnútornom preto, lebo tieto látky podávame pacientovi prostredníctvom injekcie do krvného obehu. Cielenom zase preto, pretože sa jedná o látky, ktoré na základe svojich biochemických vlastností vyhľadávajú bunky s určitými znakmi – v tomto prípade bunky rakoviny prostaty a bunky neuroendokrinných nádorov.

V čom vidíte rozdiel oproti chemoterapii?

- Samozrejme jednak vo vyššie spomínanom, kde sa podávaná látka cielene viaže na receptory rakovinových buniek. A v druhom rade na základe typu terapeutického účinku – zjednodušene povedané, chemoterapia účinkuje na princípe chemickom, rádionuklidová liečba na princípe fyzikálnom, teda prostredníctvom rádioaktívneho žiarenia.

Dá sa táto metóda využiť na viacero druhov rakoviny?

- Využíva sa na liečbu vyšších štádií rakoviny prostaty, kde sú už u pacientov metastázy a viac-menej sú ostatné „konvenčné“ liečebné metódy vyčerpané. U neuroendokrinných nádorov sa už dnes využíva ako možnosť druholíniovej terapie, teda sa pacientom s rozsiahlejším ochorením môže podať skôr.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Michaela Farkašová, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Na snímke zľava Michal Šimečka a Branislav Gröhling.
Opozícia kritizuje zákon o telerozhlase: Šimečka hovorí o štátnej televízii, Gröhling tvrdí, že naráža na predpisy EÚ
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta
(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia
Caution
Slovensko trápi chlad a zrážky: Neďaleko Bratislavy SNEŽÍ! Niekde napadne aj 10 centimetrov, platia VÝSTRAHY
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V škole sa odohral vážny incident: Malo dôjsť k útoku! Podozrivú osobu zadržali
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer
Chlapík za volantom nafúkal: Nevypil však ani kvapku alkoholu! Čo ho ZACHRÁNILO pred pokutou?