Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Tatry praskajú vo švíkoch: Nepríjemný zážitok dôchodkyne Moniky, zaklincoval to cyklista z Česka

Slováci zrejme dali na radu epidemiológov a dovolenku sa rozhodli stráviť radšej doma ako pri mori. V Tatrách sa v týchto dňoch musíte pripraviť na plné parkoviská, električky či turistické chodníky. Radosť majú aj majitelia ubytovacích zariadení, ktorí zaznamenali 20-percentný nárast oproti minulému roku. Ako sa darí dodržiavať v letných horúčavách hygienické opatrenia?!

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Opäť sme objavili čaro Slovenska. Väčšina ľudí tento rok oželela leňošenie pri mori a vymenila ho za aktívnu dovolenku v našich veľhorách. Fotky z Tatier ukazujú, že na turistických chodníkoch vedúcich k obľúbeným atrakciám je naozaj plno.

Rovnakú „plnku“ zažijete aj v zubačke či na lanovke. Začiatok prázdnin si pochvaľuje aj riaditeľ jedného z najznámejších tatranských hotelov Jozef Bendžala. „Máme nárast ubytovaných oproti tomu istému obdobiu minulého roka o asi 20 %. Je to asi tým, že ľudia prišli na dovolenku k nám a nie k moru. Najviac máme Slovákov, potom sú to Česi, Poliaci, Maďari aj Nemci. Snažíme sa im našimi službami vyjsť v ústrety,“ uviedol Bendžala.

 

S rúškami to nie je zážitok

Internetom sa v posledných dňoch šíria fotografie, na ktorých ľudia vo verejnej doprave nemajú rúška, na čo nás upozornili aj niektorí naši čitatelia. Pri našej kontrole sme však zaznamenali len pár takýchto prípadov, napriek tomu, že na stanici Štrbské Pleso bolo enormne veľa ľudí. „Preplnená električka, hrozné teplo a k tomu rúška... Nebol to práve najlepší zážitok,“ prezradila nám dôchodkyňa Monika (72), ktorá prišla do Tatier aj s dcérou Katkou (46) a vnučkou Ninkou (8).

Na stanici sme stretli aj Čecha Jakuba (34) z Poděbrad, ktorý sa snažil vyrobiť si rúško z uteráka, aby mohol električkou vôbec cestovať. „Svoje som si zabudol na ubytovni a dúfal som, že na stanici ich budú predávať. Bohužiaľ nie, tak improvizujem.“ V rade si postál aj Boris, ktorý prišiel s rodinou na dovolenku do Bachledovej doliny. „Boli sme na Chodníku v korunách  stromov a musím povedať, že bolo poriadne plno," povedal Bratislavčan.

Namiesto zubačky autobusy

O niečo menej cestujúcich nájdete na stanici v Tatranskej Štrbe. Namiesto zubačky tu totiž premávajú autobusy, ktoré jazdia prakticky prázdne. Na staršie dymiace vozidlá sa však posťažovali cyklisti, ktorých sú v týchto dňoch plné Tatry. „Ten dym je kompenzácia za tatranský čerstvý vzduch, aby sme sa z neho náhodou neotrávili,“ povedal so zveličením jeden člen českej cyklistickej výpravy.

Pozor si treba dávať aj na mužov zákona. Tí papučou trestajú všetkých, ktorí nezaparkujú svoje autá ako majú. „Nie je to také dramatické, snažíme sa vodičov hlavne upozorňovať, nerobiť im stres na dovolenke, no niekto dokáže dať auto naozaj kdekoľvek. Tých papúč rozdáme denne tak do desať,“ skonštatoval zástupca náčelníka tatranskej mestskej polície Jozef Štefaňák.

Výpadok zahraničnej klientely je obrovský

Otvoriť galériu

Lucia Blašková, výkonná riaditeľka OOCR Vysoké Tatry

- Pokles jednodňových či ubytovaných hostí je citeľný. Návštevnosť Tatier je zatiaľ v nižších číslach ako v rovnakom čase v minulom roku. Hovorí o tom aj návštevnosť tatranských informačných kancelárií, kde tento rok odhadujú až o polovicu nižší počet návštevníkov oproti minulému roku. Toto dramatické číslo však nekopíruje celkovú návštevnosť Tatier.

Je to hlavne výpadok zahraničnej klientely a domácimi návštevníkmi to nie je možné dobehnúť. Karty však mieša aj počasie, ktoré je skôr jesenné ako letné. Práve jednodňoví klienti sa rozhodujú spontánne, na základe aktuálneho počasia. Zvyčajne platí, že najprv sa naplnia priamo tatranské hotely a potom sú vyhľadávané kapacity v podhorí, teda aj v súčasnosti je to tak. Takže podhorské ubytovacie kapacity sú ešte stále voľné.

Návštevnosť podľa národností

1. Slováci - ubytovaní aj jednodňoví turisti.

2. Česi - Tatry si vyberajú ako bezpečnú destináciu.

3. Poliaci - skôr individuálni návštevníci, ale v oveľa menšom počte ako zvyčajne.

4. ďalšie národnosti - Maďari, Litovci, Lotyši, Nemci.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Igor Ľudma, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí