Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.07.2020 14:44 | Správy | Domáce správy

Minister Naď o príčinách minuloročnej nehody MIG-29: Už je jasné, čo sa v ten deň stalo

Bezprostrednou príčinou minuloročnej nehody stíhacieho lietadla MiG-29 bol nedostatok paliva a následné rozhodnutie pilota o katapultáži.

Celkovo vyšetrovacia komisia určila 13 čiastkových faktorov, ktoré prispeli k nehode. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Zdôraznil, že nehodu nezapríčinil stav lietadla, ani nedostatok kompetencie zo strany pilota.

Stíhacie lietadlo MiG-29 havarovalo 28. septembra 2019 pri Nitre počas skúšobného letu, pričom pilot sa stihol včas katapultovať.

Nehoda sa stala počas cvičného letu. Z Letiska Sliač vyrazili dve stíhačky MiG-29. V oboch podľa ministra sedeli skúsení piloti. Vzhľadom na rapídne zhoršenie sa počasia, predovšetkým z dôvodu výskytu hmly, dostali pokyn na návrat. Prvej stíhačke sa podarilo pristáť na Letisku Sliač na druhý pokus. Pilot ďalšej stíhačky "nebol vo vizuálnom kontakte so zemou", nemohol pristáť. Požiadal o pristátie v Bratislave. Počas letu do Bratislavy oznámil pilot kritický stav paliva a vyhlásil stav núdze. Vyjadril obavu, že na miesto nedoletí. O minútu neskôr kontrolka ohlásila núdzový stav paliva a pilot navrhol katapultovať sa. Následne sa uskutočňovali konzultácie o vhodnom priestore tak, aby prišlo k čo najmenším škodám na životoch i majetku.

 

"Katapultáž sa uskutočnila bez nedostatkov a problémov," priblížil minister. Lietadlo dopadlo v katastri obce Nové Sady pri Nitre. Nedostatok paliva podľa Naďa spôsobila kombinácia faktorov. "Rozhodnutie pilotov pristáť na leteckej základni Sliač aj s počasím, ktoré bolo tzv. pod poveternostné minimá; chceli sa vrátiť domov, lebo boli plne naložení muníciou; hľadali riešenie, aby nemuseli ísť na náhradné letisko, čo má aj ekonomické a logistické následky, a boli presvedčení, že sa im to môže podariť," objasnil minister.

Ďalšími príčinami boli pasívna činnosť dozorného meteorológa a zaradenie vlhkomera s vysokými odchýlkami do prevádzky len niekoľko dní pred samotnou nehodou. Vyšetrovanie septembrovej nehody ukončila 11-členná komisia vedená hlavným inšpektorom bezpečnosti letov Jánom Salajom 23. júna. Naď priblížil, že cieľom vyšetrovania bolo predísť do budúcnosti podobnej nehode. Trestnoprávne vyšetrovanie vedie polícia. Škodu na lietadle a munícii vyčíslili na 38 miliónov eur, zaplatí ju štát. Na lesnom poraste v mieste dopadu bola do 600 eur.

Minister ocenil rozhodnutie pilota katapultovať sa. Poukázal na to, že pilot letel na záložné letisko plne naložený muníciou ako pri ostrom zásahu. Poukázal na riziko ohrozenia životov, ak by sa rozhodol "risknúť to" a letieť až do Bratislavy. Pilot prvej stíhačky dobrovoľne opustil ozbrojené sily, pilot havarovanej stíhačky pokračuje. Do budúcnosti sa prijalo 22 opatrení, ktoré majú podobným incidentom predísť. Naď zároveň dementoval informácie o tom, že z miesta nehody nevyzbierali všetku muníciu.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilusrtračné foto)
Po streľbe na škole pritvrdili: Učitelia si môžu do práce nosiť zbraň!
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Napravo: Toto je posledná fotografia, na ktorej je miliardár zachytený pred zmiznutím.
Foto
Nemeckého miliardára vyhlásili za mŕtveho: Je všetko inak?! Vyšetrovanie vedie k prekvapivému odhaleniu
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo