Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.07.2020 18:08 | Správy | Domáce správy

Študenti reagujú na Gröhlingovu kauzu: Jasný odkaz ministrovi školstva

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) by mal buď hodnoverne preukázať, že z jeho strany nedošlo k porušeniu pravidiel a zásad akademickej etiky, alebo by mal odstúpiť z postu ministra školstva. V reakcii na kauzu diplomovej práce ministra to uviedla Študentská rada vysokých škôl (ŠVRŠ).

Predseda Slovenskej akadémie vied (SAV) Pavol Šajgalík na otázku SITA, či by mal Gröhling odstúpiť z funkcie, priamo neodpovedal. Poukázal skôr na povinnosti vedúceho diplomovej práce, oponenta a obhajobnej komisie, ktorá by podľa neho mala rozhodovať, ak sa zistí, že prekrývanie textov uvedených v diplomovej práci s inými publikáciami je veľké.

„Študentská rada vysokých škôl sa za posledný mesiac opakovane vyjadrila ku plagiátorským kauzám a ich zľahčovaniu zo strany politických predstaviteľov. Trváme na tom, že ak sa pri politikovi preukáže, že podvádzal, mal by voči sebe vyvodiť politickú zodpovednosť,” uvádza sa v stanovisku zástupcov študentov, ktoré SITA poskytol predseda (ŠVRŠ) Filip Šuran.

Gröhling by mal podľa študentskej rady buď hodnoverne preukázať, že z jeho strany nedošlo k porušeniu pravidiel a zásad akademickej etiky, alebo by mal odstúpiť z postu ministra školstva. Znova tiež vyzvalli vysoké školy, aby zrevidovali vlastné vnútorné predpisy tak, aby účinne zabránili plagiátorským praktikám. „Zároveň vyzývame ministerstvo školstva k príprave zákona, ktorým sa dá vysokým školám právomoc preskúmať vlastné procesy a v prípade pochybenia odobrať akademický titul,” dodávajú v stanovisku.

 

Podľa predsedu SAV Pavla Šajgalíka v prípade plagiátorstva v záverečnej práci dochádza k porušeniu čestného prehlásenia. „Diplomant v práci čestne prehlasuje, že magisterskú prácu vypracoval samostatne s využitím vlastných teoretických poznatkov, praktických skúseností získaných v priebehu štúdia a s použitím uvedenej odbornej literatúry a ďalších informačných zdrojov. Ak to tak nie je, diplomant podpísal nepravdivé čestné vyhlásenie,” reagoval na kauzu Gröhlingovej diplomovej práce Šajgalík. Dodal, že ak sa zistí, že prekrývanie textov uvedených v diplomovej práci s inými publikáciami je veľké, o záverečnej práci a jej originalite musí rozhodnúť vedúci diplomovej práce, oponent a obhajobná komisia. „Ak to neurobili, nesplnili si svoju povinnosť,“ povedal.

Denník N v pondelok 13. júla informoval, že Gröhling mal získať svoj magisterský titul pochybným spôsobom, keďže jeho diplomová práca je podľa média kompilátom s prvkami plagiátu. Gröhling mal navyše podľa denníka v čase škandálu diplomovej práce Borisa Kollára (Sme rodina) požiadať Paneurópsku vysokú školu (PEVŠ) aby stiahla jeho práce z webu knižnice. Minister aj vysoká škola to popreli. Gröhling na utorkovej tlačovej konferencii zároveň uviedol, že sa bude uchádzať o dôveru školskej obce a všetkých ľudí, ktorým záleží na budúcnosti školstva. Zdôraznil, že nie je „prikovaný k stoličke“. Sám však z funkcie nateraz neodchádza.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Aby mohla prísť veľká zmena, najprv musia nastať malé zmeny v každom z nás.
Horoskop od veštkyne Zany: HÁDKY s polovičkou i šéfom! Jedno znamenie čaká prekvapenie
Geneva, Switzerland - April 15, 2019: United Nations sign located outside the United Nations Office in Geneva - image
OSN varuje: Hrozí nám vznik nového frontu?
(ilustračná fotografia).
Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu: Odpálila aj nový typ protilietadlovej strely
Na snímke nový tréner MFK Zemplín Michalovce František Straka.
František Straka chce zažiť novú výzvu: Z Michaloviec do Afriky?
Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Tragédia v Keni: Záplavy a silné lejaky si vyžiadali desiatky životov
The dead body is seen lying on the ground behind a cordon tape.
Telo mladej ženy († 22) našli v opustenom kostole: Hrozivé, v akom stave bola! Svedok doteraz nevie spať
Herectvo je Milkinou veľkou vášňou.
Foto
Úprimné priznanie Emílie Vášáryovej: Bez TEJTO veci si nevie predstaviť život!
(ilustračné foto)
Rusi terčom útoku: Zahynuli dvaja ľudia!
Foto
Už to nevydržala! Krištofova manželka sa zastala hráčov z KHL: Odkaz všetkým neprajníkom
Bomb in Kobane in Syria
Útok na vojenskú základňu v strednom Iraku: Je to odveta Izraelu?
K tragédii za dverami bytu na Bieloruskej ulici došlo ešte vlani v januári.
Foto
Byt hrôzy, kde Stanislav († 53) zabil seba i rodinu: Bojí sa tam vstúpiť aj právnička! Sused prehovoril
Ondrej Kandráč patrí k najvyťaženejším hudobníkom.
Foto
Skončí Ondrej Kandráč nadobro v Bratislave? Odkaz pre východniarov: Chvíľa, v ktorej sme si všetci rovní!