Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.07.2020 12:35 | Správy | Domáce správy

Vláda chce sprísniť podmienky pre návrat zo zahraničia: Sledovanie mobilu a pokuta 5000 €?!

Úrad verejného zdravotníctva SR má za účelom eliminácie šírenia nového koronavírusu dostávať telefónne čísla majiteľov mobilných telefónov, ktorí prichádzajú na Slovensko z epidemiologicky menej bezpečných krajín.

Operátori majú pre tento účel dostať právo na nevyhnutný čas spracúvať lokalizačné údaje užívateľov aj bez ich súhlasu. Predpokladá to navrhovaná novela zákona o elektronických komunikáciách upravujúca aj ďalšie právne normy, ktorej skrátené legislatívne konanie schválil v pondelok vládny kabinet. Novelou sa má tiež stanoviť nový priestupok nedodržania nariadenej izolácie či karanténnych opatrení pri príchode z krajiny, ktorá nie je označená ako bezpečná. Pokuta za tento priestupok sa navrhuje až vo výške 5 000 eur.

Návrh novely jeho predkladateľ, minister dopravy, odôvodňuje hlavným rizikom šírenia nákazy nového koronavírusu, ktorým je okrem komunitného šírenia import ochorenia zo zahraničia. „Predmetom návrhu zákona je úprava, ktorá umožní rýchlu a efektívnu identifikáciu potenciálnych nositeľov nákazy a kontrolu dodržiavania opatrení nariadených na zamedzenie šírenia nákazy formou poskytnutia relevantných dát orgánom vykonávajúcim monitoring vývoja epidemiologickej situácie a kontrolu dodržiavania nariadených opatrení," uvádza sa v návrhu s tým, že takáto úprava má umožniť adresnejšie smerovanie opatrení bez potreby plošného uzatvárania hraníc.

Materiál pritom stanovuje povinnosť operátorov na základe žiadosti Úradu verejného zdravotníctva SR poskytovať telefónne čísla účastníkov, aby mohol prijať zodpovedajúce opatrenia pred šírením koronavírusu. Týkať by sa malo osôb, ktoré sa majú prihlásiť podľa príslušného opatrenia pri príchode z tzv. „červenej krajiny". Poskytnúť by ich mali v pracovné dni najneskôr do 24 hodín od podania písomnej žiadosti úradom. Operátori zároveň pre tento účel dostávajú právomoc na obmedzený čas spracúvať lokalizačné údaje užívateľov mobilných zariadení, a to aj bez ich súhlasu. Podmienkou je prijatie zodpovedajúcich technických a organizačných opatrení na ochranu súkromia a osobných údajov.

 

Úrad verejného zdravotníctva môže podľa návrhu rovnako po prijatí zodpovedajúcich technických a organizačných opatrení na ochranu súkromia a osobných údajov získané údaje spracúvať najdlhšie po dobu 60 dní od ich poskytnutia. „Úrad verejného zdravotníctva SR je oprávnený tieto údaje získavať len za účelom zabránenia vzniku a šírenia pandémie alebo nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby," píše sa v návrhu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Niekoľkodňové zrážky mierne zvýšili hladiny všetkých tokov na východnom Slovensku. Najviac sa dažde prejavili na prietokoch rieky Hornád.
Pohroma v krajine: Voda už zabila najmenej 155 ľudí! Hrozné, čo sa tam deje
Macronove výzvy znejú jasne: Európa nie je nesmrteľná! Upozornil na ruskú hrozbu
Dmitrij Peskov.
Mrazivé slová Peskova: Ukrajine nepomôžu už ani USA! Ani TOTO nezmení výsledok konfliktu
Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?