Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.07.2020 14:27 | Šport | Šport mix

Začína sa ďalšie odpočítavanie hier v Tokiu: Siekel je optimista, verí, že sa nájde riešenie

O dva dni mal v Tokiu odštartovať najväčší športový sviatok roka, no pre pandémiu nového koronavírusu sa až vo štvrtok začne odpočítavať rok do začiatku olympijských hier.

Tie sa po marcovom presunutí uskutočnia od 23. júla do 8. augusta 2021. Pandémia skomplikovala prípravy na podujatie Slovenskému olympijskému a športovému výboru (SOŠV) ako aj samotným športovcom, ktorí si vybojovali účasť, či stále bojujú o miestenku pod piatimi kruhmi. Slovensko má momentálne istých 18 miest, vedenie výboru verí, že do Japonska vyšle okolo 45 športovcov.

Olympijské hry preložili prvýkrát v histórii, stále však nie je úplne isté, že sa aj uskutočnia. Keďže pandémia v posledných týždňoch naberá celosvetovo na sile, vedenie Medzinárodného olympijského výboru (MOV) zvažuje niekoľko scenárov. Viacerí jeho predstavitelia sa však vyjadrili, že opätovné preloženie hier medzi nimi nie je.

"Všetci sme sa tešili, že o takomto čase budeme v Tokiu a budeme si užívať najkrajší športový zážitok. Žiaľ, tento rok priniesol veľa zmien a toto je jedna z nich, ktorá SOŠV a našich športovcov postihla určite najviac. My sme sa vrátili z Tokia tesne predtým, ako bola vyhlásená karanténa a ako sa situácia nie len na Slovensku, ale v celej Európe a potom aj vo svete prudko zhoršila. Keď sme odchádzali z Tokia, bol som presvedčený, že sa tam vrátime a že sa hry konať budú. No dnes počítame s tým, že sa budú konať o rok. Na otázku či som v tom optimista odpoviem, ja budem vždy optimista a vždy sa budem snažiť vidieť veci pozitívne, no budeme rešpektovať situáciu, aká bude za rok. Pevne verím, že sa nájde riešenie," uviedol prezident SOŠV Anton Siekel.
Napriek optimizmu však upozornil, že SOŠV vyšle na olympiádu športovcov len v prípade, že bude vedieť zabezpečiť ich zdravie a bezpečie: "Keď sa situácia bude zlepšovať, budem sa veľmi tešiť. Keď budeme čeliť hrozbe, ktorú nebudeme vedieť vyriešiť a zabezpečiť, aby sa naša výprava vrátila v zdraví domov, prijmeme opatrenia, ktoré nás zarmútia, no budeme ich rešpektovať."

 

Pandémia a následný odklad hier spôsobil SOŠV nemalé finančné straty, ktoré už vynaložil na zabezpečenie ubytovania, logistiky a ďalších nákladov spojených s hrami. "Urobili sme všetko pre to, aby sme ich minimalizovali a aby sme sa pripravili na ďalšie obdobie tak, aby sme vedeli spraviť všetko, čo je našou úlohou. Aby naša výprava odchádzala do Tokia pripravená tak, ako si zaslúži," uviedol Siekel.

Straty sa podľa generálneho sekretára SOŠV Jozefa Libu pohybujú vo výške státisícov eur. Výbor sa chystal okrem samotnej olympiády na množstvo sprievodných akcií a aktivít na Slovensku i priamo v dejisku v Tokiu. "Tým, že sa posúva olympiáda, aj naše projekty sa posunú a ak sa dohodneme s partnermi, napríklad na ubytovaní, tak tá strata bude v tomto segmente menšia. Ak povedia, že tie kapacity nemajú, budeme sa dožadovať vrátenia finančných zdrojov. Veľa vecí v Japonsku máme ešte predplatených a uvidíme, čo sa bude diať. Čo sa týka domácich, tak všetky podujatia do začiatku hier sa museli zrušiť a financie, investované dopredu, sú už nenávratne preč. Tie straty môžu byť v stovkách tisícov eur. S tým však zápasia všetci, nie len my a šport," uviedol Liba.

Jednou z hlavných sprievodných akcií mal byť Slovenský dom v Tokiu. Momentálne nie je isté, či a v akej forme bude fungovať na budúci rok. Lukratívny priestor, kde sa mal nachádzať, totiž už nebude v novom termíne dostupný.

"Objekt nebude k dispozícii, bohužiaľ tam majú iné plány, čo nás veľmi mrzí. Mali sme už zaplatený nájom a všetko teraz riešime. Či bude dom v roku 2021, všetko bude záležať na tom, v akej podobe budú hry a podľa toho sa rozhodneme," pokračoval Liba. S finančnou injekciou pre národné výbory by mal prísť Európsky olympijský výbor, ktorý sa tak snaží pomôcť skresať ich straty. O jej výške by sa malo rozhodnúť v priebehu niekoľkých mesiacov.

Slovensko má momentálne 18 miesteniek - sedem v športovej streľbe, päť v rýchlostnej kanoistike, tri vo vodnom slalome, dve v cestnej cyklistike a jednu v športovej gymnastike. Miestenky na meno majú zatiaľ len slalomár Jakub Grigar a gymnastka Barbora Mokošová.

"Po presunutí hier sa okamžite zastavil aj kvalifikačný proces, do toho termínu bolo rozdelených približne 50% miesteniek. V nedávnej dobe sa uzatvorili upravené kvalifikačné kritériá jednotlivých športových federácií. Išlo najmä o zmeny termínov, možno určité zmeny v kalendároch. Čo sa týka veľkosti našej výpravy, po takej dôslednejšej revízii by mohla mať okolo 45 športovcov, pri veľmi optimistických odhadoch približne 50. Celá výprava by mala mať okolo sto členov," uviedol športový riaditeľ SOŠV a designovaný vedúci slovenskej výpravy na OH v Tokiu Roman Buček.

Všetko však bude závisieť od toho, či sa hry naozaj uskutočnia. MOV a organizátori si zatiaľ nestanovili ani definitívny termín, dokedy sa o tom má rozhodnúť. "Jedna informácia je, že by to mohlo byť niekedy na jeseň a tá posledná podľa niektorých členov MOV je, že by to malo byť až koncom marca či začiatkom apríla. To je podľa mňa z pohľadu logistiky jednotlivých krajín veľmi neskoro. V takom prípade nevieme, ako máme pokračovať v príprave," dodal Liba.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?