Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.07.2020 16:57 | Správy | Domáce správy
Video

Na Slovensku pribúdajú nakazení, Matovič rozhodol: Sprísnenie opatrení na spadnutie!

Počet nových prípadov nákazy novým koronavírusom ho nenechal chladným. Premiér Igor Matovič vo štvrtok sám na sociálnej sieti oznámil najnovšiu bilanciu a pridal slová, z ktorých sa dalo veľa vytušiť.

V utorok 31, o deň neskôr 53 nových nakazených. Na nepriaznivú bilanciu reagoval vo štvrtok ráno aj premiér. "53 nových prípadov. Príliš veľa na to, aby sme sa naďalej mohli spoliehať len na zodpovednosť ľudí. Bohužiaľ," uviedol Igor Matovič na sociálnej sieti. Poobede predstúpil spolu s ministrom zdravotníctva SR Marekom Krajčím a hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom pred novinárov.

Igor Matovič sa vyjadril k aktuálnej bilancii novo nakazených. "Reálne sa ich na Slovensku pohybuje 6-násobok, to nie je málo," uviedol premiér s tým, že keď sa identifkovalo 53, v skutočnosti je ich 300.

K možným opatreniam povedal: "Dnes mi zablikal maják, keď sa objavilo 53. Ja sa naozaj obávam, aby sa nám to nevymklo spod kontroly. ... Myslím si, že nejaké opatrenia sa prijmú. Ja by som to nechal na rozhodnutí konzília v pondelok."  Ohľadom e-karantény Matovič uviedol, že "budeme prijímať také opatrenia, ktoré budú mať čo najväčšiu úspešnosť... Týkať by sa mali hromadných podujatí, inšpirovať sa budeme aj tým, čo je v okolitých krajinách," nechcel Matovič konkretizovať možné opatrenia odkazujúc stále na pondelok. Na otázku, či Slovákom môžu prípadné opatrenia sťažiť dovolenku, odpovedal, že keď sa už človek rozhodne vycestovať napriek všetkému odrádzaniu, aby sa aspoň vyhol diskotékam, barom, lebo vírus striehne všade.

Hlavný hygienik SR Ján Mikas uviedol, že prvá skupina nakazených sú prípady importované z cudziny, pravdepodobne najväčšia skupina sú úzke, rodinné kontakty už nakazených osôb. Ako príklad spomenul vznik epidémie z rodinnej oslavy v Humennom. Treťou skupinou sú "roztrúsené" prípady.

Minister zdravotníctva Krajčí: "Ja pevne chcem veriť, že tento trend nebude pokračovať," uviedol s tým, že za tejto situácie odporúča, aby pacienti, ktorí idú na operácie, boli testovaní, pričom nemocnice budú mať tento test uhradený z eurofondovej výzvy, ktorú plánujú spustiť už o niekoľko týždňov. "Nikto z nás si nemôže byť úplne istý, či náhodou môj sused, alebo osoba, s ktorou budem osobne v kontakte, nebude nakazená," pripomína minister a apeluje na nosenie rúšok. Verí, že občania budú naďalej zodopovední, nakazení ľudia izolovaní a čísla už nebudú rásť. V inom prípade, "budeme musieť prijímať opatrenia."

V pondelok zasadne konzílium epidemiólogov, ktoré rozhodne o sprísnení či ponechaní súčasného režimu. Ako uviedol Matovič, určite nie o uvoľnení. Vláda prerokuje v pondelok na mimoriadnom zasadnutí legislatívnu úpravu, ktorá umožní poslať občanovi prichádzajúcemu z "červenej", nebezpečnej krajiny SMS správu. Obsahovať má upozornenie o povinnosti kontaktovať Úrad verejného zdravotníctva SR. Neuposlúchnutie sa má trestať vysokou pokutou. Zákon predložia do parlamentu v skrátenom konaní. Premiér Igor Matovič (OĽaNO) o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nový Čas, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Zarážajúci moment zo Španielska: Fanúšik požiadal hráča o dres, ten si vypýtal peniaze!
Americká vlajka a čínska vlajka (ilustračná fotografia).
Veľký krok medzi USA a Čínou: Stalo sa to po vyše roku! Ako dopadol rozhovor ministrov?
Speváčka a vášnivá astrologička Marcela Laiferová
Úprimná rada astrologičky Marcely Laiferovej: Chcete byť ŠŤASTNÍ? Viem, ako na to
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj pristúpil k razantnému kroku: Vyvolal vlnu rozhorčenia! Čaká Ukrajinu ďalšia mobilizácia?
Siamské dvojičky Daisy a Violet Hiltonové.
Krutý osud siamských dvojičiek: Violet žila s mŕtvou sestrou niekoľko dní! Matka ich predala a... Trpké detaily ich života
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
Michal Šimečka a Robert Fico
Progresívne Slovensko kritizuje Fica: Premiér hovorí a koná ako geopolitický analfabet
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov