Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.07.2020 10:00 | Tip od Vás | Slovensko
Foto

Nemocnica Zlaté Moravce sa lúči s nenahraditeľnou ženou: Marta sa o pacientov starala 46 rokov, jej rukami ich prešli tisíce

O pacientov sa starala 46 rokov! Hneď, ako skončila Marta Rebová v roku 1974 strednú zdravotnícku školu, nastúpila ako sestra do Nemocnice Zlaté Moravce. Jej rukami prešli tisíce pacientov a koncom júna odišla z miesta námestníčky pre ošetrovateľstvo do zaslúženého dôchodku.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Pani Marta, ktorá počas svojho 46-ročného pôsobenia v nemocnici vystriedala viacero ďalších pracovísk a pozícií, skončila zdravotnícku školu ako detská sestra. ,,Vždy ma bavila práca s deťmi, najviac na lôžkovom oddelení. Začínala som ako sestra pri lôžku detského pacienta, postupne som prešla všetkými prevádzkami detského oddelenia. S vďačnosťou dnes spomínam na ten čas, boli to roky overovania svojich vedomostí a osvojovania si praktických zručností pri práci s detským pacientom,“ spomína s úsmevom na svoje začiatky.

Otvoriť galériu
Výber povolania nikdy neoľutovala a túto prácu považuje aj za poslanie. ,,Dnes, s odstupom času, môžem s určitosťou povedať „áno, bola to moja vysnená práca“. Nemenila by som. Od detstva až doteraz rada pomáham ľuďom či skutkom, radou, povzbudením alebo aspoň vypočutím a neviem si predstaviť, že by som robila inú prácu,“ vysvetľuje bývalá námestníčka. Počas viac ako štyroch dekád v zdravotníctve zažila množstvo silných zážitkov, ktoré sa jej vryli do pamäti. ,,Napríklad sme zachránili dieťatko s pôrodnou hmotnosťou 900 gramov, bolo to v polovici sedemdesiatych rokov minulého storočia. Všetci sme sa tešili, ešte viac sme boli hrdí, keď sa po rokoch vrátila na detské oddelenie so svojím dieťatkom,“ hovorí s dojatím Marta.

Práca sestry je mimoriadne náročná, keďže je zaťažená nielen fyzicky, ale aj psychicky, každý pacient má individuálne potreby, vyžaduje si iný prístup. Najťažšia je podľa nej práca s ľuďmi, byť vždy pripravená a viesť ich k spoločnému cieľu, zároveň riešiť problémy a nevzdať to. ,,V ťažkých chvíľach je dôležité nájsť najvhodnejšie riešenie, mať záložný plán je polovica úspechu. Najťažšie je nepodľahnúť negatívnym emóciám, byť silná aj vtedy, keď v hĺbke duše pochybujete,“ uzatvára s povzbudením pre všetkých zdravotníkov Marta, ktorá si momentálne vychutnáva zaslúžený dôchodok.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pkr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné