Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.07.2020 18:00 | Tip od Vás | Slovensko

Skúsený košický deratizér sa nevie dovolať spravodlivosti: Uhynuté potkany vyhadzujú na smetiská, hrozba pre zdravie!

Nekonečný príbeh! Deratizér z Košíc s vyše 40-ročnou praxou kritizuje nedodržiavanie predpisov štátnej správy. Podľa Daniela Leyseka (71) existuje na Slovensku veľa firiem, ktoré nenakladajú s uhynutými hlodavcami podľa zákona.

Pre odchytené potkany a myši totiž nemajú sklady a končia tak v prírode v bežných kontajneroch...

Skúsený deratizér vyhlásil vojnu úradníkom už dávnejšie, pretože deratizačné prevádzky vrátane povinných skladov nemá každá firma, hoci aj podľa európskej legislatívy je to nevyhnutnosť a povinnosť. "Dal som už v tejto veci štyri podnety na generálnu prokuratúru a nemám žiadnu odpoveď. Prekáža mi, že firmy sa zúčastňujú rôznych výberových konaní na deratizáciu, dokonca ich aj vyberú, ale nespĺňajú základné predpoklady. A o čo ide? Ak odchytíte napríklad potkany v sobotu, do doby prevozu do kafilérie musia byť uskladnené v mrazničke. A toto mnohí nedodržiavajú!" vraví Leysek a zároveň necháva na úsudku aj laickej verejnosti, ako a najmä kde potom tieto hlodavce asi skončia...

Otvoriť galériu
"Uznávaný znalec Jozef Hromada z Ústavu hygieny zvierat a životného prostredia tiež konštatoval, že hlodavce sú v blízkosti človeka priamymi rezervoármi vírusových ochorení. A tým, že sa manipulácia s hlodavcami nedeje podľa zákona, stúpa nebezpečenstvo nákazy. Baktérie sú totiž ohniskom ochorenia a keď potkany skončia na smetiskách, je to obrovská hrozba pre zdravie ľudí," tvrdí Leysek.

Podľa neho zo 400 deratizačných firiem na Slovensku len máloktoré majú aj nevyhnutné sklady. "Preto som podal opakovane už štyri podnety na generálnu prokuratúru. Je to vo veci podozrenia z nezákonne vykonávaných registrácií subjektov, pretože existuje skupina podnikateľských subjektov, ktoré sú zvýhodňované. A to tým, že nespĺňajú prísne kritériá na uskladňovanie hlodavcov. No doteraz som nedostal odpoveď," sťažuje sa tento Košičan, ktorý za túto situáciu viní inšpektorku pre oblasť vedľajších živočíšnych produktov. "Vydávajú oprávnenia na zber a prepravu bez skladových priestorov. Do dnešného dňa súhlas protizákonným spôsobom získalo až 50 prevádzkární," dodal Leysek.

Stanovisko znalca

 

"V odbornej literatúre sa popisuje možnosť prenosu až 60 ochorení na človeka, takže uhynuté hlodavce sú vysoko rizikovým materiálom. Miesto jeho skladovania musí byť vybavené mraziacim zariadením, pretože niektoré mikroorganizmy dokážu v spórach prežiť aj niekoľko desaťročí! Pri nedodržaní postupu sa zvyšuje riziko šírenia a ohrozenia verejného zdravia i životného prostredia," uvádza v odbornom posudku znalec z Ústavu hygieny zvierat a životného prostredia košickej Univerzity veterinárskeho lekárstva Rudolf hromada.

Reakcia prokuratúry

"Podnety vybavované Krajskou prokuratúrou Bratislava a Generálnou prokuratúrou (GP) Slovenskej republiky sa týkali preskúmania postupu orgánov Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky pri schvaľovaní (registrácii) prevádzok, ktoré vykonávajú deratizáciu a zároveň nakladajú s vedľajšími živočíšnymi produktmi. Po preskúmaní neboli zistené dôvody na prijate prokurátorského opatrenia proti postupu Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky. Generálna prokuratúra Slovenskej republiky sa stotožnila s vybavením podnetu podriadenou prokuratúrou," uviedla v reakcii hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Zdeněk Kovář, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47).
Spojenci Navaľného († 47) sa z basy tak skoro nedostanú: Moskovský súd rozhodol o ich osude
Očkovanie treťou dávkou na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave.
Očkovanie zachránilo za 50 rokov obrovské množstvo ľudí! Pre koho je najväčším prínosom?
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kontroverzné rozhodnutie envirorezortu: Zloží Taraba slovenské národné parky na kolená?
Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Mnohé lyžiarske strediská vplyvom zmeny klímy zrejme zaniknú (ilustračné foto).
Niektorí majú dôvod na radosť: Napadol sneh, TU sa budete môcť lyžovať
Takto vyzerali stredoveké obydlia v podhradí.
FotoVáš Tip
Archeopark v Hanušovciach nad Topľou započal tohtoročnú sezónu: Až do jesene vás čakajú tieto bohaté aktivity!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Už 8. júna rozhodneme o tom, kto sa prekrúžkuje až do Bruselu.
Kto je jasný favorit v eurovoľbách?! Prieskum ukázal, ktorá strana by mala hrať prvé husle
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka