Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.07.2020 19:55 | Správy | Politika
Video

Gröhling sa vyjadril k škandál s diplomovkou: Okamžitá reakcia ministra školstva

Je zvláštne, že práve teraz sa bulvarizuje otázka mojej práce, ktorá splnila pravidlá v danom čase a prešla obhajobou.

Vyhlásil to minister školstva Branislav Gröhling (SaS) v reakcii na medializované pochybnosti o jeho diplomovej práci. "Moja záverečná práca je spred 11 rokov. Tematicky aj obsahovo nadväzovala na bakalárku. V danom čase smernica dekana povoľovala, aby maximálne 50 percent diplomovej práce tvorila bakalárska práca toho istého autora. Túto hranicu som dodržal," uviedol na sociálnej sieti minister. Ako tvrdí, využíval v nej aj iné zdroje, ktoré uvádza pod čiarou alebo priamo v texte. Škola podľa jeho slov vtedy nemala konkrétnu hranicu, ktorá by určovala, aká časť práce môžu byť iné zdroje a aká nový text. "Napríklad dnes je niekde určených 40, niekde 30 percent, niekde nič. My sme nemali žiadnu hranicu," povedal Gröhling s tým, že v rámci týchto pravidiel aj prácu vypracoval.

Deklaruje, že ju písal v rámci svojich vtedajších možností a schopností. "Tak som k nej pristupoval a tak bola aj hodnotená. Tak ako všetci, čo sa pozrú po rokoch na svoju prácu, aj ja si hovorím, že by som ju dnes napísal lepšie," skonštatoval. Argumentuje aj tým, že študoval klasicky päť rokov, absolvoval všetky skúšky, semestre, štátnice a prácu si obhájil.

Denník N v pondelok informoval, že minister školstva Gröhling získal magisterský titul za diplomovku, ktorá je kompilátom s prvkami plagiátu, a odkopíroval do nej skoro celú svoju bakalársku prácu. "V čase škandálu Borisa Kollára Paneurópsku vysokú školu požiadal, aby stiahla jeho práce z webu knižnice," uviedol denník.

 

Matovič sa ho zastal

Premiérovi Igorovi Matovičovi (OĽaNO) by bolo ľúto, ak by vláda prišla o Branislava Gröhlinga (SaS) ako ministra školstva. Vyhlásil to v pondelok s tým, že to povedal bez akéhokoľvek kontextu. Predseda vlády sa nechcel vyjadriť k tomu, či by mal Gröhling uvoľniť post ministra pre pochybnosti o jeho diplomovej práci. "Poučený kauzou Borisa Kollára si dovolím pomlčať," povedal Matovič.

Premiér podotkol, že necháva na novinároch, nech si robia svoju prácu a nech sa k tomu vyjadrí koaličná SaS a samotný Gröhling. Vyzval na stanovisko aj koaličnú stranu Za ľudí, ktorá sa podľa Matoviča "ohnivo" vyjadrovala v prípade kauzy diplomovej práce predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina).

Matovič sa k medializovaným podozreniam o Gröhlingovej diplomovke nechcel vyjadrovať s tým, že si zatiaľ prečítal len nadpis a perex článku. "Keď som si to prečítal, najprv som sa usmial, potom mi bolo smutno. Potom som si niečo pomyslel o karme, a potom som to radšej sám so sebou uzavrel," skonštatoval s tým, že bude fér, ak si článok dočíta do konca.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!