Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.07.2020 06:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi
Foto

Bödör odchádzal zo súdu s vráskami na čele: O jeho osude rozhodlo, čo povedali dvaja svedkovia

Len štyri dni si obvinený podnikateľ Norbert Bödör (42) užíval slobodu. Po tom, čo ho Špecializovaný trestný súd nevzal do väzby v megaúplatkárskej kauze, mal iný názor senát Najvyššieho súdu.

Ten vo štvrtok popoludní rozhodol, že Bödör má počas vyšetrovania sedieť za mrežami v Žiline. Sudca Martin Bargel vysvetlil, že ich presvedčili argumenty prokurátora a zásadnú rolu zohrali výpovede dvoch svedkov.

Fotogaléria
10
fotiek v galérii

Sudca po pojednávaní povedal, že splnené boli formálne aj materiálne podmienky väzobného stíhania. „Zásadnú rolu zohrali výpovede dvoch svedkov, ktoré z pochopiteľných dôvodov obhajoba spochybňuje,“ povedal Bargel. S vyšetrovateľmi totiž spolupracujú ďalší obvinení Kropil a Kodada. Sudca čítal výpoveď jedného z nich, ktorý opisoval, ako fungovalo predávanie úplatkov v Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Sumy sa pohybovali od 40- do 400-tisíc eur.

„Pre nás bolo podstatné posúdiť pravdivosť, vierohodnosť a súvzťažnosť týchto výpovedí. Je pravda, že sú to kajúcnici. Ale nič im nebolo sľúbené. Zatiaľ. Tieto výpovede boli učinené tak, že ich asi trápilo svedomie. Nezachytili sme niečo, čo by mohlo spochybniť vierohodnosť ich výpovedí,“ skonštatoval sudca Bargel. „Títo dvaja obvinení rozkryli a objasnili taký monštrózny prípad korupcie na Slovensku, ktorý v dejinách našej samostatnosti nemá obdoby,“ dodal s tým, že „to bol megastroj korupcie a prania špinavých peňazí. Niečo neuveriteľné a neskutočné“.

 

Sudca Michal Truban, ktorý v nedeľu nevidel dôvody na vzatie do väzby, sa vyjadril, že podľa neho nebola preukázaná ani len dôvodnosť trestného stíhania Bödöra. Toho vinia z legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Bödör prišiel vo štvrtok popoludní na súd osobne. Na tvári mu nebolo badať žiadne emócie. Jeho obhajca na súde prízvukoval, že na políciu prišiel z Chorvátska dobrovoľne ešte minulý týždeň. Bödör mal pritom dostávať státisícove úplatky od bývalého výkonného riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry Ľubomíra Partiku cez sprostredkovateľa, podnikateľa Kubu. Bödör sa bránil, že Kuba mu dával peniaze za firmu, ktorú mu predal za 16 miliónov eur a zároveň mu aj požičiaval peniaze. Akékoľvek úplatky odmieta.

Prokurátor Hruška, ktorý sa proti prvému rozhodnutiu Trubana odvolal na súde, vysvetľoval, že proti Bödörovi nie sú len nepriame dôkazy a svedectvá. Poukázal na pochybný predaj práve firmy Bokran, ktorú Bödör predal Kubovi za 16 miliónov eur a ten ju následne ďalej predal len za tisíc eur.

Advokát Kucek tvrdil, že nebolo nijako preukázané, že Bödör legalizoval úplatky. „Argumentácia prokurátora je vágna, neurčitá a všeobecná. Nasvedčuje dôkaznej núdzi. Nie je definované miesto či čas, ako sa mal môj klient dostať k spomínaným finančným prostriedkom,“ povedal Kucek. Na súde prehovoril aj samotný Bödör: „Chcem podotknúť, že som súčasne od skorých ranných hodín v pondelok len niekoľko hodín po mojom prepustení až do stredy popoludnia poskytoval takú súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní, ktoré ma vyťažovali ďalšími procesnými úkonmi. Takýto skutok som nielenže nespáchal, ale tak ako je opísaný vo vzťahu k mojej osobe, sa nikdy nestal.“ Senát však nepresvedčil.

Držať ho môžu roky

Róbert Bános, advokát

- Po jednom mesiaci môže požiadať o prepustenie z väzby. Ak by došlo k nejakej podstatnej zmene, môže aj skôr a nemusí čakať jeden mesiac. To by bolo v takom prípade keby sa zmenila dôkazná situácia, boli by iné dôkazy alebo by sa vypočuli svedkovia medzitým. Maximálna dlžka väzby pri obzvlášť závažnom trestnom čine je 48 mesiacov.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mač, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú