Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.07.2020 15:30 | Správy | Domáce správy

SHMÚ zvýšil výstrahu pred vetrom a búrkami: V týchto okresoch hrozia aj povodne!

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) zvýšil v okresoch Ilava, Púchov a Považská Bystrica výstrahu na druhý stupeň pred búrkami.

V okrese Nitra na druhý stupeň zvýšil výstrahu pred silným vetrom. Ústav zároveň aktuálne vydal výstrahy prvého stupňa pred prívalovou povodňou či povodňou z trvalého dažďa v okresoch Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Čadca, Námestovo, Tvrdošín, Ružomberok a Liptovský Mikuláš.

SHMÚ vydal výstrahu druhého stupňa pred prívalovou povodňou pre okresy Banská Bystrica a Brezno. "Vzhľadom na prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch," varuje ústav. Vývoj hydrologickej situácie bude priebežne aktualizovať.

SHMÚ varuje v sobotu pred výskytom búrok s krúpami takmer na celom území Slovenska, okrem Bratislavského kraja. Upozorňuje aj na silný vietor na západnom Slovensku a v juhovýchodnej časti krajiny, ktorý môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. V okrese Nitra sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 85 až 90 a priemernú rýchlosť 60 až 65 kilometrov za hodinu. V Žilinskom, Prešovskom a Banskobystrickom kraji platí výstraha aj pred silným vetrom na horách, nad pásmom lesa, kde môže krátkodobo v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu.

Do 17.00 h platí výstraha pre južné okresy stredného a východného Slovenska pred vysokými teplotami. Tie tu môžu dosiahnuť až 33 stupňov Celzia.

 

SHMÚ zároveň na sociálnej sieti informuje, že studený front už spôsobuje výrazné rozdiely v teplote vzduchu. Kým na juhu stredného Slovenska je až 33 stupňov Celzia (Bušince), na severe len 11 stupňov Celzia (Čadca). "Veľké rozdiely sú aj v rámci západu územia - na Považí a severe Záhoria 11 až 13 stupňov, na juhovýchode Podunajskej nížiny 32 stupňov Celzia. Podobne sa ochladzuje aj na východe, na severe väčšinou 13 až 20 stupňov (krajný východ ešte 30 stupňov, napríklad Medzilaborce), no na ostatnom území 26 až 33 stupňov Celzia," spresnili meteorológovia.

Veľmi veľké rozdiely sú podľa SHMÚ aj na Spiši. Stanica Reľov má 13 stupňov, Hrabušice 27 a Spišské Vlachy takmer 30 stupňov Celzia. Studený front postupuje smerom na juhovýchod, postupne sa tak výrazne ochladí na celom území a zosilnie aj vietor. "Už vznikajú aj búrky, ojedinele môžu byť aj intenzívne, najmä v oblastiach pred frontom, kde je ešte teplo," varuje ústav.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Spôsobili obrovský rozruch: Šťavnatý bozk volejbalistiek počas zápasu!
Ilustračné foto
Konečne to prišlo! Úroky začnú KLESAŤ: Kedy sa príde k zmene?
Balúchová sa pre svoju chorobu  veľmi trápi.
Foto
Náhly koniec Kollárovej mamičky v televízií: Balúchovej sa teraz splnil sen! Aha, čo začala robiť
Ilustračné foto
Veľký krok proti AI: Ak niekto vytvorí TOTO, môže skončiť v base
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Šimkovičová o upravenej verzii zákona o STaR: Prezradila, kedy ho chce predložiť vláde!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Dohoda medzi envirorezortom a KDH: Takto sa zmení zákon o odstrele medveďov
Ilustračné foto
V Česku zúri EPIDÉMIA, napáda najmä tínedžerov: Vysoký nárast prípadov!
Peter Nagy
Foto
Peter Nagy má NOVÚ priateľku! V 65-ke našiel lásku u TEJTO krásnej fitnes trénerky
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čína prelomila mlčanie: TAKÁTO je pravda o našej podpore Ruska vo vojne!
V Nitre absolvovala výmenu hlavice stehnovej kosti 105-ročná pacientka.
V Nitre podstúpila zákrok 105-ročná pacientka: Pani Helenu čakajú doma desiatky príbuzných
Nemocnice by mohli získať peniaze na nové CT a MR prístroje. Kvalitná diagnostika je totiž drahá, pomoc od štátu sa preto zíde.
Foto
Rezort zdravotníctva rozdelí milióny eur: Čo kritizujú lekári a o čo požiadali nemocnice?
An unknown criminal's hands dressed in black with tools of the trade and cash
Početné krádeže v Prešove: Za všetkými stojí jeden Bratislavčan! Ako mu v rukách skončili tisíce eur?