Najúspešnejší slovenský atlét vylúčil sacharidy zo svojho jedálneho lístka približne pred piatimi rokmi. „Po víťaznej päťdesiatke v Riu som si v našom olympijskom dome dal bryndzáky, inak ich veľmi nejem,“ priznal v podcaste na stránke broris a brambror.podbean.com Matej Tóth.
Vzhľadom na to, že je vrcholový športovec a navyše štíhly ako prútik, ale prekvapujúco miluje inú špecialitu slovenskej kuchyne. „Údené koleno, rebrá a mastnejšie veci, to môžem. Je to lepšie ako sacharidy,“ pokračovala chodecká hviezda, ktorá má naozaj minimum podkožného tuku. „Rekord som mal v roku 2015, vtedy mi ho namerali len štyri percentá, inokedy šesť. To je môj bežný štandard. Teraz som v objemovke, tak ho mám asi desať percent,“ zasmial sa Tóth, ktorý je v plnej príprave na odloženú olympiádu v Tokiu.
Tóth si podobne ako iní vrcholoví športovci s alkoholom netyká. „Po ceremoniáli v Riu na mňa v Slovenskom dome všetci čakali. Bola už polnoc, a tak som si tam dal slovenské pivo. Keď som odchádzal, spieval som ľudové pesničky. Až potom mi niekto povedal, že to pivo bolo nealkoholické,“ povedal Matej a uzavrel: „Až doma sme si s manželkou štrngli šampanským. A to je z mojich skúseností asi tak všetko.“
Čo pravidelne konzumuje:
šaláty s mäsom, vajíčkami alebo syrmi, ovocie, zeleninu
Čo ho poteší:
údené koleno, pečené rebrá
Čo nemusí:
bryndzové halušky