Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.07.2020 09:00 | Správy | Politika

Radičová na rovinu o plagiátorstve a odoberaní titulov: Ako hodnotí Matoviča a Kollára? Tvrdé slová

S kauzami plagiátorstva záverečných prác našich politikov akoby sa vrece roztrhlo.

Už pred dvomi rokmi čelil škandálu vtedajší predseda NR SR Andrej Danko, najnovšie aj terajší šéf parlamentu Boris Kollár, minister školstva Branislav Gröhling a, ako sa ukázalo, maslo na hlave má aj premiér Igor Matovič. Dekanka Fakulty masmédií Paneurópskej vysokej školy Iveta Radičová (63) v rozhovore pre Nový Čas Nedeľa na rovinu povedala, čo si myslí o plagiátorstve, o odoberaní titulov, a tiež ako by sa mali zachovať politici pri podozrení na plagiátorstvo.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Ako vnímali akademici kauzu plagiátorstva záverečných prác našich politikov?

Dôkaz, že to zasiahlo akademickú pôdu, je, že nielen ja ako dekanka, ale aj všetci moji kolegovia na Fakulte masmédií Paneurópskej vysokej školy sme si okamžite vytiahli protokoly o testoch originality. Pokiaľ sme ich my, vyššie ročníky, v súčasnosti nemali k dispozícii, požiadali sme český systém. Takže i ja osobne mám všetky protokoly originality s výsledkom 1 a 2 percentá zhody, kde používam zákony alebo štatistiky. Týka sa to všetkých dôležitých prác – habilitačnej aj viacerých podkladových monografií k mojej inauguračnej prednáške. Toto musím povedať na úvod, lebo inak čokoľvek poviem, by mohlo byť a priori spochybnené.

Plagiátorstvo vrhlo tieň na naše vysokoškolské školstvo an blok. To nie je lichotivé. Čo s tým môže akademická obec robiť?

Pre koho to nie je lichotivé? Nie náhodou pre správanie sa toho, kto nahádzal všetkých do jedného vreca? Nehrajme hru, ktorá teraz niekomu vyhovuje, aby zakryl kauzu svojho koaličného partnera. A čo sa týka školstva: dostali sme sa do atmosféry možného bezdôvodného spochybnenia pozície titulov nielen študentov, ale aj pedagógov. Aby sme však mohli hodnotiť, museli sme začať od seba. Nech sa páči, kto chce, máme plne k dispozícii k nahliadnutiu testy originality tak, ako som ich ukázala vám. Nespochybňujem, že naše školstvo potrebuje zásadné zmeny. Myslím tým základné, stredné aj vysoké školstvo. Nezabúdajme, že to, ako prídu študenti pripravení na vysoké školy, má svojich predchodcov. Rovnako nezabúdajme, že porovnávanie úrovne nášho vzdelávania so svetom sa plnohodnotne začalo až po roku 1989. Odhalilo nerovnováhu, nižšiu kvalitu našich škôl v porovnaní so školami vo vyspelom svete.

Pritom sa traduje, že sme mali jedno z najlepších školstiev...

Ale naši študenti nechodili do západného sveta, až na malé výnimky najmä z technických a prírodných vied. Výmeny sa diali prevažne v uzavretom okruhu tzv. sovietskeho bloku. Keď sme sa otvorili svetu, začalo sa porovnávať s anglickými univerzitami v Oxforde, Cambridgei či s americkými univerzitami v Harvarde a v Yale. Navyše, viaceré slovenské univerzity vznikli až po roku 1989. Veľmi ťažké je porovnávať univerzitu v talianskej Bologni, ktorá má 600 rokov s univerzitou, ktorá má 15 rokov.

V roku 1991 sme napríklad mali len 7 % vysokoškolsky vzdelanej populácie. Dnes máme 17 %. Stále pod priemerom Európskej únie.

 

Aký by bol ideál?

O ideále je ťažko hovoriť. Vieme nastaviť optimum z hľadiska štruktúry hospodárstva. V každom prípade odporúčanie v rámci EÚ je 40 %. Snaha dobehnúť kvantitatívne zaostávanie viedla k rýchlemu vzniku množstva univerzít na Slovensku. Je pravda, že ich počet bol poddimenzovaný, no druhý extrém je počet univerzít, ktorý máme dnes. Na jednej strane to pomohlo zvýšiť percento vysokoškolákov, no zároveň nepomohlo zvyšovať všeobecne kvalitu. A slovo všeobecne si dovolím podčiarknuť trikrát. My dnes máme špičkové odbory a fakulty. Dôkazom je umiestňovanie našich študentov na tých najlepších univerzitách na magisterské či doktorandské štúdiá.

Žiaľ, škandál okolo plagiátorstva premiéra, predsedu parlamentu a ministra školstva našim vysokým školám nepridal na dôveryhodnosti...

A predchádzajúceho predsedu parlamentu, všakže. Je to veľmi diferencované, škodíme sami sebe, ak to všetko nalejeme do jedného močiara s vetou, že všetko naše školstvo je nekvalitné. Lebo to nie je pravda. Opäť sa vraciam k tomu, že potrebujeme reformu školstva a zároveň ďalej zvyšovať počet vysokoškolsky vzdelaných ľudí najmä z dôvodu nástupu nových technológií a našej konkurencieschopnosti.

Ako je ošetrené, aby tých plagiátorských záverečných prác bolo minimum?

Nie je možné dnes, v dobe internetu, odsledovať všetko, čo bolo k danej téme publikované. To je nad ľudské možnosti. Naša vláda zaviedla v roku 2011 tzv. antiplagiátorský systém na Slovensku. Na to sa už akosi zabudlo, však? No len vďaka tomu dnes vieme o plagiátorských kauzách. Je povinnosťou elektronicky vkladať doň všetky záverečné práce všetkých stupňov, ktoré prebehnú daným systémom. V dobe internetu je to pre pedagógov veľmi dôležitá pomôcka. Ukáže, či existuje nejaká zhoda medzi predkladanou záverečnou prácou a existujúcimi zmapovanými zdrojmi na internete. Nikdy tam však nebudú všetky, to nie je možné.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Marika Eisler Studeničová, Nový Čas Nedeľa

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!