Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.07.2020 22:48 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Tragédia v Česku: Zrazil sa osobný a nákladný vlak, hlásia viac ako 30 zranených

Na hlavnej trati z Prahy do Kolína sa v utorok večer medzi mestom Úvaly a Českým Brodom zrazil osobný a nákladný vlak. Na mieste sú desiatky zranených, povedala ČTK hovorkyňa stredočeských hasičov Vladimíra Kereková. Minister dopravy Karel Havlíček dorazil na miesto nehody.

Hasiči pomáhajú s prvým ošetrením zranených, odovzdávajú ich zdravotníckej záchrannej službe, uviedla Kereková. Oficiální Twitter Zdravotníckej záchrannej služby hlavného mesta Praha informuje, že na miesto vyslali dva vrtuľníky. Zranených môže byť podľa záchranárov 50 až 60 ľudí, sú medzi nimi aj vážne zranenia. 

Minister dopravy Karel Havlíček (ANO) oznámil, že pri nehode zomrel jeden človek. 

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Záchranári zatiaľ ošetrili 33 ľudí. Štyria ľudia sú poranení ťažko a zvyšok ľahko, povedala ČTK v noci z utorka na stredu hovorkyňa stredočeskej záchrannej služby Petra Effenbergerová. Zásah zatiaľ neskončil, zranených môže byť podľa hovorkyne odhadom ešte ďalších desať ľudí.

Strojvodca je zakliesnený v kabíne, hasiči sa k nemu zatiaľ nedostali. Hrozí, že sa vlak prevráti, hasiči ho museli zabezpečiť reťazami, povedal ČTK na mieste hovorca stredočeských hasičov Petr Svoboda. 

Aj podľa policajnej hovorkyne Vendulky Marečkovej je zranených väčší počet, na mieste zasahujú všetky zložky Integrovaného záchranného systému. O tom, že by niekto pri nehode zomrel, zatiaľ nemala informácie. Z Prahy prišiel špeciálny záchranársky voz Atego.

Podľa Železničnej inšpekcie sa nehoda stala o 21:35 v Českom Brode. Osobný vlak idúci z Prahy-Masarykovej stanice do Řečany nad Labem sa zrazil so stojacim nákladným vlakom. "Podľa prvotných informácií je na mieste väčší počet zranených a nie je vylúčené, že budú na mieste i usmretní," povedal ČTK hovorca Železničnej inšpekcie Martin Drápal. 

Vlaky sa do seba zasekli. Podľa hovorcu českých dráh Radka Joklíka osobný vlak idúci z Prahy narazil do nákladného vlaku, ktorý stál pred vchodovým návestidlom v Českom Brode. Joklík ČTK povedal, že osobný vlak City Elefant Českých dráh narazil na koniec nákladného expresu dopravcu ČD Cargo. Osobný vlak sa po náraze vykoľajil. Prevádzka na trati by mal byť aspoň čiastočne obnovená do piatej hodiny rannej, v noci sa však situácia môže meniť, uviedol.

Podľa predbežných správ sú na mieste desiatky zranených, záchranné zložky hovoria aj o mŕtvych, informuje Blesk.cz a uvádza, že podľa hasičov bol vyhlásený tretí stupeň poplachu. 

Prevádzka na trati je zastavená, niektoré vlaky idú odklonom cez Lysú nad Labem, vyplýva z webu Českých dráh. Príčiny nehody sa vyšetrujú, prvé informácie by mohli byť známe už v priebehu stredy.

 

Na trati medzi Prahou a Kolínom v piatok podvečer narazil vlak bez cestujúcich do čakajúceho rýchlika, nikto sa nezranil. Železničná inšpekcia sa pri zisťovaní príčiny nehody prikláňa k ľudskej chybe. Chyba človeka stála podľa doterajšieho vyšetrovania tiež za zrážkou dvoch osobných vlakov na jednokoľajovej trati pri Perninku v okrese Karlove Vary, pri ktorej minulý týždeň zomreli dvaja ľudia a ďalších 24 bolo zranených.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK, nat, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok
Radko Urbanyak
Foto
Spoznávate tohto malého chlapca? Z barmana sa stal televíznou hviezdou! Teraz vystupuje na obrazovkách