Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.07.2020 12:00 | Správy | Domáce správy

Dovolenka vs. karanténa: Matovič a spol. sprísňujú opatrenia! Ako nás bude štát sledovať

Pandémia koronavírusu je v mnohých krajinách stabilizovaná, no inde pacienti stále pribúdajú v desaťtisícoch. Slovensko má už niekoľko týždňov zavedenú mapu menej rizikových krajín, do ktorých môžu ľudia cestovať bez povinnej karantény pri návrate.

Premiér Igor Matovič (47) však má obavy, že na Slovensko príde nová vlna nákazy, keďže aj podľa hygienikov pribúdajú najmä importované prípady. Vláda tak už navrhla zvýšenie pokuty za nedodržanie izolácie pri návrate z „červenej“ krajiny na 5 000 €.

Pôvodná pokuta sa zdvihla takmer trojnásobne zo súčasne platnej sumy 1 650 €. „Priestupku na úseku verejného zdravotníctva sa dopustí ten, kto sa v čase krízovej situácie nepodrobí opatreniam, a to nariadenej izolácii alebo karanténnym opatreniam súvisiacim so vstupom na územie SR,“ píše sa v návrhu novely, ktorú schválila vláda.

S tým súvisí aj dodatočná kontrola ľudí, ktorí sa majú prihlásiť pri príchode z tzv. červenej krajiny. Telekomunikační operátori budú musieť poskytnúť Úradu verejného zdravotníctva SR telefónne čísla zákazníkov, ktorým boli zaslané SMS, lebo sa nachádzali v nebezpečnej krajine. Všetko má byť anonymizované. Operátor by však mohol spracúvať lokalizačné údaje aj bez súhlasu účastníka.

Otvoriť galériu

Telefónne čísla, ktoré ÚVZ dostane, bude musieť podľa ministra dopravy Andreja Doležala po spracovaní zmazať, a zároveň bude musieť ÚVZ predložiť parlamentnému ústavnoprávnemu výboru report, ako s údajmi narábal.

 

V praxi to znamená, že ÚVZ bude môcť posielať esemesky, že po návrate na Slovensko sa musíte podrobiť testu, alebo sa zaregistrovať na ÚVZ. „Nad rámec toho dávame ÚVZ právomoc žiadať od operátorov zoznam osôb, ktoré sa nachádzali v takzvaných ‚červených‘ alebo nebezpečných krajinách, a po návrate na Slovensko, na základe žiadosti, dostane ÚVZ zoznam telefónnych čísel,“ povedal Doležal.

ÚVZ následne podľa ministra porovná tento zoznam so zoznamom ľudí, ktorí sa mu nahlásili. „Porovnaním získa zoznam telefónnych čísel, ktoré si nesplnili svoju povinnosť a nezaregistrovali sa na ÚVZ. Následne bude úrad tieto osoby kontaktovať, ak nebudú súčinné, postúpi tieto čísla príslušným orgánom, vo všeobecnosti polícii, ktorá bude vyšetrovať a dohľadávať osoby, ktoré nesplnili nariadenie,“ priblížil Doležal.

Najviac nakazených z Česka

Konzílium epidemiológov rozhodovalo aj o tom, či sa zavedú nové celoplošné nariadenia. Premiér informoval, že najviac pozitívne nakazených prišlo z Česka, Ukrajiny, Británie, zo Srbska a z Macedónska. Podľa Matoviča je však situácia pod kontrolou a preto opatrenia zavádzať netreba. „Nemusíme pristupovať k celoplošným opatreniam a nemusíme robiť kroky späť v uvoľňovaní opatrení, ktoré sme urobili pred pár týždňami,“ informoval Matovič.

Mnohých Slovákov poteší správa, že Chorvátsko a Česko nebudú vyradené zo zoznamu „zelených“ krajín. Potenciálne nebezpečné však zostávajú určité oblasti, kde sa koronavírus vyskytuje vo zvýšenej miere. Podľa premiéra ide v Česku o oblasť Karvinej, v Chorvátsku o oblasť Záhrebu, Osijeku či Zadaru. Novinkou je, že od budúceho týždňa bude menej riziková aj Veľká Británia.

Nemocnice sú pripravené

Okolité krajiny majú nábeh na druhú vlnu pandémie nového koronavírusu, situácia na Slovensku nie je iná. Po rokovaní vlády to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako konštatoval, počty infikovaných v okolitých krajinách s výnimkou Maďarska mierne narastajú, preto by mali byť občania obozretní. Pripravená je stále podľa ministra zdravotníctva reprofilizačná schéma. Aktuálne sa zabezpečujú hospitalizácie na infektologických oddeleniach.

Ak by bolo potrebné rozširovať počty lôžok, sú pripravené tri vlny reprofilizácie. Prvá bude zahŕňať 15 nemocníc. Ak sa naplnia aj tieto kapacity, pripravené sú ďalšie dve vlny. Ide o tisícky lôžok, top kapacita všetkých lôžok ústavných zdravotníckych zariadení na Slovensku je okolo 31-tisíc. Prístrojov máme aktuálne približne tisíc kusov, čo je podľa Krajčího dostatočné. Čo sa týka zdravotníckeho personálu, v prípade jeho akútneho nedostatku môže podľa neho vláda zvážiť opätovné zavedenie núdzového stavu. Museli by sme mať však plné nemocnice chorých ľudí.

Ako bude fungovať monitorovanie

- ÚVZ rozhodne, ako ďaleko do minulosti bude monitorovať telefónne čísla ľudí, ktorí boli v zahraničí (uvádza sa približne 6 týždňov)

- údaje by mali byť anonymizované - posielať sa budú len SMS s výzvou

- ÚVZ ich musí vymazať do 60 dní

- zoznam čísel si porovnajú s vlastným zoznamom kontaktov ľudí, ktorí sa nahlásili pri príchode z červených krajín

- čísla, ktoré nespárujú, patria ľuďom, ktorí si nesplnili povinnosť

- majiteľa tohto čísla kontaktujú, a ak nebude spolupracovať, nahlásia ho polícii, ktorá bude môcť dať sankciu 5 000 €

- minister pripúšťa, že systém sa dá obísť - ak si pred odchodom zo zahraničia vypne človek mobil alebo si ho nevezme

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, tasr, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť