Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.08.2020 07:00 | Prominenti | Nový Čas Víkend
Video

Držiteľka 2 strieborných olympijských medailí Moravcová pláva už len rekreačne: Rastie jej doma konkurencia?

Najúspešnejšia slovenská plavkyňa Martina Moravcová (44) žije už 25 rokov v Spojených štátoch.

S manželom Martinom Valkom (46) a deťmi Karolínkou (10) a Miškom (6) sa však každé leto vracia do rodných Piešťan, kde žijú jej rodičia. Pláva už len rekreačne a s úsmevom tvrdí, že ak by to chcela skúsiť znova na čas, bol by to boj o prežitie. Možno jej však doma rastie konkurencia.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Aká je situácia s koronavírusom v Dallase, kde žijete?

No, ono to teraz vyzerá... naozaj nedobre, nielen v Dallase, ale aj v celom Texase, aj na Floride. Sú to také nové epicentrá. V zásade pandémia vypukla v podstate rovnako ako v Európe. Od marca je tam núdzový stav. V Amerike je federácia štátov, takže každý štát si situáciu rieši po svojom. Je to na guvernéroch, ktorí vydávajú nariadenia pre svoje štáty a potom ešte rozhodujú mestské časti. V marci bolo zatvorené prakticky všetko. Prvé štáty, ktoré znovu postupne začali otvárať obchody a prevádzky, boli Texas a Florida. Ľudia si myslia, že uvoľnenie prišlo príliš skoro a preto sa tam vírus znova enormne šíri.

Ako ste prežívali karanténu?

Každý sedel doma, deti sa učili online a boli otvorené len potraviny a obchody s potrebami pre domácich majstrov. Ľudia pracovali z domu a nikam sa nedalo ísť. Takže bola som učiteľka, kuchárka, všetko v jednom. Našťastie som tam mala práve v tom čase uviaznutých aj mojich rodičov, ktorí pricestovali len týždeň predtým, než sa to všetko zomlelo. A tak nám bolo veselo.

Kedy ste pricestovali na Slovensko?

Prišli sme spolu aj s rodičmi pred tromi týždňami, keď sa to celé tak trošku usporiadalo, upravili sa pravidlá ohľadom príjazdov, karantény a bolo možné znovu lietať. Doma v Dallase ostal len môj manžel, je sám so psom, pretože vedie svoju firmu. Rozhodli sme sa v nedeľu a v stredu sme už leteli. Leteli sme bežnou linkou z Washingtonu do nemeckého Frankfurtu, len sme to celé museli trocha „prebukovávať“, pretože lety sú ešte stále veľmi obmedzené a veľa ich je zrušených. Lietadlá boli poloprázdne.

 

Museli ste mať už pred odletom z USA urobený test na COVID-19?

Boli sme testovaní dvakrát, ale až na Slovensku. Po prílete sme sa prihlásili do systému, kde nás zaregistrovali a zapísali výsledok prvého primárneho testu. Potom nás poslali po piatich dňoch na ďalšie testovanie do lokality kam spadáme, nás konkrétne do Trenčína.

Čomu sa v Amerike venujete?

Prakticky som mama na plný úväzok a starám sa o deti. Miško pôjde do prvej triedy a Karolínka do štvrtej. Predpokladám, že aj naďalej budem aj učiteľkou, lebo je veľmi pravdepodobné, že deti sa budú učiť online. Síce sa hovorí, že treba deti poslať do školy, lebo mnohé rodiny si nemôžu dovoliť ostať doma, veď rodičia musia pracovať. Dávajú nám teda na výber, či zostanú doma, alebo pôjdu do školy. Zatiaľ je v tom ale zmätok a nič nenasvedčuje tomu, že by mali 17. augusta nastúpiť do školy. Čísla nakazených idú stále hore, i keď úmrtnosť je nízka, lebo v Amerike sú medzi nakazenými najmä mladšie ročníky, ktoré si robili párty a chodili protestovať... lenže stále hrozí, že nákaza preskočí aj na tie rizikovejšie skupiny. Všetko sa rieši za pochodu, raz povedia to, inokedy iné, takže uvidíme, ako to vôbec bude.

Na Slovensku ste robievali pravidelne letné plavecké kempy. Budú aj toto leto?

Všetko sa zrušilo. Chodievala som aj s Dominom Hrbatým robiť tenisovú a plaveckú akadémiu na Sardíniu do veľmi prominentného rezortu, aj to sa zrušilo, hoci organizátori chceli, aby sme prišli, ale musela by som absolvovať znova ďalšiu karanténu a toľko času nemám. Môj plavecký kemp padol, lebo hotel v Čilistove si prenajala cestovná kancelária, takže ľudia by sa nemali kde ubytovať.

Idú syn a dcérka vo vašich šľapajach? Plávajú?

Plávajú, prakticky začínajú a okrem toho hrajú aj tenis.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Karin Kollárová, Mária Lukačovičová, Nový Čas víkend

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí