Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.07.2020 12:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Boxer Pavol dal k. o. rakovine a teraz pomáha ľuďom s rovnakým osudom: Dvoch mladíkov vytrhol z náručia smrti!

Z vďaky za svoj život zachraňuje životy iných. Boxer Pavol Görög (40) z Košíc pred troma rokmi nemohol uveriť vlastným ušiam, keď mu lekári oznámili správu, ktorú nechce počuť nikto na svete.

Rakovina lymfatických uzlín na neho zaútočila v období, keď sa cítil vo skvelej fyzickej i duševnej kondícii a smelo spriadal plány do budúcnosti. Zrútili sa ako domček z karát a nasledovali bezsenné noci, sebaspytovanie a chmúrne myšlienky. Statočný bojovník to však rýchlo hodil za hlavu a pustil sa do úporného boja so smrteľnou chorobou. Najťažší súboj v živote boxera sa po roku skončil jeho víťazstvom. Pavol sa po zdolaní rakoviny rozhodol, že bude pomáhať ľuďom, ktorým osud zasadil takú zdrvujúcu ranu ako jemu.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Pavlovi sa zmenil život od základov, keď sa po roku nevoľností, kašľania a brania antibiotík dozvedel, že má rakovinu lymfatických uzlín. „Pozerať sa do tváre smrti, ako som to pociťoval ja, to s človekom zamáva. A preto keď moja liečba naberala optimistické kontúry a vyzeralo to, že sa vyliečim, povedal som si, že to tomuto svetu vrátim,“ hovorí Pavol.

„Chcem svoj príbeh ukázať svetu, bežným ľuďom, pacientom, ktorí prechádzajú svojím súkromným ,,infernom“, že je tu nádej! Že sa vyliečia a splnia si sny! Že proste pôjdu ďalej! Že toto je len priepasť, ktorú proste musíš prekonať,“ prezrádza svoj recept na porazenie rakoviny.

 

Neviditeľný protivník

Pavol často spomína obdobie, keď sa o strašnej chorobe dozvedel. Totálna neistota ho však vtedy neobrala o silu žiť. Vedel, že podstatná časť jeho príbehu stojí na tom, ako sa k tomu všetkému postaví on. Nastal proces chemoterapií, zanechanie práce obchodníka, život v nemocnici... „Správa – máte rakovinu... To je ako stáť v tme a schytávať údery. Nevidieť žiadneho protivníka, len ich dostávať a nevedieť sa brániť. Človek je plný nezodpovedaných otázok, zúfalstva, beznádeje,“ opisuje Pavol svoj stav spred troch rokov.

Otvoriť galériu

Odrazu však začali chodiť lepšie správy. „Kostná dreň nepostihnutá. Priaznivý vek, priaznivý zdravotný stav. To ti dá silu! Ohromnú silu. Akoby si nikdy neurobil zhyb, ale visel nad priepasťou a musel sa zdvihnúť, tak to urobíš,“ hovorí Pavol o nakopnutí do života, ktoré pocítil s takou intezitou, že začal okamžite znova športovať. Vrátil sa k činnosti, ktorú miloval najviac – k boxu.

Sníva o exhibičnom zápase

Keďže Pavol boxuje odmalička, hneď po operácii lymfatických uzlín sa spýtal lekára, kde je v Košiciach v areáli nemocničné fitko. „Smiali sa na tom. Samozrejme, že som mal zo začiatku zakázané pohybové aktivity. Ale keď pacienti po modlitbách, plači, strachu a lúčenia sa so životom, prídu s takýmito otázkami, lekári už vedia, že je vyhraté,“ usmieva sa boxer, ktorý je oficiálne na invalidnom dôchodku, no rozhodne nezaháľa. Už mesiac po chemoterapii behal po lese.

Dnes aktívne boxuje a v posilňovni ho možno stretnúť každý druhý deň. Verím, že rakovina sa nevráti, no na svoju výživu musím dbať už navždy. V pracovnej oblasti som profesionálny predajca a manažér. Chcem robiť pre dobré firmy, tak práve teraz oslovujem rôzne organizácie či moje služby, po ťažkom období korony, nepotrebujú,“ poodhalil svoje plány Pavel, ktorý prezradil, že najviac túži po exhibičnom zápase pre MMA Oktagon, ktorým by vzdal hold ľuďom, ktorí bojujú so zákernou chorobou.

Slovo „ďakujem“ nestačí

Listy zúfalých ľudí s prosbou o pomoc chodia Pavlovi z celého Slovenska. „Ukázal som sa v jednej relácii, lebo som cítil, že potrebujem dať ľuďom silu a nádej. Ozvalo sa mi potom množstvo ľudí, no najviac ma chytili za srdce príbehy dvoch chalanov – Patrika (19) z Humenného a Michala (24) zo Žiliny. „Patrik má 19 rokov a stretol som ho na detskej onkológii. Prejdi sa cez detskú onkológiu, a hneď vieš, čo je život. Vytiahol som ho odtiaľ a naučil som ho pasovať sa so životom športom. Mal rakovinu lymfatických uzlín a vyliečil sa,“ opisuje príbeh Patrika, ktorému sa spočiatku zrútil svet, no boxer ho naučil pozerať sa chorobe zoči-voči.

Otvoriť galériu

Počúval som ho ako brata aj ako otca. Pavol je úžasný, ďakujem mu, že pri mne stál,“ vyznáva sa Patrik. Pridáva sa k nemu aj Michal, ktorý Pavlovi odkazuje: „Si skromný a dobrý človek. Moje otázky a množstvo tvojich vyčerpávajúcich odpovedí, ako si mi volával do nemocnice, že ako pokračujem, ďakujem ti, že si naštartoval vo mne odhodlanie bojovať. Volával si mi, písaval, venoval si sa mi a strašne si mi tým pomohol. Obyčajné ďakujem nestačí. Drahý kamarát, budem ti navždy dlžníkom. Keby nebolo teba, už tu nie som ani ja..."

 

Priebeh  choroby

  • Apríl 2016 - Pavlovi diagnostikovali rakovinu lymfatických uzlín
  • Máj 2016 - Operatívne vybratie lymfatických uzlín
  • Máj 2016 - Začiatok chemoterapie (4 cykly)
  • November 2016 - Ožarovanie, telo nemohlo mať žiadnu fyzickú aktivitu
  • Január 2017 - Pavol je vyliečený
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jana Rojková, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy
Working, Equality, Wages, Women, Paying
Novinka v právnej zmene pohlavia: Švédsky parlament schválil návrh zákona, cesta bude jednoduchšia
Žena v Chorvátsku vkladá do urny hlasovací lístok.
AktualizovanéFoto
Chorváti predčasne rozhodujú o novom parlamente: Exit poll naznačil víťaza