Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.07.2020 16:01 | Správy | Zahraničné správy

Maďarský premiér Orbán: Európa neriešila dobre krízu 2008, migračnú situáciu, ale ani koronakrízu

Európa neriešila patrične ekonomickú krízu v roku 2008, migračnú krízu, ale ani pandémiu koronavírusu. Konštatoval to v stredu v rámci videokonferencie Európa bez cenzúry predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého na uvedené problémy reagovali inak na východe a inak na západe kontinentu.

Podľa spravodajského servera 444.hu na podujatí zorganizovanom nadáciou Za občianske Maďarsko vystúpili s prejavom aj ďalší pravicoví politici: prezident Srbska Aleksandar Vučič a predseda slovinskej vlády Janez Janša.

Maďarský premiér zdôraznil, že bola narušená aj mocenská rovnováha, ktorej ekonomickým motorom pred 30 rokmi bola nemecko-francúzska os, pričom Veľká Británia bola "nositeľom vlajky Európy národov".

Nateraz sa však podľa Orbána Francúzi zadlžili a každý čaká záchranu kontinentu od Nemcov, pritom Briti z Európskej únie (EÚ) vystúpili. Maďarský ministerský predseda vyjadril názor, že po neskorých reakciách na svetové dianie v uplynulých 12 rokoch by sa Únia mala sústrediť na vytvorenie vlastnej stratégie a mala by vyvíjať aktivity, pričom za najväčšiu výzvu premiér označil posilnenie európskej ekonomiky.

Vučič sa v prejave venoval najmä epidémii koronavírusu, ktorá v týchto dňoch opäť silnejšie zasiahla jeho krajinu. Kríza podľa jeho slov potvrdila, že v Európe je solidarita iba prázdnym slovom. Pripomenul, že v marci sa Srbsko nedostalo k pľúcnym ventiláciám a k ďalším zdravotníckym zariadeniam, pretože krajiny západnej Európy nepovolili ich vývoz, a preto sa napokon Srbsko obrátilo na Čínu.

 

K otázke migrácie najvyšší srbský predstaviteľ povedal, že jeho krajina nemala vždy rovnaký názor s Maďarskom, avšak vždy si ctila politický postoj premiéra Orbána, pretože sa domnievala, že pre Maďarov robí len to najlepšie. Vučič zdôraznil, že Srbsko chce aj naďalej vstúpiť do EÚ, ktorá musí pochopiť situáciu po brexite. "Nielen západný Balkán potrebuje EÚ, ale to platí aj naopak," podčiarkol.

Janša pripomenul, že brexit bude mať najväčší vplyv na budúcnosť Európy, lebo narušil rovnováhu, ktorú teraz treba obnoviť. Slovinský premiér o reakcii Bruselu na pandémiu koronavírusu povedal, že Únia jeden mesiac pôsobila dojmom stredovekého kontinentu: samé hranice, obmedzenia a núdzový stav, pričom každá krajina si hľadala svoje vlastné riešenia.

Predseda slovinskej vlády vyjadril presvedčenie, že treba v Európe vyvinúť aplikáciu na sledovanie pohybu koronavírusu, ktorá by mala byť na povinnej báze. "V opačnom prípade sa cestovný ruch nedostane z krízy a budeme musieť zatvárať hranice," zdôraznil Janša, ktorý sa tiež prihovoril za vytvorenie európskej stratégie - najmä pre prípad možnej ďalšej epidémie, ale aj pre prípad vážnejšieho kybernetického útoku, ktorý podľa jeho slov môže kedykoľvek nastať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo