Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.07.2020 09:15 | Správy | Domáce správy

Zamestnanci školských jedální sa boja: Ohrozia ich obedy za 1 cent?

Zabezpečili techniku a personál, teraz čakajú, čo sa stane. V rámci novopredstaveného balíčka sociálnych opatrení sa rodičia musia od 1. januára pripraviť na zrušenie školských obedov zadarmo.

Vláda ako kompenzáciu ponúka dvojnásobný daňový bonus na deti do 15 rokov. Pre niektoré skupiny však zostanú obedy za 1 cent. Nový Čas preto v školách zisťoval, ako sa budú znovu adaptovať na iné podmienky, koľko do prevádzkovania obedov zadarmo investovali personálne i technicky, a čo sa môže pre ne teraz zmeniť.

 

Hlohovec ZŠ Koperníkova

Riaditeľka Denisa Králičová zatiaľ rozdiel nevidí. „Obedy nám stúpli po tom, čo boli zadarmo, o 60, čo nebolo pre nás až také veľké množstvo, aby sme nejakým razantným spôsobom museli všetko meniť," vraví. Keďže teraz sú obedy opäť platené, čaká, že detí bude menej: „Aj keď si myslím, že školáci si na obedy zvykli a tak budú chodiť naďalej.“ Je tu však aj druhá vec - kríza a to, že rodičia prichádzajú o prácu.

„Tým pádom zrejme niektorí nebudú mať na to, aby obedy platili. Ak by nám výrazne klesli počty žiakov, čo sa týka obedov, tak síce veľmi nerada, ale musela by som z pochopiteľných dôvodov začať v kuchyni prepúšťať,“ dodáva.

 

Štiavnické Bane, ZŠ a MŠ Maximiliána Hella

Ako prezradil riaditeľ zariadenia Pavol Michal, skôr, ako sa začalo stravovanie zadarmo, mali isté investície. „Museli sme nakúpiť približne za 2 000 eur zariadenie do kuchyne, napr. hrnce, taniere či príbory. Počet stravníkov nám stúpol o 70. Zriaďovateľ menil v kuchyni aj vzduchotechniku, čo by sa muselo aj tak urobiť, ale zvýšenie počtu stravníkov to urýchlilo.

Otvoriť galériu

Rekonštrukcia vzduchotechniky bola zhruba 7 000 eur. Zamestnali sme aj pracovnú silu do kuchyne na základe projektu cez úrad práce, išlo o polročný projekt, skončil v júni,“ vyratúva. Teraz je zvedavý, ako školu plánované zmeny ovplyvnia a ako sa napríklad zmení počet stravníkov. „U nás rodičia nedoplácali za obedy nič, takže to bolo skutočne zadarmo. V tomto systéme sme boli už zabehnutí. Mohlo sa to skôr nejako upraviť, ako nabiehať opäť na niečo iné,“ dodal.

 

Čo sa zmení

Vláda ako kompenzáciu za zrušenie obedov zadarmo ponúka dvojnásobný daňový bonus na deti do 15 rokov. „Vo veku od 6 do 15 rokov tak dostane rodič ročne o 273 eur viac,“ uviedla podpredsedníčka vlády Veronika Remišová. „Naďalej však zostanú obedy takmer zadarmo, za jeden cent, pre deti zo sociálne znevýhodnených rodín a pre deti, ktorých rodičia sú nezamestnaní,“ povedal tento týždeň minister hospodárstva Richard Sulík.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ver, kil, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?