Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.07.2020 11:55 | Správy | Domáce správy

Zlá správa: Africký mor ošípaných opäť na Slovensku, potvrdili ho v domácom chove

Takmer rok od prvého prípadu afrického moru ošípaných (AMO) sa situácia opakuje.

V trebišovskom okrese v obci Čierna zaznamenali nákazu AMO u dvoch kusov ošípaných v domácom chove. V chove domácich ošípaných Slovensko pritom posledný prípad zaznamenalo ešte 19. augusta 2019, odvtedy sa vyskytol už len u diviačej zveri. Agrorezort preto žiada obozretnosť a dodržiavanie preventívnych opatrení. Agentúru SITA o tom v pondelok informoval Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu MPRV SR.

Ohnisko nákazy je v obci Čierna, 1,5 km od ukrajinskej a 2,5 km od maďarskej hranice, kde je už dlhodobejšie potvrdzovaný výskyt nákazy v populácii diviakov. V chove boli chované dve ošípané. Ide o nekomerčný chov pre vlastnú spotrebu chovateľa. Ošípané mali zvýšenú telesnú teplotu a neprijímali krmivo. Následne ošípané uhynuli a 7. júla 2020 sa vykonalo vzorkovanie zvierat za účelom potvrdenia alebo vyvrátenia nákazy. Vytvorené boli ochranné pásma (3 kilometre) okolo ohniska – obce Čierna a pásma dohľadu (10 kilometrov) v súvislosti s výskytom AMO.

V decembri 2019 Európska komisia zrušila pre Slovensko aj infekčnú oblasť pre AMO. Dňa 10. júla 2020 sa však situácia po 11 mesiacoch zmenila. V obci Čierna (okres Trebišov) boli pozitívne testované dve ošípané v domácom chove. Nákazu potvrdilo národné referenčné laboratórium vo Zvolene. Slovenská republika už informovala bezprostredne po potvrdení nákazy Európsku komisiu, členské štáty Európskej únie a podala hlásenie na Medzinárodný úrad pre nákazy (OIE) so sídlom v Paríži.

 

AMO v relatívne krátkom čase nekontrolovane zasiahol veľkú časť územia Európy. Táto nákaza bola na Slovensku prvýkrát potvrdená 25. júla 2019 v chove domácich ošípaných v obci Strážne, okr. Trebišov. O niečo neskôr, 12. augusta 2019, bola potvrdená aj prvá informácia o výskyte nákazy u diviaka, uloveného v rovnakom okrese. K dnešnému dňu Slovensko eviduje už 216 prípadov u diviačej zveri. Na našom území je nákaza AMO lokalizovaná v štyroch okresoch (Trebišov, Michalovce, Košice-okolie a Košice-mesto).

"Na Slovensku bol poľovníkom nariadený intenzívny lov diviačej zveri, na ktorý poľovníci zareagovali zodpovedne. Prebieha aj aktívne sledovanie situácie štátnymi veterinármi a poľovníkmi, ktorým štát uhrádza náklady za odovzdané vzorky z nájdených a ulovených diviakov. Vo veterinárnom laboratóriu vo Zvolene neustále prebieha vyšetrovanie odovzdaných vzoriek," ozrejmil Daniel Hrežík.

Aktuálny prípad výskytu AMO v domácom chove je podľa MPRV SR opätovným dôkazom zlyhania ľudského faktora a pravdepodobného nedodržania preventívnych opatrení. "Osud vývoja tejto nákazy je teraz v rukách všetkých, ktorí prichádzajú do kontaktu s ošípanými, diviačou zverou, krmovinami a produktami z bravčového a diviačieho mäsa," dodal Hrežík.

Obce zaradené do pásiem: 3-kilometrový polomer zasahuje do týchto katastrov miest a obcí: okres Trebišov - Čierna, Boťany, Bačka, Biel, Čierna nad Tisou, Malé Trakany. Pásmo dohľadu 10 kilometrov - okres Trebišov - Kráľovský Chlmec, Veľké Trakany, Dobrá, Pribeník, Poľany, Leles; okres Michalovce - Ptrukša, Veľké Slemence, Ruská, Kapušianske Kľačany.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




(ilustračné foto).
Dráma na podujatí Ľavicovej strany: Do miestnosti vtrhli útočníci! Hrozivé, čo nasledovalo
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
USA tajne poslali Ukrajine rakety s dlhým doletom, na priamy príkaz prezidenta
Na snímke radosť po góle zľava Branislav Mezei (Nitra) a Samuel Buček (Nitra). Budú sa dnes večer Nitrania tešiť so zisku titulu?
Prvé slová kapitána Nitry po zisku titulu: Zaslúžime si dlhé oslavy!
Nemecký europoslanec za krajne pravicovú Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah
Nemecký europoslanec čelí vážnemu obvineniu: Úplatky z Ruska a Číny?!
Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo