08.07.2020 15:10 | Správy | Domáce správy

Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií žiada stanovisko: Fico má vysvetliť využívanie kaštieľa vo Vinosadoch

Predseda Smeru-SD a poslanec Národnej rady (NR) SR Robert Fico má parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií doručiť stanovisko s vysvetlením, ako prebehla odplata za využívanie kaštieľa vo Vinosadoch.

Členovia výboru tiež v stredu rozhodli o tom, že stanovisko má poskytnúť aj subjekt, ktorý Ficovi služby poskytoval. Šéf Smeru-SD má stanovisko doručiť do desiatich dní. Podľa predsedu výboru Richarda Rašiho hrozí Ficovi sankcia vo výške dvanástich platov, pričom neexistuje možnosť zníženia sankcie. Podnet týkajúci sa využívania kaštieľa Ficom podala Nadácia Zastavme korupciu. Domnieva sa, že pobyt mohol byť neoprávneným darom. Fico má podľa Rašiho predložiť všetky argumenty a dôkazy, aby podanie nadácie vyvrátil.

fotiek v galérii

Šéf Smeru-SD mal podľa svojich slov využívať rehabilitačnú časť objektu vo Vinosadoch, ktorú mu ponúkli známi. Nadácia tvrdí, že z Ficových vyjadrení nie je jasné, či a ako presne prebehla odplata za pobyt v kaštieli. "Využitie rehabilitačnej časti kaštieľa sa tak javí ako dar, ktorý poslanec Robert Fico mohol prijať neoprávnene," upozorňuje nadácia a pripomína, že podľa zákona verejný funkcionár nesmie prijímať dary, navádzať iného na poskytovanie darov alebo získavať iné výhody v súvislosti s výkonom svojej funkcie. Preto požiadala výbor o prešetrenie daru vo forme využitia služieb súkromného kaštieľa vo Vinosadoch.

Stanovisko má výboru doručiť aj poslanec parlamentu Ľudovít Goga (Sme rodina) na základe podnetu od nadácie Zastavme korupciu. Goga podľa nadácie uviedol v majetkovom priznaní, že nevykonáva podnikateľskú činnosť. Nadácia tvrdí, že podľa rakúskeho obchodného registra bol jediným majiteľom aj konateľom firmy so sídlom vo Viedni.

Výbor tiež začal konanie napríklad voči exšéfke Súdnej rady SR Lenke Praženkovej, ktoré sa týka nesúladu medzi jej príjmami a majetkami. Pokiaľ by výbor dostal informácie, ktoré presahujú kompetencie výboru, posunú ich podľa Rašiho ďalej. Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) má zase vysvetliť, prečo poberal odmenu za výkon funkcie v orgánoch spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) ako poslanec hlavného mesta Bratislavy. Ako poslanec parlamentu totiž za výkon tejto funkcie odmenu prijímať nemal.

Viac k téme:
Autor: tasr

Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!