Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.07.2020 09:47 | Správy | Domáce správy

Zamestnanosť aj mzdy naďalej klesajú: Ďalšia firma ohlásila hromadné prepúšťanie

Zamestnanosť na Slovensku v máji na medziročnej báze klesala vo väčšine odvetví hospodárstva.

Najvýraznejšie v ubytovaní, kde sa prepadla o takmer štvrtinu a činnostiach reštaurácií a pohostinstiev s medziročným poklesom o vyše 12 %. Naopak nárast zamestnanosti zaznamenal Štatistický úrad SR (ŠÚ) iba v sektore informačných a komunikačných technológií. Ešte výraznejší prepad v sektore ubytovania však vykázali mzdy, ktoré boli medziročne nižšie až o tretinu. Nominálna mesačná mzda pritom v máji medziročne vzrástla iba v maloobchode.

Zamestnanosť sa tak v máji na medziročnej báze zvýšila iba v informačných a komunikačných činnostiach o 5,2 %. Klesla v ubytovaní o 18,9 %, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 12,2 %, stavebníctve o 8 %, priemysle o 6,6 %, maloobchode o 5,5 %, predaji a oprave motorových vozidiel o 5,1 %, vybraných trhových službách o 4,1 %, veľkoobchode o 3,9 % a v doprave a skladovaní o 2,4 %.

Priemerná nominálna mesačná mzda vzrástla v máji 2020 oproti máju 2019 v maloobchode o 0,5 % na 794 eur. Výrazne klesla v ubytovaní o 32,1 % na 536 eur, pričom pokles bol aj v ďalších činnostiach. V doprave a skladovaní o 9,9 % na 976 eur, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 9,5 % na 478 eur, predaji a oprave motorových vozidiel o 8,1 % na 967 eur, priemysle o 2,7 % na 1 231 eur, veľkoobchode o 2,6 % na 1 022 eur, stavebníctve o 2,4 % na 726 eur, vybraných trhových službách o 2,2 % na 1 000 eur a v informačných a komunikačných činnostiach o 0,3 % na 1 977 eur.

 

Priemerná reálna mesačná mzda v máji 2020 medziročne klesla vo všetkých sledovaných odvetviach, najviac v ubytovaní o 33,4 %. V doprave a skladovaní sa znížila o 11,7 %, činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 11,3 %, predaji a oprave motorových vozidiel o 9,9 %, priemysle o 4,6 %, veľkoobchode o 4,5 %, stavebníctve o 4,3 %, vybraných trhových službách o 4,1 %, informačných a komunikačných činnostiach o 2,3 % a v maloobchode o 1,5 %.

V Banskoštiavnickom okrese nahlásili hromadné prepúšťanie 32 zamestnancov

Hromadné prepúšťanie z oblasti označenej ako "pilovanie dreva" eviduje v uplynulom týždni v Banskobystrickom kraji ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR). „Hromadné prepúšťanie je nahlásené na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny Banská Štiavnica,“ uviedla pre agentúru SITA Mária Hrehová z kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVaR s tým, že ohrozených je 32 zamestnancov. Názov spoločnosti, ktorá nahlásila hromadné prepúšťanie, Hrehová nekonkretizovala, odvolávajúc sa na zákon o službách zamestnanosti. Podľa neho môžu názvy spoločností zverejňovať len ak majú ich súhlas, pričom v tomto prípade ho nemajú.

Hromadné prepúšťanie je firma povinná oznámiť ústrediu práce. Za hromadné prepúšťanie sa považuje rozviazanie pracovného pomeru s aspoň 10 zamestnancami, ak firma zamestnáva od 21 do 99 zamestnancov. V prípade, že má spoločnosť od 100 do 299 zamestnancov, za hromadné prepúšťanie sa počíta rozviazane pomeru s aspoň 10 percentami zamestnancov. Ak firma zamestnáva viac ako 300 ľudí, musí ústrediu práce hlásiť prepustenie minimálne 30 zamestnancov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr, SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
Tisícky služobne mladých lekárov štrajkujú v Južnej Kórei.
Zavrú štrajkujúcim lekárom ústa? Vláda sa rozhodla pre finálne kroky: Protestujúci reagujú!
(ilustračné foto)
Boje s povstalcami môžu mať vážnu dohru! Zopakujú sa predchádzajúce ukrutnosti?
Blue siren on the top of a french police car.
Útok na školáčky otriasol krajinou: Potom prišla ďalšia rana! Dievča († 14) zomrelo na infarkt
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholzovo varovanie by si mal vypočuť celý svet: Niečo také NESMIE nastať!
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich