Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.07.2020 07:59 | Správy | Domáce správy

Miško po vražde mamy uviazol v Nemecku: Starým rodičom svitá po rokoch trápenia opäť nádej

Starí rodičia Viera (58) a Dušan (57) Mitaľovci z obce Vtáčkovce (okr. Košice-okolie) majú po rokoch trápenia opäť nádej!

Ich dcéru Veroniku († 27) pred štyrmi rokmi zavraždil jej partner Michail (33), pôvodom Grék, ktorý žil v Nemecku. Po ohavnom čine ostal v Nemecku aj ich spoločný syn Miško (10), o ktorého sa začal obrovský boj. Nakoniec skončil v rukách nemeckého štátu a o jeho osude stále nie je rozhodnuté. Najnovšie informácie hovoria, že chlapček by mohol prísť k rodine na Slovensko zatiaľ aspoň na návševu.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Z celej rodiny môže s Miškom komunikovať zatiaľ len Veronikina sestra Tonka (26). Ich spoločné stretávanie v Nemecku negatívne oplyvnila pandémia. Plánovaná návšteva Tonky sa musela odložiť a mohli spolu hovoriť len prostredníctvom videohovoru. „Spočiatku bol hanblivý, no postupne sa rozrozprával o tom, ako sa tam má,“ povedala Tonka s úsmevom. Ako jej prezradil, koncom mesiaca plánuje ísť do tábora. „Hovoril mi, koľko tam má kamarátov, ukazoval mi aj svoj fotoaparát, pretože veľmi rád fotí. Pýtal sa, či tu stále bývame. Povedal mi, že si pamätá na náš rodinný dom aj všetky zvieratká, čo tu máme,“ dodala Tonka.

Podľa posledných informácií by chlapček mohol prísť na niekoľko dní na návštevu domoviny. Nebol tu od vraždy svojej mamičky... Tieto skvelé správy dodávajú energiu hlavne starým rodičom Viere a Dušanovi. „Určite sa budem snažiť, aby sa to podarilo,“ vyhlásila odhodlaná Tonka. Podľa rodiny je to dobrý singál, že nemecké súdy a úrady možno už uznali argumenty starých rodičov voči ohováraniu zo strany vraha ich dcéry.

 

„Ak by sem naozaj prišiel, určite by sme si spravili pestrý program. Pozreli by sme si krásne Košice, veľkú zoologickú záhradu a išli by sme všade, kam by len chcel. Najradšej by boli starí rodičia, keby ho mohli znova uvidieť,“ priznala Tonka s tým, že po niekoľkoročných útrapách a žiaľu zo straty dcéry a sestry by bol príchod Miška pre rodinu ozajstným vykúpením.

Tonka sa stále snaží, aby bol chlapček zverený do jej starostlivosti. „Každý týždeň mu posielam listy, ktoré následne prekladajú do nemčiny. Píšem mu, že naňho stále myslíme, ako nám chýba a ako sa majú jeho obľúbené domáce zvieratká, na ktoré sa stále vypytuje,“ prezradila sestra zavraždenej Veroniky.

Zabránili adopcii

Andrea Císarová, riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, ktoré pomáha rodine viesť rokovania s nemeckou stranou, uviedla, že v novembri v roku 2019 im bol doručený rozsudok o vine otca. „Tento sme ihneď preposlali nemeckej strane. Vo februári 2020 som požiadala o stretnutie v Nemecku s novou poručníčkou. Predošlá poručníčka bola vymenená, nakoľko sme ju namietali, pretože jej cieľom bola adopcia Miška. Tej sme zabránili,“ povedala Císarová.

Ako dodáva, výsledkom stretnutia v Nemecku bolo, že teta Tonka mohla prísť na návštevu. „Žiaľ, pandémia COVID-19 zabránila cestovaniu. Po rokovaniach s nemeckou stranou sa nám v júni podaril sprostredkovať videohovor s tetou Tonkou."

Veroniku dobil na smrť

Otvoriť galériu

K tragédii došlo v noci zo 7. na 8. augusta v roku 2016. Bezvládne telo dobitej Veroniky († 27) našli neďaleko domu v blízkosti vodojemu. Jej partner Michail počas celého procesu trval na svojej nevine, súd mu však neuveril. Za ohavný čin mu roku 2019 vymeral trest odňatia slobody na 21 rokov za mrežami.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!